SPO: Dvadeset godina od atentata na Vuka Draškovića 1Vuk Drašković Foto: FoNet/Dragan Antonić

Dvadeset godina od atentata u Budvi na Vuka Draškovića navršava se sutra, predsednika Srpskog pokreta obnove i tadašnjeg lidera srpske opozicije, na koga je u njegovom stanu ispaljeno osam hitaca koji su mu naneli povrede u predelu glave,navodi se u saopštenju  Srpskog pokreta obnove.

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi, atentat je naredio Slobodan Milošević, a organizatori i izvršioci bili su čelnici i pripadnici Službe državne bezbednosti Srbije i Jedinica za specijalne operacije – „crvene beretke“, pod komandom Milorada Ulemeka Legije, kažu iz SPO .

Za neposrednog atentatora izabran je oficir JSO Branko Berček, koji je bio najbolji strelac ove jedinice poznate po brojnim zločinima na ratištima u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu.

– U organizaciju pokušaja ubistva Vuka Draškovića bila je angažovana i Vojska Jugoslavije, uključujući mornaricu i vazduhoplovstvo. Atentatori su posle ispaljenih hitaca na Draškovića u Crnoj Gori, vojnim helikopterima prevezeni u vojnu bazu u Srbiji. Za svoj zločin dobili su od Slobodana Miloševića veliku novčanu nagradu koju im je isplatio Mihalj Kertes, tadašnji direktor Savezne uprave carina. Zločin u Budvi bio je, zapravo, zločin države Srbije i njenih terorista u službama bezbednosti,  rečeno je u saopštenju.

Kako navode, lideri DOS-a, koji je, inače, početkom 2000. godine osnovao SPO, atentat u Budvi iskoristili su da, zajedno sa SDB-om, lansiraju priču da je Vuk pucao u sebe, kako bi podigao sopstveni rejting.

Mesec i po posle pokušaja ubistva Draškovića, isti organizatori i izvršioci, ponovo po naređenju Slobodana Miloševića, kidnapovali su i ubili Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Srbije.

Prema njihovim rečima, Socijalistička partija Srbije, čiji je Slobodan Milošević osnivač i deset godina predsednik, do danas nije osudila ove i druge zločine vrhovnog nalogodavca, već predlaže da mu se podižu spomenici.

Za atentat u Budvi, ni dve decenije kasnije nisu kažnjeni svi koji su u njemu učestvovali, jer je sud, uprkos neoborivim dokazima i svedočenju izvršilaca, oslobodio organizatore, visoke funkcionere Službe državne bezbednosti, kažu iz SPO-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari