SPS: Dve ostavke, jedan odlazak 1

Dva člana Glavnog odbora SPS, Nenad Borovčanin i Ivana Petrović, podnela su danas ostavke na stranačke funkcije, dok je Dijana Vukomanović saopštila da napušta partiju.

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da unutrašnja demokratija partije podrazumeva potpunu otvorenost za iznošenje stavova u raspravi unutar stranke, ali se te rasprave ne vode u medijima i to mora da prestane jer služi samo protivnicima SPS.

Svi funkcioneri SPS treba tome da daju doprinos. Zato su svi u obavezi da poštuju statut, od mene do poslednjeg člana, navodi se u pisanoj izjavi Dačića, koji ukazuje da je SPS jedna od partija koja se najviše reformisala i demokratizovala u odnosu na vreme pre 2000. godine.

Partija treba da se bavi politikom koju smo jednoglasno utvrdili na Predsedništvu, Glavnom odboru i kongresu. Javne svađe, napadi, vređanja i međusobno omalovažavanje neće više biti mogući među našim rukovodiocioma, poručio je Dačić. Razgovaraću sledeće nedelje sa svima protiv kojih je pokrenut disciplinski postupak, najavio je on.

Ako nam je u zajedničkom interesu budućnost partije, onda ćemo je čuvati i menjati, a ne uništavati. Nadam se da ćemo zajedno raditi i dalje, ali svako ima pravo da izabere svoj put, naglasio je on. Zahvaljujem se Dijani Vukomanović na dosadašnjoj saradnji i želim joj puno sreće, zaključio je Dačić.

Ranije danas Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Srbije, rekao je da u Socijalističkoj partiji nema krize. „Svako u stranci radi svoj posao i za nas je ključan cilj da radimo to za šta smo preuzeli odgovornost, jer smatramo da tako radimo u interesu građana“, naveo je Milićević.

On je isključio mnogućnost da će još neko od onih funkcionera stranke koje je Statutarna komisiuja kaznila ukorom pred isključenje napustiti redove socijalista, ali je naveo i da će se na organima stranke o svemu razgovarati, a ne preko medija i da će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena.

On je podsetio da je Statutarna komisija autonoman organ koji ima slobodu u donošenju odluka.
Na pitanje novinara da li je Dijana Vukomanović podnela ostavku i na mesto šefa naše parlamentarne misije pri OEBS-u koje je SPS pripalo po podeli kvota, Milićević je takođe odgovorio da će se o tome razgovarati na stranačkim organimna.

Dijana Vukomanović je ranije tokom dana obavestila javnost da je donela odluku da istupi iz članstva Socijalističke partije Srbije, a samim tim i da istupi iz Poslaničke grupe SPS, i da poslanički mandat nastavi da obavlja u svojstvu samostalne narodne poslanice.

Vukomanović danas u skupštini ne sedi sa socijalistima, već u poslednjem redu, javlja skupštinski izveštač Danasa Mirjana Milenković.

Članovi Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ivana Petrović i Nenad Borovčanin podneli su ostavke na te funkcije, saopšteno je iz SPS-a. Kako se navodi u saopštenju, ostavke Ivane Petrović i Nenada Borovčanina podrazumevaju izlazak iz članstva Glavnog odbora, ali ne i napuštanje partije.

„Ostajem dosledna i podnosim ostavku na mesto člana Glavnog odbora SPS. Kao i do sada, nastaviću svoj angažman i doprinos radu svoje partije, kao dugogodišnji član“, navela je Ivana Petrović u tekstu ostavke koji je dostavila Glavnom odboru, Statutarnoj komisiji i predsedniku SPS-a.

Nenad Borovčanin je rekao za Danas da lični čin Vukomanovićeve neće koemntarisati jer je to njena lična odluka. „Ja koračam svojim putem, a to je put iskrenih levičarskih ubeđenja. Da li će rukovodstvo SPS shvatiti moj ukor pred iščlanjenje i vraćanje članske karte, zavisi od njihovog ega i mudrosti“, naveo je Borovčanin.

Socijalistička partija Srbije saopštila je danas i da je pokrenula disciplinski postupak protiv pet članova najviših organa stranke, ali nije navela o kome je reč.

U saopštenju se navodi da je na sednici Statutarne komisije 30. septembra iz SPS-a isključen Nebojša Petronić iz Vladimiraca zbog nepoštovanja Statuta SPS, kao i da je poništena odluka Gradskog odbora SPS u Pančevu o isključenju iz članstva Maje Milovanić, članice Glavnog odbora SPS. Ta odluka je poništena, jer ju je doneo nenadležan organ.

Na sednici je formirana radna grupa za izradu predloga mera za bolje organizovanje i delovanje SPS na čijem je čelu predsednik Statutarne komisije Miljkan Karličić, dodaje se u saopštenju. Kako su prenosili mediji predhodih dana Statutarna komisija SPS kaznila je ukorom pred isključenje funkcionere Nenada Borovčanina, Novicu Tončeva, Dijanu Vukomanović i Ivanu Petrović.

Nenad Borovčanin je na Tviteru pre tri dana napisao da je dobio ukor pred isključenje iz SPS-a i da Statutarna komisija odlučuje „k’o Gestapo – bez mogućnosti odbrane optuženog“. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari