Šta će lideri dela opozicije tražiti od predsednika SNS na današnjem sastanku 1Foto: Bojan Cvejić

Uoči današnjeg međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, bez posredstva predstavnika Evropske unije, lideri stranka koje će učestvovati u dijalogu ističu za Danas da od vlasti i predsednika SNS Aleksandra Vučića očekuju da ozbiljno razmotre njihove predloge za poboljšanje izbornih uslova i stanje medijskog pluralizma.

Sastanak predstavnika vlasti i dela opozicije koja je zahtevala razgovore bez posredstva evroparlamentaraca održaće se danas (sreda) u Narodnoj skupštini, sastanak će voditi predsednik Skupštine Ivica Dačić a najavljeno je i da će se na sastanku pojaviti predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.

Od stranaka opozicije prisustvo svojih predstavnika najavile su Dveri, Demokratska stranka Srbije (DSS) – Pokret za obnovu Kraljevine Srbije (POKS), Srpska radikalna stranka (SRS), Srpski patriotiski savez (SPAS) i Dosta je bilo (DJB).

Lider Dveri Boško Obradović kaže za Danas da će ta organizacija od predsednika Vučića i ostalih predstavnika vlasti tražiti direktne pregovore vlasti i bojkot opozicije kao i da će insistirati na obezbeđivanju medijskih uslova za izbore.

– Tražićemo direktne pregovore između vlasti i bojkot opozicije. S jedne strane SNS, SPS i SPAS, a s druge Dveri, NS, SSP, DS i DJB. Ne vidim smisao u tome da u dijalogu učestvuju drugi iz opozicije koji su bili zadovoljni prošlogodišnjim izbornim uslovima. Insistiraćemo na hitnom oslobođenju medija, a pre svega RTS, koji mora da omogući gostovanja opozicije od Jutarnjeg programa do Dnevnika, kao i posebnih emisija za predstavljanje naših političkih programa, naveo je Obradović.

On dodaje da je ključno pitanje za pregovore šta su garancije da će se nešto zaista i promeniti do izbora, i da sve što sve promene moraju da nastupe najmanje šest-devet meseci pre sledećih izbora.

Predsednik DSS Miloš Jovanović uoči sastanka rekao je za Danas da očekuje da vlast pokaže ozbiljne namere da reši glavne probleme koji se tiču izbornih uslova kao i da će ovaj sastanak biti prilika da se „oslušnu“ reakcije predsednika Vučića i predstavnika vlasti na iznete kritike.

– Nemam nemaru ništa da poručujem već da iznesem činjenice koje se odnose na stanje u medijima, po pitanju medijskog pluralizma kao i stanje samog izbornog procesa. Predložićemo neke mere kako da se to stanje popravi i želimo da vidimo kakva je reakcija i odgovor vlasti na to. Pošto je ovo uvodni sastanak, ne očekujem da će odmah doći do nekih rešenja već je to prilika da procenimo da li postoji dobra namera na strani vlasti. Videćemo da li ulaze u dijalog sa idejom da zaista nešto poprave ili samo da „otaljaju“ posao zarad nečeg drugog, rekao je Jovanović. On dodaje da veruje da postoji namera da se nešto popravi, da se to vidi i po primeru izveštavanja javnog servisa o nekim aktivnostima opozicije.

– RTS je izveštavao o aferi iz Jagodine i to miriše na neke pomake. Mi ćemo uputiti predloge za dalje mere pa ćemo videti da li postoji atmosfera za iznalaženje rešenja, rekao je Jovanović.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da će tu partiju na današnjim razgovorima predstavljati zamenik predsednika Aleksandar Šešelj i predsednik Izvršnog odbora Đurađ Jakšić. Prema njegovim rečima, predstavnici SRS će razgovarati o osnovnim problemima izbornog procesa.

– Nama je osnovni problem to što naprednjaci, kao vladajuća stranka, prikupljaju potpise malim, marginalnim strankama. Prošli put je za 14 stranaka to urađeno. Mi ne možemo da se hvalimo sad sa jakim uporištem u biračkom telu, ne možemo još uvek, ali da nije bilo tih 14 stranaka koje su nesposobne da same sebi prikupe glasove, mi smo ubeđeni da bismo prošli cenzus. Mi smo inače ubeđeni da smo prošli, ali sad, to su druge stvari – navodi Šešelj.

Od konkretnih pitanja na kojima će insistirati, on izdvaja zahtev za ukidanje plaćenih reklama na svim televizijama, jer prema njegovoj oceni, nema ravnopravnosti učešća u izbornom procesu ako neko može da plati ogromnu količinu reklama, a neko nema para za to.

Na pitanje da li je svojim delegatima dao instrukcije šta da pitaju Aleksandra Vučića ukoliko on danas bude prisutan na razgovorima kao predstavnik Srpske napredne stranke, Šešelj odgovara „šta oni imaju da ga pitaju ako je predstavnik SNS-a“.

– Ako dođe kao predsednik Republike, insistiraće na svemu ovome. Ako dođe kao predstavnik SNS-a, onda je ravnopravan kao svi ostali predstavnici. Onda mu Dačić predsedava kao i nama – kaže Šešelj.

Iz pokreta Dosta je bilo, upitani šta će poručiti predsedniku Vučiću na sastanku, uputili su nas na saopštenje tog pokreta u kome se navodi da DJB smatra da je „važno da sastanku prisustvuje i Aleksandar Vučić u svojstvu predsednika SNS, pošto objektivno on donosi sve odluke u ime SNS-a, uključujući i platformu SNS-a za ove pregovore i sve odluke u vezi s tim koje predloge DJB i drugih opozicionih opcija će SNS i prihvatiti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari