Stano: Sastanci sve dok se zauvek ne reše sva pitanja 1Đurić i Lajčak Foto/Tviter Miroslav Lajčak (arhivska fotografija)

Sastanci na ekspertskom i visokom političkom nivou Beograda i Prištine biće nastavljeni sve dok se ne pronađu obostrano prihvatljiva rešenja za sva otvorena pitanja „jednom i zauvek“, izjavio je juče (petak) u Briselu portparol EU Peter Stano, a preneo RTS na svom portalu.

Odgovarajući na pitanje briselskih dopisnika o čemu se tačno razgovaralo dan ranije na sastanku eksperata dveju strana, Stano je podsetio da EU „kao posrednik ne želi da komentariše svaki korak u procesu“.

Stano je ukazao da se ekspertski razgovori vode kako bi se pripremio naredni sastanak na visokom političkom nivou u septembru u Briselu, kada će se sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, kao i da bi se razgovaralo o „svim otvorenim pitanjima koja moraju da budu rešena kako bi se napredovalo u normalizaciji odnosa i kako bi došlo do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma gde će sva otvorena pitanja biti rešena jednom zauvek“.

Upitan da prokomentariše teme sastanka Vučića i Hotija zakazanog za 4. septembar u Beloj kući i ulogu Sjedinjenih Država u rešavanju kosovskog pitanja, portparol EU je ponovio stav da je dijalog pod okriljem EU „fokusiran na pravno obavezujući sporazum“ i napredak „Srbije i Kosova na evropskom putu“.

– Pojedinačni ekonomski projekti se rešavaju usput… Šta god drugo da Srbija i Kosovo rade sa drugim stranama, a služi kao podrška ovom dijalogu i donosi opipljive i održive rezultate u normalizaciji, modernizaciji i evropskom putu, pozitivno je, kazao je Stano, ističući da su „SAD važan partner za EU“.

Podsetimo, delegaciju Beograda na rundi tehničkog dijaloga održanoj u četvrtak u sedištu Unije predvodio je Marko Đurić, a delegaciju Prištine Skender Hiseni. Đurić je nakon sastanaka ocenio da su razgovori bili „teški i neprijatni“, a Hiseni je kazao da „Srbija nije bila konstruktivna“.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je putem društvenih mreža da su razgovori trajali nekoliko sati i da „ni u kojem slučaju nisu bili jednostavni“.

„Ali, razgovori su stvorili konstruktivan dijalog i doveli nas korak bliže konačnom cilju dijaloga Beograda i Prištine, a to je normalizacija odnosa Srbije i Kosova“, napisao je on na Fejsbuku.

„SAD važan partner za Uniju“

Iako je Ričard Grenel, izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog o Kosovu, najavio da će se u Beloj kući razgovarati o ekonomskim temama, u delegaciji Srbije nisu mogli da odgovore na pitanje Dojče velea po čemu će se te „ekonomske teme“ razlikovati od pitanja „ekonomskih odnosa“ Beograda i Prištine o kojima se razgovara na dijalogu u Briselu.

Isto pitanje postavili su i EU, koja u svom odgovoru samo naglašava da su „dobrodošle sve inicijative koje podržavaju dijalog u kome je EU glavni posrednik“.

„Za Evropsku uniju su SAD važan partner s kojim delimo iste ciljeve u regionu. U čestim smo kontaktima koje ne želimo da komentarišemo“, poruka je portparola EU Nabile Masrali, navodi Dojče vele u tekstu o dijalogu Beograda i Prištine.

„Koliko su Brisel i Vašington iskreni partneri koji rade u kakvoj-takvoj koordinaciji, biće vidljivo, nadajmo se, u narednim mesecima, a ne godinama“, zaključuje se u navedenom tekstu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari