Sumnjive namere vlasti u predstavi za medije 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Da se dijalog između vlasti i opozicije, bez stranih posrednika, vodio na početku vladavine SNS, možda bi opozicija mogla i da veruje u dobre namere vlasti, ali sada taj dijalog je beskorisna predstava za medije smišljena da obesmisli prave razgovore, kažu za Danas predstavnici bloka opozicionih partija koje neće učestvovati na današnjem sastanku predstavnika vlasti i stranaka opozicije koje ne žele da u prisustvu stranaca govore o poboljšavanju izbornih uslova.

Na sastanku u organizaciji predsednika Skupštine, Ivice Dačića, trebalo bi da se pojavi i predsednik vladajuće SNS, Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije.

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da je Dačićev dijalog bez posrednika kao igra košarke bez koševa. „Kao fudbal bez lopte. Predstava za medije, dosadna i beskorisna. Napravljena da obesmili prave pregovore“, smatra Lutovac.

Iako ne veruje u iskrene namere vlasti, predsednik PSG Pavle Grbović smatra da opozicioni akteri imaju pravo učešća u tim razgovorima.

– Kamo sreće da je dijalog između vlasti i opozicije u Srbiji moguć bez posrednika, ali nažalost nije. Da se ovakav dijalog vodio u početku vladavine SNS, razumeo bih učešće opozicionih organizacija, ovako posle devetogodišnjeg iskustva ne vidim ko bi mogao da poveruje u iskrene namere vlasti. Međutim, ne želim da zbog takve odluke napadam druge opozicione aktere, to je njihovo pravo – navodi on za naš list.

A predloge za poboljšanje izbornih uslova koje predlaže Nova stranka, koja se na tim razgovorima neće pojavljivati, ima ko da zastupa danas pred predstavnicima vlasti. Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan kaže da će rešenja iz platformu koju potpisuje i Nova na tom sastanku braniti DSS.

– Nova stranka neće učestvovati u tom dijalogu s obzirom da je  dogovoren dijalog u prisustvu predstavnika EP. Iz grupacije stranaka koje su sastavile platformu koju potpusuje i Nova stranka, na tim razgovorima će učestvovati DSS i braniti rešenja koja su dogovorena – zaključuje Movsesijan. Iz bloka opozicionih partija koje su bojkotovale izbore i koje žele da o izbornim uslovima sa vlašću razgovaraju uz posrednike iz Evropskog parlamenta, izdvojio se pokret Dveri (videti tekst pored). Predsednik Dveri Boško Obradović ići će i danas na sastanak, ali će učestvovati i u dijalogu uz evroposrednike. Podsetimo, prošle nedelje su se evroposlanici konsultovali sa predstavnicima poslaničkih grupa Skupštine Srbije, a konsultacije sa vanparlamentarnom opozicijom trebalo bi da počnu tokom sledeće nedelje. Međustranački dijalog se očekuje tek u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari