Tači: Neću dozvoliti razmenu teritorija 1Hašim Tači Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je danas u Prištini da neće dozvoliti razmenu teritorija, podelu ili stvaranje Republike Srpske na Kosovu.

Na okruglom stolu „Šta znači korekcija granice između Kosova i Srbije?“, koji organizuje Kosovski demokratski institut, Tači je kazao da „korigovanje granica sa Srbijom ne znači podelu“ i istakao da „neće biti otcepljenja severa“, preneo je Radio KIM.

Navodeći da se zalaže za četiri tačke, Tači je rekao da je prva da Kosovo teži ka konačnom sporazumu sa Srbijom, druga – potpuna normalizacija odnosa za Kosovo znači potpuno priznanje od Srbije, a treća da Kosovo očekuje da se sprazumom učlani u UN, NATO, OEBS.

„Četvrta tačka je korigovanje granica sa Srbijom. To znači da nećemo imati podelu, nema otcepljenja severa. Nećemo razgovarati o Gazivodama. Apsurdno je da će korekcijom granica doći do sukoba. Vreme ratova između Kosova i Srbije je završeno“, rekao je Tači.

On je kazao da se nada da će u okviru razgovora o demarkaciji sa Srbijom biti uključene i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, dodavši da to nije njegova ideja već da su o tome govorili i pojedini kosovski akademici.

Na pitanje da li će se to završiti na nivou želja, Tači je rekao da će demarkaciju uraditi profesionalni timovi i da ne govori o razdvajanju, otcepljenju ili Republici Srpskoj, već o demarkaciji granica.

Upitan odakle mu toliko optimizma da će Preševo, Medveđa i Bujanovac biti deo Kosova, Tači je rekao: „Ovo je realnost. Cilj je i težim ka tome da se ovaj deo naseljen Albancima pripoji“.

„Pregovaraćemo o demarkaciji i građani će se na referendumu izjašnjavati da li su za ili protiv. Da li su za članstvo u EU ili nisu. Građani će odlučiti“, rekao je Tači i dodao da za demarkaciju granične linije sa Srbijom ne treba izgubiti četiri godine kao što je bio slučaj sa Crnom Gorom.

Tači je rekao da ne postoji određeni period za postizanje konačnog sporazuma, ali da postoje očekivanja da se to desiti do proleća.

„Znam da će biti teško da se postigne sporazum, gotovo nemoguće, ali ja vidim svetlost na kraju tunela“, istakao je Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari