Tadić (ne) treba da se skloni 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Portal Direktno, blizak Ujedinjenoj opoziciji Srbije, u nedelju uveče objavio je „pismo čitaoca“ naslovljeno „Tadiću, hvala ti i skloni se, da padne Vučić“, to jest nepotpisani komentar za koji tvrde da su ga preneli sa društvenih mreža.

Tekst je objavljen kao reakcija na konferenciju za štampu koju je lider SDS Boris Tadić održao u subotu, na kojoj je prema navodima pomenutog portala govorio o ujedinjenoj Demokratskoj stranci, „ali i o tome da su za situaciju u Srbiji krivi Aleksandar Vučić i Savez za Srbiju“.

– Borise, ja ne mislim da si Vučićev, ali sujeta je gora od toga, zbog svoje sujete uništavaš ljude koji mogu da daju otpor Vučiću i pobede ga. Ja nisam glasao za Demokratsku stranku i tebe 2012. godine, jer sam bio beli listić zbog tebe, Šutanovca, Homena, Trivanke, Siniše Malog, Vesića, Vlahovića i mnogih drugih, ali sam glasao na gradskim, kao što je većina i glasala, za Đilasa da pobedi ovog. 2014. godine si zbog sujete, a ne zbog toga što si kupljen od Vučića (mislim da nisi) namerno pocepao stranku pred izbore, gde je DS u tom trenutku imao 16 odsto glasova i pomogao si Vučiću, opet zbog svoje sujete. Sada si isto uradio na ovim lažnim izborima, opet zbog tvoje sujete. Znači, molim te zbog omladine, budućnosti ove zemlje, slomi to ogledalo koje stalno pitaš ko je najlepši i najbolji na celom svetu. Slomi ga zauvek i kreni u političku penziju, pomoći ćeš tako opoziciji da pobedi. Molim te, u penziju – piše u „pismu čitaoca“ na portalu.

Tadićeva reakcija na „pismo čitaoca“ do zaključenja ovog izdanja je izostala, ali je reagovao portparol Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov.

On je na Tviteru podelio pomenuti tekst, uz komentar „ovako SZS odgovara na kritiku, kukavički se krijući iza ‘pisma čitaoca'“.

– Samo zaboravio (je) da je i Đilas napustio DS i to nakon što nije više bio predsednik. Ali za razliku od Tadića nije bio zainteresovan da učestvuje u obnavljanju DS – poručio je Samofalov.

Jedan od korisnika Tvitera Samofalovu je ironično odgovorio da je Tadić veliki državnik i da je narod to prepoznao, „pa sa bivšim premijerom Živkovićem, kojeg narod takođe veoma ceni, i glumčinom Sergejem, nisu uspeli da skupe potpise za lokalne izbore na Vračaru“. Samofalov mu nije ostao dužan.

– Ne znam u kojem filmu vi živite, ali mi smo na vračarskim izborima učestvovali i jedina smo opoziciona lista u Beogradu koja je osvojila dvocifreni postotak glasova. I zahvalni smo Vračarcima na podršci. Izgleda (da) ste vi jedino čitali „direktno“, ali do negde 10. juna – uzvratio je Samofalov.

Na Tviteru se oglasila i Marina Komad, savetnica Borisa Tadića, koja je ocenila da takva reakcija pokazuje nemoć pred iznetim argumentima u intervjuu.

– A to kad neko u ime Đilasa napada drugog za stvari koje je upravo Đilas uradio (poput napuštanja DS) je klasična vučićevska zamena teza – istakla je Komad.

Bogdan Tatić, predsednik Opštinskog odbora DS na Vračaru, upitao je „tviteraše“ u čemu je razlika između Borisa Tadića i Dragana Đilasa, napisavši potom sopstveno viđenje.

– Prvi izašao 2014, drugi 2016. (godine). Sa prvim smo osvajali i do 40 posto, sa drugim šest procenata. Prvi bi ponovo sa DS, drugi bi da čerupa po DS-u i to uveliko radi – napisao je Tatić.

Ivan Krstić, član Glavnog odbora DS-a, na istoj društvenoj mreži napisao je da je Boris Tadić bio, jeste i da će ostati politička figura broj jedan, te da takozvani lideri „ni vodu ne mogu da mu donesu“.

Ko koga želi

Podsetimo, Dragana Rakić, zamenica predsednika DS Zorana Lutovca, izjavila je ranije za Danas da niko u sadašnjoj stranci ne želi Tadića za predsednika.

„Da li neko pokušava da Borisa Tadića ponovo istakne na mesto predsednika DS stvarno ne znam, ali znam da se to neće dogoditi zato što to ne želi gotovo niko u DS. Možda ovo zvuči grubo i nediplomatski, ali ja to moram tako da kažem, jer je to istina. Uostalom, mogućnost da Tadić bude ponovo predsednik DS-a nikada nije ni razmatrana tokom dogovora o ujedinjenju“, rekla je Rakić. Jedan broj članova DS i bivših poslanika, od kojih su pojedini i isključeni iz stranke, nastoji da organizuje izbornu skupštinu 22. septembra i izabere novo rukovodstvo. Na njihovom skupu 28. juna u Domu omladine u Beogradu bio je i Tadić, u svojstvu gosta.  P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari