Tadić: Vrbovanjem tuđih odbora služi se Vučiću 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Srbija 21 je projekat organski povezan sa Vučićevim finansijskim i propagandističkim strukturama i očigledno je deo strategije stvaranja privida opozicije u okolnostima bojkota.

Dokaz za to je i činjenica da najviši predstavnici vlasti javno iskazuju divljenje prema potezima članova Srbija 21, kao i podrška režimskih medija u kojima ce ova organizacija sada imati prostor, koji je bio zatvoren za iste te pojedince kada su bili u drugim strankama, kaže za Danas Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije, komentarišući izjave predstavnika udruženja Srbija 21, koje je i zvanično najavilo da će učestvovati na izborima. Među predstavnicima navedenog udruženja su i bivši funkcioneri SDS – Marko Đurišić i Nenad Konstantinović.

Na nedavnoj konferenciji za novinare Srbije 21 pomenut je, između ostalog, obilazak „stotinu odbora u Srbiji“, ali nije precizirano o odborima čijih stranaka je reč.

Tadić smatra da je „prosto Vučić spustio cenzus uoči izbora, suprotno svim demokratskim pravilima, i u projektu stvaranja privida opozicije u parlamentu bila mu je potrebna i jedna proevropska opcija, da bi taj privid demokratije i legitimiteta izbora bio što verodostojniji“.

– Ne može se reći da su svi koji su prišli tom pokretu (Srbija 21, prim. novinara) svesni tih činjenica i da svesno učestvuju u Vučićevom projektu, već da se radi o Vučićevoj zloupotrebi njihove političke naivnosti i želje za brzim rešenjima. Uspeh opozicije, dakle, zavisi od jedinstva opozicije i od toga da li svi izlazimo na izbore ili svi bojkotujemo, a ne od vaganja koje od ta dva rešenja je bolje. Oni koji su prišli pokretu Srbija 21 to očigledno nisu shvatili, a Vučić je to iskoristio za krnjenje ujedinjenja opozicije koja je za njega najveća opasnost. Isto tako, možda ne shvataju da obilaskom tuđih odbora i vrbovanjem članstva drugih stranaka, čime se javno hvale, za Vučićev interes rade ne samo na razbijanju jedinstva opozicije, već i slabljenju pojedinačnih opozicionih stranaka, navodi on.

Prema Tadićevom mišljenju, „to što predstavnici Srbije 21 kažu da oni koji kažu da su Vučićev projekat nemaju „odgovor na njihovu politiku“ je komično, jer njihova jedina politika je tekst jedne deklaracije“.

– Uostalom, kako bi se i mogao imati odgovor na politiku organizacije koja ni nema svoj politički program, već parafrazirane ideje i programe stranaka iz kojih dolaze, a koje su stožer evropske ideje u Srbiji. Zaista je komično da se sada ta organizacija, skrpljena na brzinu uoči izbora, predstavlja kao neki avangardni nosilac evropske politike, poručuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari