Tadiću smeta stav Saveza o Kosovu 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića uskoro bi mogla da donese odluku o priključenju opozicionom Savezu za Srbiju, čiji je idejni tvorac Dragan Đilas, bivši predsednik DS i gradonačelnik Beograda, saznaje Danas od izvora bliskih obema stranama.

Tadić, kako kažu naši izvori, još sasvim nije prelomio, ali je trenutno bliži stavu da se priključi Savezu, iako se ne slaže sa svim programskim tačkama Saveza i članstvom Dveri.

Prema rečima naših sagovornika, posle definitivnog razlaza u pregovorima koje su vodili Tadić i Saša Janković, lider udruženja Pokret slobodnih građana, o ulasku SDS u Građanski blok 381 u kojem je PSG, Tadić je počeo ozbiljnije da razgovara sa Đilasom o ulasku u SZS. Objašnjenje razloga za to razlikuje se zavisno od toga koju stranu pitate. Jedni tvrde da je Janković zaista želeo Tadića kraj sebe, ali da su se tome protivili najbliži saradnici bivšwg predsednika Srbije i DS. Drugi pak tvrde da se upravo Janković plašio da će Tadić, ulaskom u Građanski blok 381, postati značajnija politička figura od njega. Nezvanično se na političkoj sceni može čuti i da je Tadić predlagao da se ne pojavljuje na javnim skupovima te da nema razloga za bojazan da će Jankoviću „preoteti slavu“, ali da saradnja treba da postoji na utvrđivanju zajedničke politike. To je, kažu naši sagovornici, Janković odbio.

Paralelno sa pregovorima sa Jankovićem, Tadić je, što lično što preko svojih saradnika, održavao kontakt sa Đilasom. U situaciji kada SDS ne može ni da razmišlja o samostalnom izlasku na izbore i ostvarivanju rezultata koji bi joj omogućio ulazak u Skupštinu, priklanjanje Đilasovom savezu nameće se kao jedno od rešenja, smatraju naši sagovornici. Međutim, prema rečima naših izvora, Tadić se ne slaže sa 30 tačaka programa Saveza, pogotovo sa onim koje se odnose na Kosovo. Uz to SDS-u nimalo nije lako da postane deo bloka u kojem su Dveri. Uprkos svemu tome, naši izvori kažu da su poslanici SDS bliži stavu da treba ući u Savez, ali može se pretpostaviti iz sopstvenih interesa jer bi im to omogućilo ponovni ulazak u Skupštinu Srbije, što SDS samostalno neće moći. S druge strane, najveći protivnik ulaska Borisa Tadića u Savez je Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, što ne treba da čudi s obzirom na istoriju njihovih odnosa.

Proteklog vikenda predsednik DS Zoran Lutovac je u intervjuu listu Kurir na pitanje da li su se iskristalisali pregovori sa DSS i SDS i da li će i oni biti deo Saveza, odgovorio da očekuje da će se Savezu priključiti svi oni kojima su platforma i programski ciljevi Saveza prihvatljivi. Upitan gde je zapelo sa SDS te da se stiče utisak kao da moraju da mole Tadića, Lutovac odgovara da nije zapelo, da se vode razgovori i da nema posebnih molbi niti posebnih uslova za bilo koga.

Odluka lidera Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića o ulasku u Savez očekuje se narednog vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari