Tahiri: Kosovske partije nespremne za izbore 1(arhiva) Foto: EPA/Djordje Savic

Kosovske političke partije tvrde da su spremne za izbore, ali nijednoj sada izbori ne odgovaraju inače bi već raspustili skupštinu, rekao je analitičar Ramuš Tahiri, prenosi Koha.

Više od nedelju dana nakon ostavke kosovskog premijera, u Prištini nije jasno da li će biti vanrednih izbora.

Kosovski predsednik Hašim Tači, najavio je da će u skladu sa ustavnim nadležnostima i obavezama početi proces konsultacija sa parlamentarnim partijama sledeće nedelje. Tačija kritkuju da odlaže konsultacije kako bi PDK tajnim dogovorima prikupila podršku za novog mandatara i time izbegli izbore.

Tahiri deo krivice za odlaganje razrešenja situacije nastale ostavkom Ramuša Haradinaja vidi i u političkim partijama. On tvrdi da nema spremnosti među političkim partijama da idu na izbore, jer da su na to spremni, već bi sazvali vanrednu sednicu skupštine sa jednom tačkom dnevnog reda – raspuštanjem skupštine. Tahiri je pozvao partije koje su pre ostavke Haradinaja prikupljale podršku za izglasavanje nepoverenja Haradinajevoj vladi da podnesu zahtev za sednicu za raspuštanje skupštine. Za raspuštanje Skupštine Kosova potrebno je dve trećine glasova poslanika, odnosno 81 glas, dok je za odobravanje novog mandatara i samim tim vlade, potreban 61 glas trenutnog saziva Skupštine Kosova, podseća KoSSev. Do raspisivanja izbora može doći i ukoliko vladajuća koalicija preda mandate.

„Oni moraju reći da vladajuća koalicija nema predlog za drugog kandidata za premijera i zatražiti da zemlja ide na izbore“, objasnio je Tahiri za Kohu. Za ovu, drugu opciju izlaska iz novonastale situacija postoji rok, upozorava analitičar Tahiri i da između konsultacija vladajuće koalicije i kosovskog predsednika i ostavke premijera ne sme proći više od 15 dana. „Predsednik je morao da ih pozove i oni su od roku od 15 dana morali da daju predlog. Ukoliko u roku od 15 dana ne podnesu predlog ili ih ne pozove predsednik onda je predsednik prekršio procedure. Ukoliko nema novih kandidata da zamene Haradinaja koji će biti izglasan u skupštini jer treba da dobije 61 glas onda će predsednik raspisati nove izbore“, kaže rekao je Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari