Tepić: Dirnula sam u najveću SNS kasu u zemlji 1Foto: Screenshot/Facebook/Marinika Tepić

Ni dan nakon incidenta ispred Telekoma Srbije, kada je izvršni direktor za ljudske resurse u ovoj firmi Draško Marković fizički sprečio potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić da održi konferenciju za novinare nema reakcije državnih organa.

Tužilaštvo se ne oglašava, ćuti i uprava Telekoma, a ćute Markovićeve stranačke kolege, a nadležna ministarstva se proglašavaju nenadležnim.

Sagovornici Danasa, međutim, tvrde da najmanje što bi vlast u ovom trenutku trebalo da uradi je da hitno smeni Markovića sa visoke funkcije zbog ugrožavanja prava na slobodu govora, odnosno da on podnese neopozivu ostavku.

Da li će postupak za smenu Markovića biti pokrenut, Danas nije mogao da dobije odgovor. Rasim Ljajić, ministar za telekomunikaciju, trgovinu i turizam, u razgovoru za naš list naveo je izvršni direktor za ljudske resurse u Telekomu nije u nadležnosti njegovog ministarstva, navodeći da je prava adresa Ministarstvo privrede.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović nakon više poziva poručio nam je da napišemo šta nas zanima, pa će odgovoriti. Odgovor na pitanje nismo dobili, a komentar o postupku visokog funkcionera SNS izostao je i od Markovićevih stranačkih kolega, ali i direktora u Telekomu.

Bivše Markovićeve kolege iz Srpske radikalne stranke, međutim, tvrde da je njegov postupak nečuven i za svaku osudu. Milorad Mirčić, funkcioner Srpske radikalne stranke, kaže da je Markovićev potez rezultat nervoze unutar Srpske napredne stranke.

„Funkcija menja čoveka. Kod Markovića je došlo do monetarnog udara, odnosno velika količina novca udarila je na malu količinu mozga. Ne priliči da izvršni direktor jedne velike kompanije fizički odstranjuje bilo koga ispred firme u kojoj je on direktor, bez obzira o kome se radi i bez obzira koja politička stranka je u pitanju. Marković je čovek koji ima dosta iskustva iz parlamentarnog života i trebalo bi da razume politički pluralizam. Zato je meni njegovo ponašanje pokazatelj da je porasla nervoza unutar SNS, najverovatniji zbog pritisaka i kadrovskih iskušenja koja ih čekaju. To stvara unutrašnji nemir zato što niko nije siguran da će ostati na sadašnjim funkcijama i mora da se iznova i iznova dokazuje“, objašnjava Mirčić.

Podseća da je Draško Marković 2008. godine napustio Srpsku radikalnu stranku sa obrazloženjem da ne može da sarađuje sa Draganom Todorovićem i navodi da je prosto iznenađen njegovim verbalnim nasrtajem na Mariniku Tepić.

„Tepićeva nije neki moralni političar, ni realna politička opasnost, ali principijelno je nenormalno i zabrinjavajuće da se zabranjuje političaru, bez obzira o kome je reč, da na javnom prostoru iznosi svoje stavove“, dodaje Mirčić.

Nemanja Šarović, bivši radikal, kaže da bi najbolje bilo da Marković zbog velikog skandala sam podnese ostavku, jer je ugrožavanje slobode govora za svaku osudu.

„Svako ima pravo da govori, pa makar i gluposti. Pa makar i da ništa nije tačno što je Marinika iznela imala je pravo da govori, a Telekom ukoliko sve to nije tačno ima pravo da protiv nje podnese tužbu i da se bori na odgovarajući način za svoja prava. Ne sme se dozvoliti da se pravda isteruje na Markovićev način i da se bilo kome zabranjuje da na javnom mestu kaže šta želi“, objašnjava Šarović. Dodaje da Marković nije komunalni policajac, već direktor u Telekomu.

A potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić nakon prekjučerašnjeg napada i juče je održala konferenciju za štampu ispred zgrade Telekoma Srbija, ali uz podršku desetine građana i stranačkih kolega.

Navela je pritom da su snimci incidenta, kada ju je izvršni direktor Telekoma za ljudske resurse Draško Marković sprečio da održi konferenciju za novinare o poslovanju te kompanije, sasvim dovoljni da tužilac reaguje po službenoj dužnosti zbog ugrožavanja slobode govora i izražavanja.

Reakcija Markovića, prema njenim rečima, pokazuje da je, govoreći o zloupotrebama u Telekomu, dirnula u „najveću SNS kasu u zemlji“.

Ona je pokazala izvod iz Katastra koji, prema njenim rečima, demantuje tvrdnje Draška Markovića da ona nema pravo da se obraća novinarima na tom mestu.

Ona je poručila da je Telekom državni i da niko ne sme da bude sprečen da kaže ovde šta misli, ali je i napomenula da „potpuno razume“ to što je Marković kao član Glavnog odbora vladajuće Srpske napredne stranke izašao da brani svojih 400.000 dinara mesečne zarade u Telekomu.

„Tema Telekoma je sada buknula zbog ovog skandala koji se juče dogodio. To govori koliko smo ozbiljno time što smo govorili dirnuli najveći SNS kasu u zemlji“, ocenila je potpredsednica SSP-a najavljujući da će nastaviti da dolazi svake nedelje ispred te kompanije sa zahtevom da se osnuje nezavisna komisija koja bi utvrdila precizne podatke o poslovanju Telekoma, kao i da državni revizor objavu izveštaj o poslovanju državnog operatera.

Aleksić: Možda najveća pljačka ikada

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je juče da je investiranje Telekoma Srbija u nekoliko kablovskih operatera „verovatno najveća pljačka u novijoj istoriji, a možda i ikada u Srbiji“. Aleksić je prekjuče podneo krivičnu prijavu protiv Nadzornog odbora Telekoma, koji je doneo odluku o tome da Telekom potroši pola milijarde evra na kupovinu manjih kablovskih operatera“. On je podneo krivičnu prijavu i protiv direktora Državne revizorske institucije Duška Pejovića, prenosi TV N1.

Učesnik skupštinskih incidenata

Draško Marković široj javnosti poznat je kao nekadašnji poslanik radikala u Skupštini Jugoslavije koji je učestvovao u jednom od najpoznatijih incidenata u parlamentu, u kome su mikrofoni, samo skupštinski, bili u fokusu. Marković je, naime, 1994. prekinuo sednicu Veća građana, kada je polio vodom predsednika Veća Radomana Božovića, koji mu je oduzeo reč zbog uvreda koje je on upućivao sa skupštinske govornice. Šešelj je kasnije skrajnuo Markovića i sklonio ga u Privrednu komoru Srbije. Radikale je napustio 2008. zajedno sa Vučićem, sa kojim je u isto vreme i došao u SRS i prešao u SNS. Poslednjih godina nije bio preterano vidljiv član Srpske napredne stranke, ali je ipak na istaknutim funkcijama – član je Skupštine FK Crvena zvezda, a na poziciji direktora u Telekomu, prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, njegova plata iznosi 400 hiljada dinara. Njegov otac Mirko bio je istaknuti predratni intelektualac, jedan od osnivača Komunističke partije Crne Gore, a nepokolebljivu veru u ispravnost staljinizma platio je dugogodišnjom robijom na Golom otoku. Izvršni direktor u Telekomu često citifra Seneku, a omiljen citat mu je: nama nedostaje smelosti ne zato što su stvari teške, već su stvari teške zato što nama nedostaje smelosti. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari