Tepićeva: Verujem da je stranka prisilila Sušeca na ostavku 1Foto: Srpska napredna stranka

Republička izborna komisija konstatovala je juče ostavku poslanika Srpske napredne stranke Željka Sušeca, a umesto njega novi poslanik u Skupštini Srbije biće naprednjak Živan Đurišić.

Pisanu i kod notara overenu ostavku Sušec je zvanično dostavio parlamentu Srbije još u subotu, a o razlozima ostavke nisu obaveštene čak ni Sušecove kolege iz SNS. Ni Danas nije uspeo da sazna šta su razlozi ove ishitrene odluke Sušeca, ali ono što je sigurno ostavka je usledila nepunih mesec dana nakon razmene optužbi Sušeca i Marinike Tepić, poslanice Nove stranke.

Sušec je, naime, 15. maja u okviru poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije, pitao Bezbednosno-informativnu agenciju ima li saznanja da poslanica Nove stranke Marinika Tepić ima određene posredne i neposredne kontakte sa licima za koje postoji osnovana sumnja da sarađuju sa stranim službama i agentima stranih službi, koje rade na rušenju poretka i destabilizacije Srbije. „Molim BIA da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima o odgovoru na ovo pitanje obaveste članove Odbora za kontrolu službi bezbednosti na zatvorenoj sednici“, tražio je tada poslanik SNS, gotovo nepoznat široj javnosti. Iako je Sušec poslanik u Skupštini Srbije još od 2012. godine, za šest godina svega sedam puta je govorio u republičkom parlamentu, a predstavnicima Vlade Srbije postavio je svega četiri pitanja.

Tepić je uzvratila kontrapitanjem. „Pitala sam Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Agenciju za borbu protiv korupcije da li su upoznati sa koruptivnim radnjama u kojima je učestvovao upravo poslanik Željko Sušec. Pitala sam kako je moguće da njegova zanatska radnja „Gigi“ koja je registrovana na ime njegove majke u maju 2013. godine, već u julu iste godine počela da dobija sredstva od apoteke Pančevo koja se inače gušila u dugovima i bila u blokadi. Od svedoka imam saznanja da su on lično, kao i njegova sestra dolazili u Apoteku Pančevo da donose račune“, kaže Tepićeva za Danas. Tvrdi i da ima dokaze u papirima da je Apoteka Pančevo isplatila 3,8 miliona dinara ili oko 40.000 evra za razne kese i vreće zanatskoj radnji „Gigi“. Na pitanje da li smatra da je otvaranje te afere bio razlog za Sušecovu ostavku, ona odgovara da misli da ga je stranka prisilila da podnese ostavku.

Upitana na osnovu čega to tvrdi, sagovornica Danasa kaže da te tvrdnje temelji na osnovu dva nestandardna dokaza, a to je što u ostavci piše da je „neopoziva“ i što je zavedena kod notara. Inače o ostavci poslanika se ne glasa, ona se čak ni ne konstatuje, već predsedavajući samo obavesti ostale poslanike da je neko podneo ostavku. „Umesto njega dolazi drugi poslanik, koji polaže zakletvu, mi aplaudiramo i to je to. Poslanik nije ni postavljeno, ni imenovano lice da bi podnosio neopozivu ostavku. Da je ostavka data pod prinudom i da je neko baš hteo da zna da će je on sigurno podneti govori i činjenica da je ona overena kod notara. To se do sada nikada nije događalo i predstavlja nonsens“, navodi Tepićeva.

Većina poslanika SNS sa kojima smo juče razgovarali nije ni znala da je Sušec podneo ostavku. NJihov najčešći odgovor bio je – kad je podneo ostavku i ko je novi poslanik. Samo članovi Administrativnog odbora bili su upoznati sa tim podatkom, upravo zato što je u sredu jedna od tačaka dnevnog reda tog odbora upravo bila i ostavka Sušeca, ali se ni tada o njoj nije razgovaralo. Zanimljivo jer i da je na skupštinskom sajtu, pored imena Sušeca već napisano: poslaniku je prestao mandat pre isteka vremena na koje je izabran.

Nije u kancelariji, telefonski broj privremen

S obzirom da je sada već bivši poslanik SNS od prošle godine i direktor Šumskog gazdinstva „Banat“ u Pančevu koje je deo javnog preduzeća Vojvodinašume, pozvali smo Sušeca na radnom mestu. Umesto njega javila se sekretarica koja nam je rekla: „Direktor nije u kancelariji. Preneću mu poruku. Ostavite broj i ako on bude procenio da treba da vam odgovori na pitanja, javiće vam se.“ Umesto Sušeca na njegov broj mobilnog koji je ostavljen na sajtu Skupštine Srbije, javila se Nada Milanović, sekretarka SNS iz Pančeva, koja je istakla da je to njen broj telefona, a da je Sušec taj broj ostavio kao privremeni. I Milanovićeva je rekla da će svom kolegi preneti poruku da smo ga tražili. Do zaključenja ovog broja Sušec se nije javio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari