Trivan: Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 do kraja godine 1Foto: MZŽS

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, u okviru posete Kraljevini Švedskoj, susreo se sa zamenicom premijera i ministarkom za klimu i životnu sredinu Švedske Izabelom Lovin, i drugim najvišim predstavnicima državnih institucija te zemlje iz oblasti zaštite životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine, današnji razgovori su potvrdili dobre odnose i posvećenost dve zemlje ka razvijanju još čvršće zajedničke saradnje po pitanjima zaštite životne sredine.

U razgovoru sa švedskom ministarkom, Goran Trivan je predstavio aktivnosti i rezultate rada svog resora, kao i brojne izazove u ovoj oblasti, koja predstavlja najskuplju i najzahtevniju u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, dodaje ovo ministarstvo u saopštenju.

Naglašavajući da će pregovaračka pozicija za Poglavlje 27- životna sredina i klimatske promene biti usvojena do kraja godine, ministar je ukazao da su iskustva i podrška razvijenih zemalja u tom procesu dragocena.

– Švedska zauzima vodeće mesto među zemljama Evropske unije po pitanjima ekološke kulture, srateškog pristupa i primeni mera u zaštiti životne sredine, i utoliko je dalje razvijanje saradnje sa ovom zemljom značajno za Srbiju, istakao je Trivan.

Naglašavajući aktivnu ulogu naše zemlje po pitanjima ekologije, ministar je ukazao da će Srbija nastaviti sa svojim međunarodnim inicijativama u oblasti zaštite životne sredine u regionu, navodi se u saopštenju.

Švedska ministarka je pozitivno ocenila dosadašnje rezultate Srbije u unapređenju stanja životne sredine.

Uprkos težini i ozbiljnosti tema na kojima se Ministarstvo zaštite životne sredine angažovalo po svom osnivanju, postignuti su rezultati, ukazala je Izabela Lovin, i visoko ocenila ostvarenu saradnju sa nadležnim institucijama u oblasti zaštite životne sredine Srbije, naročito u kontekstu priprema za otvaranje Poglavlja 27.

Ministarka je istakla da je Srbija jedan od najvažnijih faktora u zaštiti životne sredine i klimatskih promena u region, ističe se u saopštenju.

Švedska nastavlja da podržava evropski put Srbije, naglasila je.

Ona je ukazala da su, pored procesa pristupanja Srbije EU, široke mogućnosti za jačanje dalje saradnje Srbije i Švedske u zaštiti životne sredine i u okviru sprovođenja projekata u Srbiji, pre svega za prečišćavanje otpadnih voda i upravljanje komunalnim otpadom, ali i drugih, koji se realizuju na regionalnom, nacionalnom i lokalnom planu.

U okviru posete, delegacija  Srbije predvođena ministrom Goranom Trivanom imala je razgovore i sa predstavnicima Švedske agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) i Švedske agencije za hemikalije (KemI).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari