U ponedeljak novi sastanak parlamentarne većine u Crnoj Gori 1Foto: EPA-EFE/ BORIS PEJOVIĆ

Treća runda razgovora parlamentarne većine o rešavanju krize vlasti zakazana je za ponedeljak, kazao je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, koji će organizovati sastanak.

Danilović je televiziji Vijesti rekao da smatra da će treći sastanak biti odlučujući.

On je kazao da će se prvo svi izjasniti jesu li za novu vladu, a potom jesu li za rekonstrukciju, dodajući da je protiv vanrednih izbora.

„Vrlo mi je jasno kako treba koncipirati ovaj treći sastanak, po meni i odlučujući. Ukoliko se uzaludno sastajete tri puta, teško da će vam se posrećiti četvrti put“, kazao je Danilović.

Suština je, kako je naveo, da se moraju odmah dogovoriti da odluke donose konsenzusom.

„Bilo koji glas protiv bilo kojeg rešenja znači da rešenje više ne igra, da nije u opticaju“, rekao je Danilović.

On je kazao da je u opticaju izbor nove Vlade, uz izglasavanje nepoverenja aktuelnoj, za šta se zalaže Demokratski front, ili rekonstrukcija Vlade Zdravka Krivokapića, što je, kako je naveo, bliže ostalima.

„Onda, naravno, nakon što se mi dogovorimo, treba razgovarati sa premijerom i predstaviti mu zahteve onih koji su ovu Vladu izabrali“, dodao je Danilović.

Prema njegovim riječima, ako bude dogovora, sve treba sprovesti u rekordno kratkom roku.

„To vreme se meri nedeljama, ukoliko postoji dobra volja i ukoliko se međusobno dogovorimo, i ukoliko potom nađemo zajednički jezik sa predsednikom Vlade, sve to možemo završiti u periodu od 30 dana“, naveo je Danilović.

On smatra da u ovom trenutku nema uslova za održavanje vanrednih izbora jer, između ostalog, nije promenjeno izborno zakonodavstvo, a nije konstituisano ni tužilaštvo po novim propisima.

Lider Demokrata i predsednik Skupštine Aleksa Bečić očekuje da se do konačnog dogovora dođe u dijalogu s premijerom.

„Premijer, da bi imali uspešno finale ovoga procesa, mora da u određenoj fazi biti sudionik i učesnik samog dijaloga“, rekao je Bečić.

On je kazao da je stanovište Demokrata potpuno jasno i nepromenjeno, da je rešenje složene političke situacije u rekonstrukciji i osnaživanju ove 42. Vlade.

„Do koje bi došli uz saglasnost dve strane, parlamentarne većine i Vlade, odnosno premijera“, dodao je Bečić.

I premijer Zdravko Krivokapić je juče ocenio da vanredni parlementarni izboi nisu rešenje i da ne odgovaraju nikome u Crnoj Gori.

Sastanke vladajuće većine bojkotuje deo stranaka iz Demokratskog fronta, koje se zalažu i za promenu premijera i predlažu da novi mandatar bude Miograd Lekić. Oni traže i odlazak aktuelnog predsednika parleementa Alekse Bečića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari