Osmani: Budućnost Kosova je u Evropskoj uniji 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Dati Bendo/MO

Predsednica Kosova Vjosa Osmani Sadriu je danas, tokom susreta sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (von der Leyen), izjavila da je „budućnost Kosova u Evropskoj uniji“.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednice Kosova, ona je na sastanku rekla da EU treba da ima jasnu strategiju za integraciju Zapadnog Balkana, čiji je deo i Kosovo.

Kašnjenja u tom procesu, prema rečima kosovske predsednice, „blede kredibilnost EU“.

Osmani je ponovila da je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza i od EU zatražila da održi obećanje dato Kosovu i da sve zemlje članice poštuju preporuke Evropske komisije.

Tokom sastanka, kako je saopšteno, razgovaralo se i o aktuelnoj političkoj situaciji na Kosovu, sa posebnim akcentom na sever zemlje, gde se od pre nekoliko dana ostvaruje reciprocitet u registarskim tablicama sa Srbijom.

Osmani je tim povodom istakla da „Kosovo samo ostvaruje jedan zakonski aspekt i sa kosovske strane nema nikakve tendencije za ‘tenzioniranje bezbednosne situacije'“.

„Naprotiv, prema predsednici Osmani takvu nameru javno iskazuje srpska strana, koja je pod uticajem ruskih krugova i koja pokušava da izazove destabilizaciju celoj regiona Balkana. Zbog toga je predsednica zatražila od svih medjunarodnih faktora da osude namere Srbije za destabilizaciju“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o procesu dijaloga sa Srbijom, Osmani je podvukla da je „Kosovo konstruktivna strana“ i da dijalog treba da bude okončan medjusobnim priznanjem, „kao jedinim rešenjem za održivi mir u regionu“.

U saopštenju iz kancelarije predsednice Koosva ni jednom rečju nije pomenuto šta je predsednica Evropske komisije rekla tokom sastanka.

Posle susreta sa Osmani, Fon der Lajen se susrela sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Ursula fon der Lajen boravi na Kosovu u okviru zapadnobalkanske turneje.

Danas posle podne predsednica Evropske komisije će doputovati u Beograd.

Ona je u utorak posetila Albaniju i Severnu Makedoniju, a posle Beograda su planirane i posete Crnoj Gori i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari