Varheji: Otvaranje poglavlja sa Srbijom znak da zemlje EU žele nastavak proširivanja 1Foto: FoNet/Savet Evrope

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu Srbija je u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom (EU) otvorila poglavlje 4, koje se odnosi na slobodu kretanja kapitala.

To je drugo poglavlje koje je otvoreno ove godine, nakon što je u junu otvoreno poglavlje devet o finansijskim uslugama.

Srbija je otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, a preliminarno su zatvorena dva poglavlja.

Ne bi bilo pošteno da se Srbiji menjaju pravila tokom pregovora o članstvu u EU, ali Srbija se može prilagoditi novoj metodologiji proširivanja, izjavila je večeras u Briselu srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ona je to rekla posle otvaranja novog poglavlja u pregovorima s EU, ocenivši da Srbija već sad pregovara po strogim uslovima kakve nije imala nijedna druga zemlja na putu ka članstvu u EU.

Jadranka Joksimović je to izjavila na pitanje agencije Beta njoj i evropskom komesaru za proširivanje Oliveru Varhejiu da li se uveliko pokrenuta promena “metodologije” proširivanja može odnositi i na zemlje koje već pregovaraju o članstvu.

Varheji je na konferenciji za štampu predočio da će Evropska komisija u januaru usaglasiti predloge više članica Unije o preuređenju postupka i politike prijema novih članica i naglasio da “ako time možemo uneti novu snagu i živost u pregovore Srbije o članstvu, i ako to Srbija prihvati, onda smatram da se to može usaglasiti”.

On je istakao da bi to moglo da se dogodi samo ukoliko promena “metologije” proširivanja i za Srbiju i partnere u pristupnom procesu bude uverljivija, življa, ali je stavio do znanja u ovoj fazi pregovori Srbije o članstvu „nisu povezani sa preuređenjem pravila i merila prossirivanja”.

A, kako je ukazala ministarka Joksimović, “mi nemamo ništa protiv ako EU predlozi vode poboljšavanju kvaliteta procesa proširivanja, ali zaista bi bilo čudno i ne do kraja pošteno da se menjaju pravila tokom pregovora”.

To bi, primetila je ona, “unelo dodatnu neizvesnost i pitanje kako bi bio ocenjen dosadašnji tok pregovora koji vode Srbija i Crna Gora, ko bi to ocenjivao i po kojim merilima”.

“Mi nismo zatvoreni za bilo kakve razgovore i čekamo da se EU usaglasi i donese zajedničke zaključke o novoj metodologiji proširivanja, ali ja sam upravo predočila da je Srbija jedina zemlja koja već pregovara po prilično strogoj metodologiji i teškim uslovima, kakve nisu imale druge zemlje”, stavila je do znanja srpska ministarka.

“Zato smatram”, kako je dodala, “da u toj novoj metodologiji teško mogu da budu teži uslovi od onih po kojima Srbija vech pregovara”.

“Ali mi se ne žalimo, taj proces s pažnjom pratimo i svakako ćemo se adaptirati, mada mislim da ovo ne može da bude primenjeno na zemlje koje već uveliko pregovaraju o članstvu”, zaključila je Jadranka Joksimović.

Varheji je rekao da pored francuskog postoje i predlozi više drugih članica EU o novoj “metodologiji” proširivanja, “mi vodimo raspravu i Evropska komisija će u januaru izaći sa sopstvenim predlozima”.

“U januaru želimo”, objasnio je on, “da izađemo sa sklopom merila, na temelju kojih će moći da preuredi metologija proširivanja, a reč je o najmanje četiri ključna merila koja već imamo na umu”.

Varheji je naglasio da je “prvo merilo da se bude uverljiv, i to ubedljiv i za zemlje članice i institucije EU, ali i za partnere…ako već želimo da u tome imamo uspeha”.

“I biti ubedljiviji znači i da se više zna unapred šta će biti kako kad je reč o članicama Unije, tako i zemljama koje idu ka članstvu”, kazao je evropski komesar.

“Unapred predvidivo će to biti samo ako bude mnogo življe, brže i moramo obezbediti da, ako jedna strana učini ono što se od nje očekuje, da će to uraditi i druga strana”, stavio je do znanja Varheji.

I, kako je naveo, “četvrti elemenat i merilo koje želim da istaknem jeste političko vođstvo, političko rukovođenje koje mora upravljati celim procesom proširivanja i koje mora biti ojačano”.

Evropski komesar je kazao da će to biti mnogo jasnije u januaru i stavio do znanja da “to ne može ugroziti Srbiju kao zemlju u pregovorima o članstvu”.

“Srbija neche čekati, i mi ćemo na tome poraditi, ne može čekati na izradu i usvajanje nove metodologije proširivanja, pa mislim da možemo nastaviti rad u pregovorima”.

“Ali”, zaključio je komesar za proširivanje,”ako time(novom metodologijom) možemo uneti novu snagu i živost u pregovore Srbije o članstvu, i ako to Srbija prihvati, onda smatram da se to može usaglasiti, ukoliko taj postupak bude uverljiviji, življi, ali u ovoj fazi to nije povezano”.

Joksimović: Srbija, pored ekonomskih reformi, ostvarila napredak i u oblasti vladavine prava

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je u Briselu da današnja odluka o otvaranju Četvrtog pregovaračkog poglavlja o priključenju Evropskoj uniji – koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala, pokazuje da je Srbija, pored ekonomskih reformi, ostvarila napredak i u oblasti vladavine prava.

Uz podatak da je Beograd otvorio 18 od 35 pregovaračkih poglavlja, Jadranka Joksimović je rekla novinarima da polovina tog puta pokazuje da Srbija ne stoji u mestu, kao i da politika proširenja EU opstaje, mada ima uspone i padove.

Jadranka Joksimović je izjavila da je danas moglo biti otvoreno više poglavlja, ali da Beograd ne traži ustupke, već samo pošten i fer pristup.

Srbija privlači najveći broj direktnih stranih investicija u regionau i novim poglavljem doprinosimo unapređenju nivoa pravne sigurnosri, konstatovala je Jadranka Joksimović.

Prema njenim rečima, Beograd nema ništa protiv novih ideja iz EU kojima bi se poboljšao kvalitet procesa proširenja. Ali, bilo bi čudno da se pravila menjaju tokom igre.

To unosi dodatnu neizvesnost. Čekamo da se EU uskladi oko nove metodologije, izjavila je Jadranka Joksimović, uz ocenu da uslovi priključenja teško mogu biti teži od onih pod kojima Beograd već pregovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari