Veljanovski: Saša Janković je pokazao da je samo čovek 1Foto: Medija centar

Saša Janković je u poslednje vreme bombardovan raznim pritiscima i to, nažalost, ne samo od vlasti, nego čak i od ljudi koji su u opoziciji.

Nekadašnji prijatelji i saradnici o njemu su plasirali potpune insinuacije i apsolutne izmišljotine. On se dugo nosio sa time, ali je na kraju pokazao da je ipak samo čovek – poručuje za Danas član Predsedništva i šef odborničke grupe PSG-a Rade Veljanovski, koji je nakon ostavke Saše Jankovića juče izabran za zastupnika Pokreta.

Veljanovski, koji će pomenutu funkciju obavljati do naredne vanredne skupštine PSG-a, ističe da svi u Pokretu veoma žale zbog ostavke Jankovića. On ocenjuje da je bilo teško izdržati sve pritiske koje je bivši lider PSG-a trpeo poslednjih meseci.

– Saša Janković, kao i većina nas u Pokretu, nije čovek koji ulazi u politiku i u njoj traje bez obzira na sve, sa osnovnim ciljem da ostane na političkoj sceni, te da tako ostvari neki lični napredak. On je ušao u politiku sa osećajem potrebe da se u ovoj zemlji nešto izmeni, da nemamo stanje permanentnog straha i pritiska. Međutim, Janković je onda naišao na ogroman pritisak, što se na njega i odrazilo – kaže Veljanovski.

Upitan kada se može očekivati vanredna skupština PSG-a, on odgovara da je realno da to bude druga polovina ili kraj januara naredne godine.

Janko Baljak, član Političkog saveta PSG-a, kaže za naš list da ga je i samog zatekla vest o ostavci Saše Jankovića. On poručuje da poštuje njegovu odluku i pretpostavlja da je ona lične prirode, jer je Janković, prema Baljkovim rečima, već godinu dana trpeo ogroman pritisak.

– Mislim da je Janković doneo jednu časnu i poštenu odluku, pre svega za sebe i svoju porodicu, zbog čega veoma cenim to što je uradio u ovom trenutku. Na žalost, građansko društvo je trenutno u krizi i defanzivi, a bez njega nema ni normalne Srbije. Pitanje je da li su neke suštinske promene u ovoj zemlji uopšte moguće bez ostvarivanja ideja koje su sadržane u programu i manifestu PSG-a – ističe Baljak.

Ipak, on navodi da je svestan da je tokom realizacije tih ideja u Pokretu dolazilo do različitih problema, koji su posledica neiskustva i nesnalaženja u određenim trenucima. Baljak podseća da je zbog toga i sam Janković u jednom od tvitova priznao svoju odgovornost.

– Svega je bilo, ali zle namere nije, u to sam siguran od početka – naglašava Baljak.

Naš list, iz krugova bliskih bivšem lideru PSG, saznaje da Jankovića očekuje međunarodni angažman u nekoj od evropskih institucija, najverovatnije u Strazburu.

– Nije njemu smetao Đilas. Janković je „smetao sam sebi“, jer nije mogao da se pomiri sa činjenicom da više nije lider opozicije. Pred beogradske izbore on jeste bio opozicioni političar sa najvećim rejtingom, zbog čega je i zahtevao da njegovo ime bude poslednje na listi kandidata za odbornike. Tada je govorio da kao lider opozicije ne želi da se bavi lokalnim temama. Međutim, nakon izbora u glavnom gradu, njegov rejting je drastično opao. On sa time nije mogao da se pomiri – tvrdi naš izvor.

Prema njegovim rečima, Janković je uprkos savetima bliskih saradnika iz PSG-a, koji su ga ubeđivali da u trenutku kada se opozicija ukrupnjava, pokret na čijem je čelu ne bi smeo da stoji po strani, odbacivao mogućnost priključenja Savezu za Srbiju.

– Ti razgovori završavali su se tako što bi Janković kazao „idite vi pa razgovarajte sa Draganom (Đilasom), a ja ću se povući“ – tvrdi naš izvor.

Podsetimo, naš list je početkom novembra, nakon odluke ZEP Zeleni da istupe iz Građanskog bloka 381, pisao da su se Saša Janković i Dejan Bulatović sukobili povodom odnosa ovog bloka prema SZS. Međutim, iz PSG su to demantovali, poručivši da se radi o „lažnoj vesti“.

SZS: Ne komentarišemo kolege iz opozicije

Dragan Đilas juče na pres konferenciji nije želeo da odgovori na pitanje novinara TV Pink da li je iznenađen odlukom Saše Jankovića da se povuče, dok je Boško Obradović poručio da predstavnici SzS ne komentarišu kolege iz opozicije već isključivo vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari