Vesna Pešić: Najava štrajka glađu ministra je sramota za zemlju 1Vesna Pešić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

To je sramota za jednu zemlju.

Nisam videla da postoji bilo kakva najava nasilja opozicije. Mislim da se do sada nasilnički ponašala vlast a ne opozicija. Zato ne znam čemu služi tako smešna najava da će ministar vojske da štrajkuje glađu, kaže za naš list sociološkinja Vesna Pešić povodom najave da će ministar odbrane Aleksandar Vulin da štrajkuje glađu „zbog nasilja koje sprovodi opozicija“.

Branislav Trifunović, poznati glumac i jedan od organizatora građanskih protesta, za naš list kaže da je u to možda deo obuke. „Samo mislim da se ova obuka vezuje za gazdu“, kaže Trifunović.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, najava Vulinovog štrajka glađu kao i dela poslanika i odbornika vladajuće koalicije samo je odgovor mogući plan opozicije da u subotu, 13. aprila, na velikom opozicionom skupu u Beogradu počne štrajk glađu.

Naši sagovornici smatraju da se ovim nastavlja nadmudrivanje vlasti i opozicije. Kako nam kažu izvori bliski opozicionom bloku, iako vest o štrajku ministra deluje kao vic, izmišljena i malo verovatna, ona je čist spin kako bi se priča sa velikog opozicionog skupa, koji nikako ne odgovara vlasti, skrenula na ministra koji, zbog navodnog nasilja opozicije, neće da jede. Naši sagovornici smatraju da je vlast ozbiljno shvatila razgovore unutar opozicije o štrajku, procenila da im to nikako ne ide u prilog i reagovala na ovaj način preuzimajući inicijativu i podižući tenzije uoči skupa opozicije.

Ponovo sastanak o 13. aprilu

Organizatori opozicionog protesta u subotu, 13. aprila, sastali su se ponovo juče kako bi usaglasili planove za taj dan. Do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo uspeli da saznamo da li je doneta odluka o tome da li će građani posle skupa biti pozvani da ostanu na ulici ili će im se reći da se vrate svojim kućama. Kako je Danas ranije pisao, organizatori protesta bližu su bili da ne ostanu na ulici preko noći i ubuduće, odnosno da ne bude kampovanja ispred institucija. Prema nezvaničnim informacijama, dobar deo jučerašnjih razgovora vođen je oko ovog poteza vlasti.

I Ruska gazeta prenela vest o štrajku

Zanimljivo je da je vest o štrajku glađu ministra Vulina juče objavila i Ruska gazeta, prenoseći Večernje novosti. U tekstu se između ostalog navodi da se građanski protesti održavaju od kraja 2018. u nekoliko gradova u Srbiji i da njihova agresivnost raste. Kako se dodaje, prošle subote je organizovan novi protest opozicije u Beogradu na kojem je porušeno gradilište.

Osuda opozicije

Tatjana Macura, Stranka moderne Srbije: „Vulin je poznati hedonista. Svi se sećamo njegovih fotografija iz luksuznih spa centara i s tim u vezi njegove najave štrajka glađu doživljavam kao pripremu linije za letnju sezonu u nekom pretpostavljam ekskluzivnom letovalištu, kao što verujem da inače svaki drugi iskreni socijalista to radi. To bio prvi put u istoriji da jedan ministar vojni štrajkuje glađu zbog toga što će građani protestom na ulici iskazati nezadovoljstvo radom Vlade i predsednika države

Marinika Tepić, samostalna poslanica: „Ceo svet će tada videti i shvatiti kakvo je ludilo vlasti u Srbiji i da je bolest Vučića i njegove klike u maksimalnoj progresiji. Oni nemaju odgovor na pobunu probuđenih građana protiv nepravde, laži i pljačke koje godinama sprovode i na kraju im ne preostaje drugo nego da prave od sebe cirkuzante, jer ne umeju ništa drugo da rade, a kamoli reše“, zaključuje Tepićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari