Vlada Kosova: Najpozitivniji izveštaj o napretku do sada 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Vlada Kosova zadovoljna je izveštajem o napretku Evropske komisije.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Kosova, Izveštaj pokazuje  na to da u celini na Kosovu ima više posla do punopravnog članstva, a posebno se to odražava na težak rad i veliki napredak koji je postignut u poslednjih godinu dana.

Ovaj izveštaj je najoptimalniji izveštaj koji je Kosovo poslednjih godina imalo, bilo da se radi o konkretnim dostignućima ili trendovima u funkciji unapređenja procesa, rečeno je u saopštenju.

Prema Vladi u izveštaju je izražen napredak koji je postignut u vladavini prava i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, posebno utvrđivanjem slučajeva visokog nivoa organizovanog kriminala i korupcije.

Napredak je takođe, prema Vladi postignut i kada se radi o oduzimanju imovine i merama predupređenja ekstremizma i radikalizma.

Izveštaja prema vladi ukazuje i na vrlo dobre rezultate u oblasti ekonomskog razvoja, ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, pripremama za reformu javne administracije i njen početak.

Takođe se kao uspesi pominju napori za normalizaciju odnosa i nastavak dijaloga sa Srbijom, integracija srpskih sudija i tužilaca u pravosudni sistem Kosova, napredak u kontroli redovne i ilegalne migracije kao i u drugim oblastima.

Kako se navodi u izjavi Vlade, Kosovo nema dilemu za svoj put ka EU, uprkos činjenici da je EU podijeljena u smislu integracije Kosova u evropsku porodicu. Napredak naveden u ovom izveštaju je jasan dokaz da su ispunjeni svi kriterijumi liberalizacije viza.

– Uprkos izveštaju o napretku nije odgovarajući mehanizam za procenu konačnog ispunjenja kriterijuma, kašnjenja u liberalizaciji viznog režima ne može opravdati kriterijumima nisu završili. Kosovo je uradilo svoj posao. S pravom, Kosovo očekuje od EU da sada prepozna ovaj napredak i relevantne mehanizme koji će što prije omogućiti zeleno svjetlo liberalizaciji viza

– Uprkos tome, pred nama predstoje i naši drugi veliki izazovi kao što su za poboljšanje života građana u zemlji, puno posla je pred nama, za koji vlada u zemlji je rešena da sprovede, u skladu sa našim težnjama za demokratsko i integrisano društvo. Izazovi pomenuti u izveštaju, Vlada Kosova će identifikovati i raditi na tome kako bi ih što pre prevazišli, rečeno je u saoptenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari