Vlada obavezna sama da objavljuje informacije od javnog značaja 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Obaveza vlade nije samo da daje informacije od javnog značaja građanima kada ih zatraže, nego da ih i sama objavljuje, izjavila je danas direktor projekta „Za odgovornu vlast“ američke agencije USAID Džeklin Vilijams Bridžis.

Mediji i javnost imaju veliku ulogu u nastojanju da se to ostvari i civilno društvo i mediji su ključni element u odgvoornom funkcionisanju vlasti, ocenila je ona na forumu „Zašto nam je važan slobodan pristup informacijama?“.

Bridžis je istakla da se zbog toga projekat USAID za pomoć prvenstveno lokalnim samuopravama, ali i državnim organima, fokusira na antikorupcijske mere, a jedna od njih je podrška u omogućavanju transparentnosti u radu.

Pomoći ćemo lokalnim vlastima da zaštite one koji budu prijavljivali slučajeve korupcije, kao i da povećaju transparentnost rada, a pomoć će ići i na društvene kanale, onjasnila je Bridžis.

Ona je najavila da će pomoć u četvorogodišnjem projektu, započetom u februaru, ići i institucijama na nacionalnom nivou, kao što su poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnisti, Državna revizorska institucija, Agencija za borbu protiv korupcije i drugi.

Poverenik Rodoljub Šabić je ukazao da je u osnovi bilo kakve ideje o uspešnoj borbi protiv korupcije pristup informacijama, u kojoj se, zbog stalnog menjanja raznih zakona, nije puno učinilo.

Kao dokaz za to Šabić je naveo da telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije GRECO stalno ukazuje na preporuke koje Srbija nije ispunila i da smo jedina evropska zemlja koja je na „crnoj listi“ međunarodne organizacije za sprečavanje pranja novca.

On je konstatovao da se na ozbiljne rezultate u borbi protiv korupcije ne može računati ukoliko se za raspolaganje državnim novcem ne budu morale davati informacije javnosti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.