Vlada usvojila Strategiju za smanjenje odlaska građana iz Srbije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević (arhiva)

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. godine, kojom nastoji da uspostavi efikasniju prevenciju daljeg odlaska građana u inostranstvo i podstakne povratak stručnjaka iz dijaspore, kao i da stvori poslovni i privredni ambijent za dolazak stranih eksperata.

Vlada je na sednici usvojila tri zakonska predloga kojima se potvrđuju različiti ugovori sa Argentinom u oblasti krivičnog prava – o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, o transferu osuđenih lica i saradnji u izvršenju krivičnih sankcija, kao i o izručenju, kako lica koja su krivično gonjena u jednoj državi ili su u njoj već osuđena, ne bi bekstvom u drugu državu izbegla vođenje krivičnog postupka ili izdržavanje kazne.

Sa istim ciljem, utvrđen je i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Srbije i Belorusije o izručenju. Na sednici je usvojena Strategija pametne specijalizacije u Republici Srbiji za period 2020-2027. godine, kao strateški pristup ekonomskom razvoju, kroz ciljanu podršku istraživačkim, razvojnim i inovacionim aktivnostima.

Članovi Vlade Srbije, usvojili su Strategiju razvoja digitalnih veština u Srbiji za period od 2020. do 2024. godine. Odlukom Vlade Srbije crkva Svete Trojice i stara škola u Cerovcu kod Smederevske Palanke, koji čine kompleks narodnog graditeljstva iz prve polovine XIX veka, proglašeni su za spomenik kulture, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari