Vučić: Briga me šta drugi misle, imaćemo i dalje dobre odnose sa Rusijom i Kinom 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu ali čuva dobre odnose sa Rusijom i Kinom jer nezavisno donosi svoje odluke u najboljem interesu države i „baš ga briga šta drugi misle“.

„Umirem od smeha kad mi kažu da smanjimo saradnju sa Rusijom i Kinom, a njihove delegacije dolaze godišnje kod njih po petnaest put radi trgovine“, rekao je Vučić, posle sastanka sa evropskim parlamentarcima, navodeći da mu „niko neće soliti pamet“.

Vučić je dodao da neće dozvoliti da mu predavanja drže oni koji imaju „hiljadu puta“ veću razmenu sa Kinom, „to mogu nekima drugima u okruženju“.

Kako je rekao, dobio je po prvi put u pisanoj formi, potvrdu da će kineski predsednik Si Đi Ping doći naredne godine u Srbiju.

On je rekao da je Srbija tehnički spremna za otvaranje četiri poglavalja u ovom trenuku, ali misli da će biti jedno, uz opasku da ćemo „sa 17 da skočimo na 18, a to je od istorijskog značaja za Srbiju“.

Kako je rekao, samo želi da čuje hoće li Srbiju u Evropi ili ne.

Kako je naveo, „da se Manferd Veber pita znam da bi nas hteli u Evropu jer on ima jasnu viziju Evrope“, ali se ne pita samo on.

„Mi ćemo tako da pratimo njihovo usaglašvanje, da gledamo kojim putem se to kreće, da ispunjavamo svoje obaveze. I ja računam, jedno za tri godine – kad nam ukupno budu otvorili još četiri poglavlja – tad ćemo već da pređeno taj broj dvadeset i to će biti od velikog značaja za našu zemlju“, dodao je Vučić.

Manfred Veber: Poseta delegacije EP svež signal podrške za evropsku perspektivu Srbije

Lider poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfred Veber rekao je danas u Beogradu da je poseta delegacije Evropskog parlamenta na samom početku rada nove Evropske komisije svež signal podrške za evropsku perspektivu Srbije i čitavog regiona.

Veber je podsetio da proces pristupanja nije automatski već je stvar angažovanja.

On je rekao da Srbija i Evropska unija imaju zajedničku ideju, a to je evropski način života, te da je dobro što Srbija pokazuje spremnost da se približi EU.

„Proces modernizacije podrazumeva borbu protiv korupcije, borbu za slobodu štampe, demokratske strukture i principe, vladavinu prava, nezavisnost institucija. Nije reč o tome da se posao uradi samo da bi postali član, već vidim spremnost da se svi koraci sprovedu kako bi Srbija i njeni građani postigli to da žive u savremenom društvu“, dodao je lider EPP.

Srbija, kako je naveo, ima perspektivu i postiže dobre rezultate, što će možda sprečiti odliv mozgova, problem čitavog regiona.

„To nije budućnost Evrope. Budućnost Evrope je da mlade generacije imaju perspektivu ovde u Srbiji i u drugim zemljama centralne i istočne Evrope“, rekao je Veber.

On je dodao i da je blokiranje otvaranja pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom bila istorijska greška i da je načinilo štetu procesu proširenja.

U delegaciju Evropskog parlamenta koja od danas boravi u dvodnevoj poseti Srbiji pored Vebera je i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Oni će se danas popodne sastati sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, kao i sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Prema nezavničnim najavama za sutra je u planu sastanak delegacije sa predstavnicima opozicije.

Na pitanje da li će se sastati sa predstavnicima opozicije Veber je rekao da će razgovarati sa svim političkim snagama ukoliko bude imao priliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari