Vučić: Evropska unija ne želi Zajednicu srpskih opština 1Foto: Fonet/Marija Đoković

Da je želela da Zajednica srpskih opština bude provedena u delo, Evropska unija bi to postavila kao uslov za viznu liberalizaciju, ali to nije nikakav uslov kosovskim Albancima u evropskim integracijama, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukoliko ne dođemo do rešenja za Kosovo i Metohiju, Srbiji se u budućnosti ne piše dobro zbog mnogih objektivnih
kriterijuma, ocenio je Vučić i pročitao šest tačaka Briselskog sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština,
ukazujući da su one „ostale mrtvo slovo na papiru“.

Vučić je upozorio i da se Srbija suočava sa dramatičnim gubitkom stanovništva i da danas ima nešto manje od sedam
miliona stanovnika.

Uradili smo uporedni prikaz delova centralne Srbije i teritorije naseljene albanskim stanovništvom, objasnio je
Vučić i naveo primer da samo Podujevo ima isti broj stanovnika kao čitava Toplica. Kada se uporede Smederevo i Uroševac, mnogo više novorođene dece ima Uroševac, iako je manji nego Smederevo, dodao je Vučić i potom nastavio da navodi primere priraštaja u sredinama sa albanskim stanovništvom i gradovima u centralnoj Srbiji.

Dugoročna statistika je za nas poražavajuća i zato smo se uhvatili ovog problema u trenutku kada ekonomija za nas ide bolje. U Srbiji je broj rođenih po majci 1,44, a potrebno nam je 0,8 odsto više da bismo imali prostu zamenu
stanovništva, rekao je Vučić i dodao da će Srbija 2060. imati između 3,9 i 5,5 miliona stanovnika.

Tada ćemo završiti kao nacija, jer nećemo imati nikakav potencijal, ukazao je Vučić i konstatovao da Srbija u
proteklih 27 godina imati negativan priraštaj. Imam pravo da ukažem narodu na katastrofalnu činjenicu da mi nemamo decu i da nemamo budućnost. Tim problemom se bave svi, a jedino mi ne preduzimamo ništa, konstatovao je Vučić.

VUČIĆ: NE VERUJEM ALBANCIMA

Nastaviću razgovore sa Albancima da pokušamo da rešimo naše probleme, iako im ništa ne verujem, ali mi jednostavno nemamo drugi izbor, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ukazao da dogovora neće biti ako Albanci ne budu želeli kompromis.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je njegova obaveza da građanima kaže šta se dešava i da će izaći sa kompromisnim rešenjem, pa makar ga napadali sa svih strana.

Neka narod sam vidi i zaključi da li sam u pravu ili ne, rekao je Vučić i dodao da ga brine da Srbija ne donese odluke koje su više emocionalne nego racionalne, kojima će se više dičiti svojom prošlošću nego budućnošću.

Ja ću da guram po svaku cenu, pa narod neka prihvati ili ne, rekao je Vučić i dodao da koja god promena Ustava bude
predložena, ljudi će o svemu da odluče na referendumu.

„VRBUJU SRBE ZA VOJSKU“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Albanci idu po srpskim sredinama i potkupljuju srpske mladiće kako bi ih privoleli da idu u vojsku, a to ne rade samo na jugu, nego i na severu pokrajine i Srbija treba da zna s čim se suočava. Vučić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da Srbija ne može da odobri formiranje kosovske vojske.

Pozivam Srbe i na jugi i na severu da ne učestvuju u formiranju Vojske Kosova, rekao je Vučić i dodao da ga je američki diplomata Ves Mičel uveravao da kosovska vojska neće biti pretnja Srbiji.

Da li treba da se ponovi ono što je bilo sa Turskom i Austrougarskom i da ponovo dođemo u situaciju da Srbi ratuju protiv Srba u različitim vojskama, upitao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari