Vučić: Jedinice za vanredne situacije Srbije, Albanije i Makedonije radiće zajedno 1Foto: FoNet/ Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle regionalnog susreta u Tirani, da će jedinice za vanredne situacije Srbije, Albanije i Severne Makedonije tesno sarađivati i da će se, ako se neka tragedija dogodi u jednoj zemlji, sve raspoložive snage u drugim zemljama biće na raspolaganju toj zemlji.

Vučić je rekao da su lideri balkanskih zemalja danas posetili Drač koji je stradao u nedavnom zemljotresu i najavio da će Vlada Srbije u ponedeljak doneti odluku da velikom sumom novca pomogne Albaniji.

Vučić je ponovio da se u okviru inicijative nazvane „mali šengen“ razgovaralo o tome kako da se unapredi trgovinska razmena i promet kapitala i usluga zemalja regiona.

„Doneli smo važne odluke, a sporazume ćemo potpisati u Podgorici ili Beogradu, kako se dogovorimo“, rekao je Vučić i dodao da će pre svega biti olakšano carinjenje, biti povećan broj traka na graničnim prelazima što je bitno ako se zna da granični prelaz Preševo – Tabanovce između Srbije i Severne Makedonije pređe oko 320 000 kamiona godišnje.

 

View this post on Instagram

 

Predsednik Vučić u Draču, sa albanskom decom koja su napustila svoje kuće usled posledica zemljotresa.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Predsednik Srbije je rekao da će biti formirano jedinstveno tržište rada, kako bi građani Srbije, Albanije ili Severne Makedonije mogli bez smetnje da rade u bilo kojoj od tri zemlje, što je od ogromnog značaja, obzirom na to da sve tri zemlje imaju problem sa radnom snagom.

Postoje predlozi da približimo i mnoge druge propise i napravimo veće tržište od 11 ili 12 miliona građana koje je mnogo privlačnije i za Evropsku uniju nego pojedinačne zemlje, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije se u okviru inicijative o „malom Šengenu“ sastao juče u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom i Severne Makedonije Zoranom Zaevom, a danas im se pridružio i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari