Vučić ne očekuje miran izborni dan na severu Kosova 1Foto: EPA-EFE/ ĐORĐE SAVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne očekuje da izborni dan protekne mirno, ali je zamolio Srbe da izađu u što većem broju. U nedelju se u četiri opštine na severu Kosova održavaju vanredni lokalni izbori.

Do izbora je došlo, jer su gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova, koji su i predstavnici Srpske liste, krajem novembra podneli ostavke zbog toga što je Priština uvela takse na robu iz Srbije.

Centralna izborna komisija saopštila je da će glasanje za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova biti održano na 86 biračkih mesta i da pravo glasa ima više od 58.000 birača, dok će 793 glasa biti odobrena putem pošte.

Osim što ne očekuje miran izborni dan, predsednik Srbije je u petak gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS rekao i da vlasti u Prištini nameravaju da uhapse 26 policajca sa severa Kosova i još 15 osoba pod izgovorom da su učestvovali u korupciji. „Od ponedeljka žele da uhapse 26 policajaca sa severa Kosova i još 15 lica pod izgovorom da su učestvovali u korupciji, da bi sever ostao nezaštićen, pre svega Kosovska Mitrovica i da bi mogli da urade najprljavije stvari protiv našeg naroda“, rekao je Vučić. On je rekao da je Srbija o tome obavestila sve međunarodne institucije.

„Zatim bi sledio završni čin ovladavanja prostorima gde žive Srbi, a posebno na severu“, rekao je Vučić. Kako je dodao, Srbija će reagovati uzdržano, smireno, ali će sačuvati i zaštiti svoj narod.

Prema njegovim rečima, problem je to što Evropa i svet nisu reagovali kada su formirali vojsku, kada su odbili da formiraju Zajednicu srpskih opština, optuživali Srbe za sve moguće zločine, a nisu imali nijedan dokaz, kada je usvojena platforma o dijalogu. Vučić je rekao da je Srbija upozoravala i na tu rezoluciju i na donošenje drugih „sumanutih odluka“ zbog kojih svaki Srbin treba da se oseća ugroženo.

„Suština je da začarani krug još nije zatvoren“, ukazao je Vučić. Prema njegovim rečima, Srbija će morati na ovo da reaguje. Kako je rekao, biće različitih opštih akata koje će usvojiti Skupština, a verovatno i određenih podzakonskih akata koje će usvajati Vlada.

Učesnici

Osim Srpske liste, na izborima u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku učestvovaće i Demokratska partija Kosova (PDK) i Pokret Samoopredeljenje. Kandidat za gradonačelnika Leposavića iz Srpske liste je Zoran Todić, Zubinog Potoka – Srđan Vulović, Zvečana – Vučina Janković i Severne Mitrovice – Goran Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari