Vučić: Nisam izdajnik za Kosovo, ne verujem da je Stefanović prisluškivao 1Foto: EPA-EFE/Virginia Mayo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da on nije „izdajnik“ kako ga prozivanju opozicioni političari kada je u pitanju politika prema Kosovu i Metohiji, i da je za to da „Srbija bude deo EU, ali da ne misli da politika Srbije mora da bude priznanje Kosova“.

Vučić je za televiziju Pink izjavio da se politika opozicionih političara koji ga optužuju da je „izdajnik“ svodila na „trčanje počasnih izvinjavajućih krugova po regionu“ kada su bili na vlasti, dok je danas „neko ko je učestvovao u bombadovanju Srbije kazao ‘izvinite'“.

Vučić je na pitanje o statusu funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) i ministra odbrane Nebojše Stefanovića rekao da opozicioni mediji nagađaju da će on biti smenjen zbog „slika Danila Vučića ili prisluškivanja“, ali da ne veruje da je Stefanović to uradio.

„To bi bio zločin da je radio, ja sam siguran da nije“, rekao je Vučić i dodao da će na skupštini stranke „biti velikih promena ali da će svi o tome da odlučuju“.

On je povodom kritika da je izazvao uznemirenje javnosti i pritisak na tužilaštvo povodom davanja informacija iz istrage o kriminalnim delima klana uhapšenog Veljka Belivuka, rekao da „govoreći o mlevenju ljudskog mesa nije pravio nikakve metafore, već je bio precizan i upotrebio je imenicu koju su oni (kriminalci) upotrebili“.

„Nisu rekli dajte nam mleveno meso, rekli su dajte nam ćevape, ponovio sam iz istrage. Nisam preterivao, ti ljudi su stvarno pravili ćevape od ljudskog mesa i slali“, rekao je Vučić i ponovio detalje sa mučenja žrtava klana Belivuka navodeći da „taj što je klao ima troje, četvoro dece, a da su sekire i sečiva koristili na najjeziviji način“.

Pomoći ću u izboru nove vlasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će da pomogne u izboru nove vlasti.

„Na svaki mogući način ću pomoći u izboru nove vlasti koja će biti kontinuitet onog dobrog što smo uradili u prethodnih devet godina. Za to ću imati dovojno snage i borbenosti“, rekao je on u intevjuu u Pragu.

On je rekao da ga brinu problemi vezani za Kosovo i Metohiju i situaciju u regionu.

„Pritisak mi dižu problemi koji će biti pred Srbijom, a tiču se Kosova i Metohije, situacije u regionu i hoćemo li moći da dostignemo ciljeve koje smo postavili“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, važni rezultati i „to što će da ostane“ posle njega.

„Ja sam dugo u politici, ali mislim da nisam još za političku penziju, ali dok sam tu imaću više energije od onih koji su zemlju pljačkali i koji kritikuju naš rad“, naglasio je on.

Nisam znao da će se Zeman izviniti, hvala mu na hrabrosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije znao da će se predsednik Češke Miloš Zeman izviniti za NATO bombardovanje 1999. godine, i zahvalio mu je na hrabrosti.

„To je istorijski važna stvar za nas. Beskrajno mu hvala na hrabrosti“, rekao je Vučić u Pragu za TV Pink.

Rekao je da šta god bilo u budućnosti da će biti jasno da je jedan predsednik za svog mandata, koji je inače učestvovao u donošenju odluka, izgovorio danas da se izvinjava Srbiji zbog bombardovanja, jedini koji je posle mnogo godina, a da nije penzioner, rekao tako veliku i važnu stvar.

On je rekao da je sa Zemanom razgovarao o „velikim projektima“, napominjući da sve više čeških kompanija ulaže u Srbiji.

„Za nekoliko godina smo udvostručili i uvećali našu trgovinsku razmenu i svi naši najveći izvoznici su u Češkoj – šabački Jazaki (Yazaki), obrenovačka Meita (Mei Ta), Džonson elektrik (Johnson Electric) iz Niša, sve kompanije koje smo mi izgradili i doveli te investitore u Srbiju“, kazao je on.

Te kompanije su, kako je rekao, napravile veliki napredak – više od 635 miliona evra izvoza.

Ocenio je da je u Češkoj Srbija mnogo dobila u političkom smislu a i da će u ekonomskom smislu moći da se oceni šta je postignuto na kraju godine, i trgovinska razmena sa Češkom mogla da dostigne preko 1,3 ili 1,4 milijarde evra što je izvanredno za Srbiju.

U osvrtu na sastanak u procesu Brdo-Brioni u Sloveniji kome je prisustvovao u ponedeljak Vučić je rekao da je uspeh za Srbiju što nije bila protiv dokumenta usvojenog na kraju sastanka, i da u tom dokumentu nema ništa protiv interesa Srbije.

„Dakle mi smo uspeli našom diplomatijom, uspeli našim radom nismo mi krivci kao što je uvek bilo, a napravljena je situacija da ne možete a da ne budete krivi, jer de fakto mi imamo podršku jednog od tri člana predsedništva BiH Milorada Dodika“, rekao je Vučić.

On je ukazao da su svi drugi koji su bili na skupu, lideri Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Kosova, Albanije i dva člana predsedništva BiH ili priznali Kosovo ili bi ga priznali da mogu.

Govoreći o jučerašnjim razgovorima u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom Vučić je istakao da je dobro što je Srbija dobila dodatne garancije za nastavak prisustva Kfora na Kosovu i za nastavak njegovog mandata u skladu sa odlukama UN.

„To je za nas veoma važno jer možete zamisliti kakav bi haos izbio da se Kfor povuče, to bi za nas predstavaljao problem jer bi sve bilo mimo mandata UN“, rekao je Vučić.

On je rekao i da je zahvalan Stoltenbergu što je potvrdio da Srbija ima prava na očuvanje vojne neutralnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari