Vučić: Pisma penzionerima plaćena novcem stranke 1FotO: EPA/ Andrej Cukić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Zrenjaninu da je pismo penzionerima poslao kao predsednik Srpske napredne stranke, a ne kao predsednik Republike kako bi izbegao da država plati troškove.

Vučić je precizirao da je slanje pisama plaćeno stranačkim novcem, jer je želeo da napravi razliku između sebe i svojih političkih protivnika.

„Poslao sam pismo kao predsednik stranke da bi stranka platila to, jer nisam hteo da se ponašam kao (Vuk) Jeremić, (Dragan) Đilas i (Saša) Janković“, rekao je Vučić posle otvaranja fabrike Essex Europe u Zrenjaninu.

Upitan o izjavi američkog državnog sekretara Majka Pompea da podržava dogovor Beograda i Prištine, Vučić je odgovorio da je zadovoljan stavom Pompea da Kosovo treba da ukine takse.

Vučić je ocenio da Srbija nije ni blizu rešenja za Kosovo i konstatovao da ne može da se postigne ni dogovor o ukidanju „trivijalnih taksi“.

On je ponovio da državni organi Srbije ne kontrolišu ni pedalj Kosova, ali da Srbija ima svoj narod na Kosovu i da treba da se bori za svoje interese.

Albanci su, kako je istakao Vučić, spremni da se bore za zaokruženje svoje državnosti i ne pitaju koliko to košta ni u životima ni u novcu.

Prema Vučiću, ne treba verovati da će Albanci da odustanu od svoje želje za nezavisnošću niti se treba nadati da Srbija promeni stav SAD i Velike Britanije po tom pitanju.

Moramo znati u kom okviru se krećemo, dodao je Vučić.

Upitan o optužbama iz opozicije za fašizam, Vučić je rekao da ga za fašizam optužuju oni koji su u koaliciji sa Dverima i „ljotićevcima“.

Prema Vučiću, u Srbiji svako ima prava da kaže šta hoće, a na građanima je da odluče kome će da daju poverenje.

Vučić je, na pitanje o Vuku Jeremiću, rekao da ne želi da govori o Jeremiću dok se postupak ne završi pred američkim sudom.

On je Jeremića nazvao „najbahatijim i najkorumpiranijim posle Đilasa“.

Upitan o pritiscima na televiziju KTV Zrenjanin i tvrdnjama da je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić glavnoj urednici Danici Radić poručio da ima dozvolu direktora Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislava Gašića da kupi KTV, Vučić je odgovorio: „Pozdravite mi moju Danu, nemoj nikada da prodaje televiziju, ja sam siguran da to nije istina“.

Vučić rekao da ima pametnija posla nego da demantuje Ramuša Haradinaja, koji je u autorskom tekstu za Vašington post rekao da je Vučić, uz podršku Rusije, ponudio da Srbija prizna Kosovo, ukoliko joj se ustupi deo teritorije.  

Vučić je novinarima u Zrenjaniju rekao da je spreman da razgovara o kompromisu, što bi bilo najbolje rešenje, dok Priština nije spremna ni taksu da povuče. Vučić dodaje i da izjava Haradinaja da se suverenitet ne daje ni po koju cenu znači da su pregovori ad akta i da Priština pominje Rusiju svaki put kada treba da napadne Srbiju.

To da ja sad govorim o sposbnosti njegovih savetnika da napišu pismo nije moj posao, to su njihove unutrašnje bitke, a takve stvari mene ne zanimaju, rekao je Vučić o Haradinajevom tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari