Vučić posle razgovora s Lavrovom dodatno zabrinut zbog ideja o rešenju kosovske krize 1Lavrov sa Vučićem Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je posle ocena koje je danas u Beogradu čuo od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova dodatno zabrinut zbog ideja o rešenju kosovske krize.

Čeka nas izuzetno težak period velikih pritisaka, kako bi se ostvarili planovi koje nismo dobili, ali na osnovu ocena Rusije mi se čini da ćemo morati biti izuzetno obazrivi, rekao je Vučić posle razgovora sa Lavrovom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije moguće da Beograd prihvati nezavisnost Kosova ili ulazak te teritorije u Ujedinjene nacije a da zauzvrat ne dobije ništa ili samo obećanje da će Srbija jednom postati članica Evropske unije.

„Ako mislite da je moguće da priznamo Kosovo ili da Kosovo uđe u UN, a da mi ne dobijemo ništa nego obećanje da ćemo biti članovi EU naš odgovor će biti – ne“, rekao je Vučić.

On je rekao da je to, pre svega, pitanje za Srbiju a ne za nekog drugog ili za Moskvu.

„Nisam razumeo kakve to veze ima našim ruskim prijateljima? Što se njih tiče, oni podržavaju poziciju Srbije i tu su korektni. Oni nikada nisu imali ništa protiv ni evropskog pokroviteljstva za naše razgovore jer je ta odluke doneta u Generalnoj skupštini UN“, rekao je Vučić.

Vučić je ponovio da situacija za Srbiju u narednom periodu neće biti laka ali da će učiniti sve da sačuva državne i nacionalne interese.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Evropska unija ima mandat od Ujedinjenih nacija da posreduje dijalogu Beograda i Prištine i da ne sme da odustane od svojih obaveza i od insistiranja na ispunjavanju ranije dogovorenih stvari, poput formiranja zajednice srpskih opština.

„Mi ćemo podržavati inicijative koje će pomoći Srbiji i Kosovu da postignu prihvatljivo rešenje“, poručio je Lavrov na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je istakao da rešenje mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom.

„Mi nećemo dozvoliti reviziju istorije ni Drugog svetskog rata, ni događaja na Balkanu 1990-ih godina“, poručio je Lavrov.

Srbija i Rusija potpisale Sporazum o saradnji u borbi protiv terorizma

Sporazum vlada Srbije i Rusije o saradnji u borbi protiv terorizma potpisali su danas ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, Nebojša Stefanović i Sergej Lavrov.

Stefanović i Lavrov koji je danas u poseti Srbiji, istakli su da će taj sporazum omogućiti bržu razmenu informacija u borbi protiv terorizma i razmenu iskustava, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je zahvalio Lavrovu na podršci u sprečavanju prijema Kosova u Interpol, a Lavrov istakao da se Rusija čvrsto zalaže za poštovanje Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija i da se rešenje pitanja Kosova može postići samo dogovorom dve strane.

Stefanović je istakao da je Srbija posvećena jačanju odnosa i strateškog partnerstva s Rusijom, i u tom okviru jačanju saradnje u oblasti bezbednosti.

Stefanović je čestitao Lavrovu 75. godišnjicu pobede na fašizmom i naglasio da se „nikada ne sme zaboraviti šta su dve zemlje učinile u toj borbi“.

Miroslav Lajčak je danas u Prištini izjavio da su stvoreni uslovi za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je doputovao u Beograd gde sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem razgovara o političkoj i ekonomskoj saradnji, Balkanu i drugim međun

Šef ruske diplomatije na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ sačekao je njegov srpski kolega Ivica Dačić.

Vučić posle razgovora s Lavrovom dodatno zabrinut zbog ideja o rešenju kosovske krize 2
Lavrova dočekao Dačić Foto: RTS/Screenshot

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej rekao je danas, tokom zajedničkog obraćanja sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim, kako očekuje veliku pomoć viševekovno bratske Rusije i bratske Ruske pravoslavne crkve (RPC) da se nađe „najbolje rešenje“ i da Srbija „sačuva Kosovo.

Predviđeno je da se Lavrov u Beogradu sastane i sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari