Vučić: Potrebna je jača uloga EU 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija učiniti sve što je do nje da održi mir, stabilnost u regionu.

Autrsijski predsednik Aleksander van der Belen ocenio da je Srbija ključni igrač kada je reč o regionalnoj stabilnosti, bezbednosti i perspektivi Zapadnog Balkana da se pridruži Evropskoj uniji (EU).

Posle neuspeha referenduma u Makedoniji, izbora u Bosni i Hercegovini, usuđujem se da kažem da nam je potrebno jača uloga EU, inače Unija neće biti taj tip sna i svetionik demokratije, slobode kojem smo težili ranije, rekao je Vučić na skupu Beogradskog bezbednosnog foruma.

Ono što se dogodilo u Makedoniji je da dogovor dve strane, dobar dogovor i za Grčku i za Makedoniju, ne prođe, jer se ljudima nije dopao, a umesto to da se priznaju, neki se sada igraju matematičkim formulama o većini na jednoj ili drugoj strani, rekao je Vučić. Ako govorimo o Srbiji – otvorićemo jedno ili dva poglavlja, da li mislite da je to vest za građane, jer niko ne zna šta će se dogoditi potom, upitao je Vučić. Ljudi bi voleli da pripadaju tipu društva kao što je EU, zahvalni smo Uniji za sve donacije, za sve što su učinili za nas posebno tokom poplava 2014. godine, dodao je on.

Moramo da uradimo nešto veliko na Zapadnom Balkanu i moramo da imamo nešto opipljivo i konkretno za region, jer ako potcenimo druge faktore i volju naroda, razočaranje naroda na koje nismo računali, plašim se da će teško biti održati stabilnost u narednih deset godina, naglasio je predsednik Srbije. Ovo okupljanje pokazuje važnost pitanja bezbednosni, mira, stabilnosti, ocenio je Vučić ističući nameru Srbije da razvija dobrosusedske odnose i da ostane na evropskom putu. Srbija ostaje predana saradnji i nastavlja do svake mere da doprinosi rešavanju otvorenih regionalnih pitanja i ostaje faktor stabilnosti i mira, pročitao je Vučić deo govora i rekao da je to dobar govor koji su mu napisali neki drugi, ali da će on govoriti svojim rečima.

Mislim da kada sam pre pet godina dolazio u Brisel svi su slušali sve, a sada mi se čini da oni u Italiji ne čuju šta govori Francuska, dodao je on. Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen poručio je da su potrebne vizija i hrabrost na obe strane kako bi se Zapadni Balkan učinio deo EU, dodajući da misli i na zemlje kandidate i sadašnje članice EU. Imamo tendenciju da proglašavamo status kvo kao cilj sam po sebi, sklanjujući se možda od boljeg rešenja, rekao je Belen.

Zemlje regiona prošle su kroz značajne političke i ekonomske promene, ali te zemlje, uključujući Srbiju, preduzele su reforme, nekad teško svarljive, sa perspektivom da članstvo u EU postane relaistično i vidljivo, naglasio je on. Govori se o umoru od proširenja na strani članica EU, ukazao je on i dodao da ostaje optimista jer su se političari okrenuli hrabroj viziji, dijalogu o toj viziji koja donosi budućnost i pogled „van prirodnog reda stvari“. Belen je naglasio da ne želi nikome da drži predavanja, jer i u samoj Austriji ima problema, ali ukazuje da je Vučić pokazao hrabrost za Srbiju, čemu je nedavno svedočio u Alpabahu. To nije samo zadatak za političare, važno je da građani i društvo podrže tu viziju rešenja bez konflikata, vrućih ili zamrznutih. Srbija i Zapadni Balkan treba da se pridruže preoblikovanju EU i pre zvaničnog članstva, rekao je Belen i napomenuo da je Austrija, kao predsedvajuća EU, stavila region među svoje prioritete.

Belen je naglasio da zemlje treba da sprovedu reforme koje su im neophodne, bez obzira da li će postati deo EU ili ne, ali bolje im je da budu u društvu, sarađuju i imaju dobrosusedske odnose nego da budu same. To je staromodno i pogrešno, nijedna zemlja ne može biti prosperitetna bez saradnje i dobrodusedskih odnosa, rekao je Belen koji dodaje da je i samoj EU neophodna reforma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari