Vučić: Rane srpskog naroda iz 1999. godine još nisu zacelile 1Foto: Beta /AP /Darko Vojinović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je češkog predsednika Miloša Zemana upoznao sa teškoćama sa kojima se Beograd suočava na evropskom putu i u odnosima sa Prištinom i da mu je preneo uverenje da će Srbija naći način da sačuva svoje državne interese i, u isto vreme, obezbedi bolji život za građane.

Vučić je, nakon sastanka sa Zemanom, rekao da ga je češki predsednik podsetio na De Golovu priču o politici svih azimuta i da mu je rekao da Srbija mora da nastavi sa naporima da postane deo Evropske unije ali i da, u isto vreme, ne treba da se stidi dobrih odnosa sa Kinom i Rusijom i da sa njima želi da ima još bolju saradnju.

Vučić je rekao da je češkom predsedniku preneo zahvalnost zbog njegovog stava o Kosovu i zbog toga što ne krije da iskreno voli Srbiju i srpski narod i dodao da su retki takvi prijatelji Srbije.

„Nastavićemo politiku vojne neutralnosti jer je to odluka i Skupštine ali i naroda. Siguran sam da je to najbolja odluka. Jer time brinemo i o sebi, o čuvanju svog neba, ali imamo i dobre odnose sa NATO i dobru saradnju… Rane srpskog naroda iz 1999. godine još nisu zacelile i teško je pronaći nekoga ko razume šta je NATO radio 1999. godine“, rekao je on.

Vučić je rekao da je bilo reči i o bilateralnim odnosima i ukazao da je robna razmena od 2008. godine sa Češkom utrostručena i da sada iznosi više od milijardu dolara.

„Hvala Česima što su postali četvrti investitor u Srbiju, posebno posle investicije u Telenor i Telenor banku“, rekao je on i podsetio da je jedna češka kompanija kupila i Knjaz Miloš i da se otvara mogućnost saradnje i u oblasti vojne industrije.

On je dodao da u Srbiji, posebno u Beloj Crkvi i u nekim drugim mestima, živi i odredjen broj pripadnika češke zajednice koji su „divni ljudi koji vole Srbiju“.

Predsednik je rekao da je zadatak Srbije da za njih uradi što više može da im omogući što bolje uslove za život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari