Tusk: Samo Srbija može odlučivati o svojoj sudbini 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Beogradu da ni Moskva, ni Vašington, ni Ankara, ni Brisel neće odlučivati o budućnosti Srbije, već će samo Srbija odlučivati o svojoj sudbini.

Evropska unija nikome ništa ne nameće i vreme je da radimo na budućnosti u kojoj će Srbija naći mesto kao sastavni deo ujedinjene Evrope, rekao je Tusk posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Uz konstataciju da Brisel želi da ostane najpouzdaniji partner Srbije i celog regiona, Tusk je izjavio da će EU sledećeg meseca na samitu o Zapadnom Balkanu u Sofiji potvrditi spremnost da radi na evropskoj perspektivi ovog regiona.

Zajedno možemo da ostvarimo prosperitet, demokratiju, bezbednost, uzjamno poštovanje i očuvanje nacionalnog identiteta, rekao je Tusk.

On je ocenio da je nemoguće naći većeg Srbina od Vučića, u kojem „prepoznaje srodnu dušu“.

Obojica znamo da su dijalog i napori za međusobnim razumevanjem bolji od sukoba, izjavio je Tusk, uz konstataciju da je Vučić i veliki patriota i racionalni pragmatičar.

Tusk se zahvalio Vučiću na zalaganju za dijalog sa Prištinom i dodao da je to strateški izbor koji će se isplatiti.

Zahvaljujući Vučićevoj viziji, samit u Sofiji će biti posvećen snaženju naše privredne saradnje. Cilj samita je jačanje povezivanja EU i Zapadnog Balkana, rekao je Tusk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari