Vučić: Sever smeta formiranju zelene transverzale 1Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da kod dela kosovskih Albanaca postoji potreba za formiranjem takozvane zelene transverzale, a na njenom putu do Sandžaka je sever Kosova, koji im smeta.

Kada govorim o njihovoj „gladi“ za zauzimanjem severa Kosova, uvek sam imao sve te argumente, i Gazivode i Valač, i za tu njihovu potrebu da održe tu liniju na kojoj su uvek insistirali i koju sada jedan od tih političara više ne može da sakrije, rekao je Vučić, reagujući na izjavu Redžepa Hotija, savetnika kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Vučić je, posle susreta sa srpskom decom iz Hrvatske, novinarima koji su izveštavali o tom susretu, rekao da nema govora o razmeni teritorija kako je predložio Hoti, koji je izjavio da bi u tom slučaju Sandžak i jug Srbije bili dati kao zamena za sever Kosova.

To je nešto što se neće dogoditi, poručio je on.

Vučić je šaljivim tonom upitao da kosovski Albanci ne žele možda da im i mađarski premijer Viktor Orban da Kečkemet i „jesu li razmišljali malo o Vojvodini, Beogradu, Šumadija se podrazumeva“.

Vučić je, upitan o raspletu slučaja nestalog, pa pronađenog novinara Stefana Cvetkovića, optužio političke protivnike da ih nije interesovao Cvetković ni njegov život, nego „kako mogu nešto da prikače Vučiću“.

Videli ste kakvu su kampanju vodili Đilasovi mediji, istakao je Vučić i dodao da je objavljivano da je Cvetković izveštavao o ubistvu Olivera Ivanovića, ali „samo nisu hteli da kažu šta je on to izveštavao“.

A govorio je da su njegova saznanja da je to čisto kriminalno i mafijaško ubistvo, da nema veze sa politikom. Ali su oni spinovanjem pokušali da kažu da to ima neke veze sa državom Srbijom. I tih laži i besmislica koje iznose na dnevnom nivou – tome nema kraja, konstatovao je on.

Vučić je političkim protivnicima poručio da ne mogu da ga pobede lažima i neistinama, zato što je „dovoljno strpljiv i dovoljno trpeljiv da im na svaku besmislicu i na svaku notornu laž odgovori, ako je potrebno i na dnevnom nivou“.

Deci Srbima iz Hrvatske, sa područja Zapadne Slavonije i Korduna, on je zahvalio što su došli i zamolio ih da to što češće čine da dolaze „u svoju Srbiju, u svoj Beograd“.

I da volite i Beograd i Srbiju onoliko koliko mi volimo i poštujemo vas, rekao je Vučić, koji je deci preporučio da „uvek budu u najboljim mogućim odnosima sa svojim komšijama Hrvatima“.

Da štitite i ljubomorno čuvate dobre komšijske odnose, da brinete jedni o drugima, ali i da čuvate svoj srpski rod, srpsko ime i prezime. To ćete najbolje učiniti tako da učite i radite, zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari