Vučić: Tumačenjem zakona nisu štitili banke 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Razumem nameru onih koji su predlagali autentično tumačenje tri zakona, njihova namera nije bila da se zaštite banke već država, da se zaštitimo od samovolje advokata, jer nisu oni danas štrajkovali zbog naroda već zbog sebe, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji “Ćirilica” na TV Hepi.

Naglasio je da nije mogao da dozvoli da oni koji predstavljaju stranku koju vodi stanu iza tog predloga „ne zbog banaka ili advokata“, već zato što bi „u malom delu zbog toga bio oštećen običan narod“.

„Tu najveću korist imaju advokati, a ne građani i običan narod, ne najsiromašniji, ljudi to treba da znaju“, rekao je Vučić.

„Da pokušamo da minimalac bude veći od 35.000 dinara“

Svakako ćemo imati značajno povećanje plata, ali želimo da povećamo minimalac i da pokušamo da on bude veći od 35.000 dinara, što bi prvi put u istoriji Srbije značilo da onaj ko ima najmanju platu ima više od 300 evra, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji “Ćirilica” na TV Hepi.

Vučić je rekao da očekuje da će odluka o minimalcima biti doneta „pre kraja godine“, a ispričao je da je o tome šta će biti sa platama i minimalcima „razgovarao tri dana“ sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, između ostalog i o tome kako da se to uradi a da da javni dug ne pređe 60 odsto BDP.

„To je ogromno povećanje minimalca od 130 odsto u odnosu na 15.500 dinara, koliko je bio pre nego što sam postao predsednik Vlade“, rekao je Vučić i ocenio da se radi o „drastičnom pomeranju standarda“.

Najavio je i dobre vesti za penzionere.

„Ne mogu da otkrijem detalje, ali ako kažem penzionerima da ima razloga za radost, oni znaju da ne lažem i verujem da će biti obradovani onim što ćemo saopštiti za dva ili tri meseca“, kazao je Vučić.

Vučić: Dao sam sve od sebe da Srbija ima najbolje moguće odnose u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je „dao sve od sebe“ da Srbija ima najbolje moguće odnose sa svima u regionu, kao i da je ideja Mini Šengena odlična.

„Nemamo nikakvih loših namera i mnogo toga još možemo da postignemo zajednički. Ta ideja smeta mnogima u Evropi, a zašto i da im ne smeta? Nisu više ti koji upravljaju nama“, već „mi sada samostalno odlučujemo o svojoj sposobnosti“ – rekao je Vučić za Televiziju „Hepi“.

Upitan čija je ideja Mini Šengen, Vučić je rekao da je „delimično i njegova“.

Kako je ocenio, Srbija i Hrvatska moraju da imaju bolje odnose, ukoliko misle i jedni i drugi da opstanu.

„Od 2017. kada sam video da je moguće da ispunim ono što su nam Hrvati tražili, a oni nama nisu (ispunili) ništa. Rekao sam ‘nije problem’ – to su naši građani. Uopšte nas ne interesuje šta se dešava u Hrvatskoj, osim da pokažemo brigu. Ali vidite potrebu kod njih da sa pozicije sile nastupaju“, rekao je on.

Vučić je, uz ocenu da je u crnogorskim medijima Srbija kriva za sve, još jednom ponovio da je Srbija Crnoj Gori dala vakcine, predložila otvaranje granica u potpunosti, kao i da je se razgovara sa srpskim kompanijama da u Crnoj Gori otvore fabrike.

„Šta su oni nama uradili? Proterali su nam ambasadora. Jesu li oni priznali nezavisno Kosovo, ili smo mi priznali Boku Kotorsku? Jesmo mi njima izvezli neki ‘klan’? Jesmo li mi donosili neku Rezoluciju (o Srebrenici)?“, ponovo je pitao.

Vučić je rekao da, s druge strane, Makedonci osećaju Srbiju kao svoju zemlju, kao i da se Srbi osećaju „kao kod kuće“ kad odu u Severnu Makedoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari