Vučić zahvalan Amerikancima na tome što žele da čuju i razumeju Srbiju 1Foto: Beta/Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas posle razgovora sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom u Vašingtonu da je imao iskren i sadržajan razgovor sa njim, da je zahvalan američkim zvaničnicima na jasnom stavu i što žele da čuju Srbiju i razumeju njene probleme.

Rekao je da oprezno može da kaže da se stvara jedna doza poverenja u izgradnji boljih odnosa između SAD i Srbije.

„Ja sam zahvalan svim američkim zvaničnicima na jasnom stavu. Nisam jedanput rekao da postoje neki u međunarodnoj zajednici sa kojima nikad niste baš načisto na čemu ste, sa Amerikancima sve znate. Ja znam da ne mislimo isto po pitanju statusa Kosova ali im hvala na tome što žele da čuju Srbiju i razumeju naše probleme,“ rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa Pompeom.

Rekao je da više od toga ne može da očekuje, da bi „bilo nerealno“ i izrazio zahvalnost Amerikanciima što žele srpsku stranu da saslušaju i što pokazuju tu vrstu poštovanja.

Vučić je na Instagram profilu „budućnostsrbije“ napisao da je zamolio Pompea da SAD razumeju poziciju Srbije i da pomognu Srbiji da različitim mehanizmima svoju ekonomiju i politiku i sve druge sfere unapređuju zajednički.

„Da polako gradimo odnose prijateljstva i poverenja, Amerika nam je potrebna kao prijatelj. Važno je da gledamo u budućnost“, rekao je Vučić.

On je rekao novinarima da je zadovoljan zbog otvorenosti Amerike i želje da od Srbije, posle godina i decenija u kojima ni o jednom važnom pitanju nisu mislili na isti način ponovo budu zaveznici kakvi su nekad bili, i naglasio da je to za Srbiju od velikog značaja.

Istakao je da je Amerika Srbiji potrebna kao prijatelj, a ne kao neko s kim će tobože da se bije.

„Jer, to je kao da vi ili ja uđemo sa Tajsonom u ring. Besmisleno je. A, i ne znam oko čega bismo sada. Oko stvari iz prošlosti? Dajte da gledamo u budućnost i kako budućnost možemo da gradimo“, rekao je Vučić.

Vučić nastavlja posetu SAD sa sastancima sa drugim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari