Vučić: Želim da izbegnem sukobe 1Foto:Pink.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da Priština mora da bude spremna na kompromis i da spusti svoje zahteve i naglasio da i, ako ima takve namere, neće uspeti da unizi Srbiju.

Govoreći o susretu sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom, Vučić je za Pink rekao da je razgovor bio dobar, podsetivši da sa Nemačkom imamo trgovinsku razmenu 4,9 milijardi evra u 2018. godini i da očekuje još neke investitore iz Nemačke.

Kako je dodao, razgovarali su i o odnosima Beograda i Prištine. Hajko Mas je pre toga razgovarao sa Haradinajem i Hodžajem. Rekao sam mu ono što vidim i ono što se dešava, ni oni baš sve ne mogu da pohvataju oko izjava oko Velike Albanije, taksi. Ne može niko više da pohvata, ne mogu ni naši ljudi, ne mogu ni ja, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Nemačka ima drugačiji stav od Srbije jer su oni priznali nezavisno Kosovo. Utoliko su naše pozicije teške, gotovo nemoguće i u tim razgovorima. Sad treba da izvedete čudo da bi vas uopšte saslušali i hvala im na tome. Oni su priznali nezavisno Kosovo i kada oni govore o promenama granica oni govore o promeni granica koju oni ne dozvoljavaju, rekao je Vučić.

To, dodao je, ljudima treba da bude jasno, jer našim ljudima u Srbiji razni prevaranti pokušavaju da prodaju priču kako su protiv promena granica, ali da je Kosovo Srbija.

To nije slučaj, oni samo neće da se menjaju granice nezavisnog Kosova, istakao je Vučić.

Ko će sutra biti odgovoran građanima Srbije ako pukne prva puška i ako bude trebalo decu da šaljemo u sukobe. Želim da to izbegnem, naglasio je Vučić.

Spremni smo da razgovaramo, ali i oni moraju da razumeju da su to što pričaju svaki dan pusti snovi, da moraju malo da spuste svoje zahteve i da dođu u razgovore spremni da se postigne kompromis, a ne nešto što bi njih zadovoljilo, a Srbiju ponizilo.

Ako misle da će Srbiju unize u tome neće uspeti, podvukao je Vučić. Komentarišući incident u Orašcu, kada je prekidan govor premijerke Ane Brnabić od simpatizera Dveri i SNP, Vučić je ocenio da pristojni ljudi to ne rade na nekim mestima, a posebno na praznik. Ne bih da komentarišem tu grupu fašista. Žao mi je što nisam bio tamo. Živ sam se pojeo što je Ana ostala tamo, ali dobro se sanšla. Šta da govorite o primitivizmu? O ljudima koji samo gledaju kako da naškode svojoj zemlji, dodao je Vučić.

On je najavio da će kada se vrati iz Minhena nastaviti kampanju „Budućnost Srbije“ posetom rasinskom okrugu. Polemiku oko odlikovanja Ljubiše Dikovića, Vučić komentariše rečima da je Diković to odlikovanje zaslužio. Vučić je ocenio i da je jedini zahtev onih koji protestuju taj da njega nema, da to jedino razume u njihovim zahtevima, ali da mogu da ga smene samo na izborima.

Dodao je da mu se čini da i ti što protestuju dobro znaju „da im na izborima baš i ne bi išlo najbolje“. Upitan kada će biti izbora Vučić je odgovorio da će ih biti svakako, „a sad kad, to ćemo da vidimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari