Zaev ponovio da Srbija i Kosovo sami moraju da nađu kompromisno rešenje 1Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ponovio je stav da Kosovo i Srbija treba da zajednički nađu rešenje kroz uzajamno prihvatljiv kompromis.

„Moje opredelenje je, i u objavljenim telefonsnkim razgovrima (sa ruskim internet „šaljivdžijama“), da rešenje treba da zajednički nađu Kosovo i Srbija kroz uzajamno prihvatljiv kompromis“, rekao je Zaev u intervjuu Televiziji Klan, koja program emituje u Albaniji, na Kosovu i u Severnoj Makedoniji.

Premijer Severne Makedonije je, kako je prenela Vladina pres služba, rekao da ostaje pri stavu da u razgovorima nisu iznesene državne tajne i da su preneseni stavovi koje je ranije već javno zastupao.

„Svakako, izrazio sam žaljenje za tu situaciju i razgovarao sam sa nekim od lidera u regionu o ovom slučaju. Predsednik Kosova je prihvatio da se radi o nesrećnom slučaju. Predsedniku Vučiću sam poslao poruku. U temama o rešavanju otvorenih pitanja preneseni su poznati stavovi i razgovori napravljeni na bilatetralnim ili drugim međunarodnim sastancima, koji su javno objavljeni“, rekao je Zaev.

Premijer Zaev je u utorak potvrdio da je u poslednjih godinu dana nekoliko puta telefonom razgovarao s lažnim predsednikom Ukrajine Porošenkom, ali i s lažnim generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Zaev je rekao da je tek u ponedeljak, kada su snimci (https://youtu.be/h4NMVZiaFv8) objavljeni na internetu, shvatio da je bio žrtva ruskih „šaljivdžija“ „Vovana“ (Vladimira Kuznjecova) i „Leksusa“ (Aleksisa Stoljarova).

Premijer Severne Makedonije je istakao da ga ovaj slučaj neće pokolebati da produži komunikaciju sa liderima medjunarodne zajednice ili sa gradjanima, ali da će ipak protkoli biti pojačani.

Na pitanje u intervjuu Televiziji Klan kakvi su odnsi sa sa Ruskom Federacijom, Zaev je rekao da taj slučaj neće uticati na odnose dve zemlje i da „ostaju odlični i sa potencijalom za razvoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari