Zasad kod Dačića "tri i po platforme" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Preciznije informacije o međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima uz učešće Evroparlamenta i da li će se o svakoj opozicionoj platformi raspravljati posebno, u petak nismo uspeli da dobijemo od Ivice Dačića, predsednika Skupštine Srbije, kao ni od Veljka Odalovića, generalnog sekretara parlamenta.

Na pisarnicu Skupštine bar za sada stigle su tri platforme za pregovore o popravljanju izbornih uslova, ali po svemu sudeći biće ih znatno više, jer stranke okupljene oko bojkot opozicije još nisu dostavile svoj predlog.

Prvi predlog stigao je od šest stranaka nacionalnih manjina, u čijoj platformi se traži i smanjenje broja overenih izjava birača koje podržavaju manjinsku listu na 1.000 ili najviše na 3.000 potpisa, umesto 10.000 kako je predviđeno sadašnjim propisima.

Udruženje Dosta je bilo traži u predlogu i pismu Ivici Dačiću, između ostalog, i da u dijalogu učestvuju samo relevantne političke partije.

Platformu je predala i grupacija okupljena oko SDS Borisa Tadića i Nove stranke, koja je prethodno uspela da izdejstvuje debatnu emisiju Reč na reč na Javnom servisu RTS-a. U pisanju platforme i razgovorima sa rukovodstvima RTS-a i RTV učestvovala je i DSS Miloša Jovanovića, ali ova stranka nije učestvovala u predaji platforme na pisarnicu Skupštine. Jovanović za Danas pojašnjava da je učestvovao u sastavljanju predloga za dijalog i da je bilo dogovoreno da se zahtev za razdvajanje izbora izbaci, ali da se on ipak našao na dnu spiska. „Zbog čega su tako odlučili moraćete njih da pitate, ali sve ostale zahteve DSS podržava“, kaže Jovanović. Na pitanje da li to znači da će DSS dostaviti i svoju platformu odgovara pitanjem „odakle vam to“?

Podsetimo, DSS i nekoliko desnih i konzervativnih stranaka traže da razgovaraju sa predstavnicima vladajuće koalicije bez prisustva evoropslanika.

Blok okupljen oko SSP Dragana Đilasa zasad ništa neće predavati Skupštini. Oni su zahteve poslali posrednicima iz EP. U Narodnoj stranci Vuka Jeremića kažu da imaju gotovu platformu, a da li će na pregovore sa vlašću ići zajedno sa SSP i strankama okupljenih oko te partije, i o svim drugim detaljima biće odlučeno na sednici Predsedništa Narodne stranke u ponedeljak.

Stojković: Zastalo usaglašavanje

Biljana Stojković, članica neformalnog udruženja Skupština slobodne Srbije, za Danas kaže da je usaglašavanje zahteva za dijalog zastalo po nekim pitanjima oko kojih se stranke ne slažu. „Očekujemo da će sada one stranke koje su izazvale zastoj pokazati odgovornost i pokrenuti ponovo dijalog… Kao građanski pokret mi ne želimo da komentarišemo ponašanja pojedinih opozicionih aktera u ovom procesu „, zaključuje Biljana Stojković, odgovarajući na pitanje kada će njihova platforma biti dostavljena parlamentu Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari