Zbog teksta o "topljenju tenkova" Tadić tuži Vučićevića i Marića 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić najavio je danas tužbu protiv novinara Dragana J. Vučićevića i Milomira Marića zbog navoda da je u mandatu njegove vlasti vojska uništavana „topljenjem tenkova“, odnosno da je oružje uništavano u svrhu prljavih poslova bivše vlasti Demokratske stranke.

Tu bezočnu laž su ovih dana oživeli Dragan Vučićević i Milomir Marić iznoseći niz nestina i brutalnih optužbi, tvrdeći da su osnov za to našli u dokumentu Ministarstva odbrane, navodi se u saopštenju SDS koji je taj dokument dostavilo medijima.

U njemu se jasno se vidi da su odluke o „prodaji viška naoružanja i vojne opreme, kao sekundarnih sirovina“, a među kojima su, između ostalog, i tenkovi T55 o kojima Vučićević i režim govore, donete 2005. godine u vreme Koštuničine vlade, kada ni DS, ni Boris Tadić nemaju nikakvu izvršnu vlast, pa tako ni ovlašćenja za donošenje ove odluke.

Bez obzira na to ko je doneo, ta odluka je bila potpuno opravdana i u skladu sa svim bezbednosnim procedurama, ali je jednostavno neistina da su je kao ministri odbrane doneli Boris Tadić i Dragan Šutanovac, ukazuje se u saopštenju.

Što se tiče raketa „Strela“, njihovo uništavanje je doneto na osnovu odluka ministra odbrane iz 2003, 2005 i 2008. godine, dakle i iz vremena ministarskog mandata Borisa Tadića.

Te rakete su uništene i zato što su predstavljale nepotrebni višak u naoružanju i iz bezbednosnih razloga, jer su predstavljale rizik zbog načina dostupnog skladištenja, budući da su nasleđeni stokovi na otvorenom bili isuviše rizični za skladištenje ovakvog naoružanja, dodaje SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari