Zelenović: Poslanici EP ohrabruju Šapčane da glasaju; Brnabić: Mešanje u lokalne izbore 1Foto: (1) Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević - (2) BETAPHOTO: MILAN OBRADOVI

Pismo evroparlamentaraca je ohrabrenje građanima Šapca, a ne bilo kojoj političkoj partiji, da mogu slobodno da izađu na izbore. Vrlo je važno što su ugledni predstavnici Evropskog Parlamenta podržali ono što se u Šapcu radi jer mi istrajavamo na zaštiti evropskih vrednosti. I do sad su se Šapčani ili što imaju podršku cele Evrope.

Ovako Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i nosilac liste Šabac je naš, za Danas komentariše optužbe premijerke Ane Brnabić da se evroparlamentarci „mešaju“ u unutrašnja pitanja oko održavanja izbora u Srbiji.

Osam predstavnika Evropskog parlamenta, među kojima i Tanja Fajon, evroposlanica iz Slovenije i posrednica u međustranačkom dijalogu u Srbiji, poslali su juče otvoreno pismom građanima Šapca povodom ponavljanja izbora. Oni su u pismu naveli da je Šabac svetao i šareni primer demokratije i izrazili zabrinutost da se ponovljeni lokalni izbori održavaju u neregularnoj atmosferi.

U pismu se navodi i da je „obim nepravilnosti primorao srpske vlasti da se ponove izbori u gradu Šapcu“, gde će građani zato „imati drugu priliku da iskažu svoju volju, u vrlo teškim okolnostima“, ocenili su oni. U pismu se navodi i da „treba osuditi svaki pokušaj pritiska na glasače da deluju protiv svoje slobodne volje“.

Ovo pismo oštro je kritikovala premijerka Srbije Ana Brnabić ističući da evroparlamentarci pokušavaju da se mešaju u unutrašnja pitanja Srbije.

„Fajon je pokazala kako izgleda mešanje u izborni proces, ne u jednoj zemlji koja čak nije ni članica EU, nego u jednom gradu, Šapcu, izjavila je juče premijerka Brnabić gostujući na televiziji Pink.

Brnabić je rekla da je neverovatno da se Fajon, kao medijator u Srbiji u međustranačkom dijalogu, toliko zauzima za jednu stranu i da je neverovatno da neko ko je poslanik u EP poziva sve poslanike u EP da daju podršku jednoj strani na lokalnim izborima u Srbiji.

Nebojša Zelenović ističe da ne razume kritike premijerke i ponavlja da je Srpska napredna stranka ta koja je zastrašila građane i dovela do brojnih neregularnostima na izborima.

– Premijerka je pričala 15 minuta na nacionalnoj frekvenciji o tome kako nije u redu da evroparlamentarci podrže Šabac. A u redu je kad Vučić ide kod Angele Merkel tri dana pred izbore. To je njima u redu, osvrnuo se Zelenović dodajući da ne vidi zašto je problem što su predstavnici EP pozvali da se pošteno glasa.

– Ne vidim šta je problem da se podrži ideja da se pošteno glasa, da se izbori odvijaju u fer i poštenoj atmosferi, da budu regularni a ne da kriminalci zastrašuju ljude da bi glasali. Mi ovde imamo najezdu kriminalaca koji napadaju i batinaju naše aktiviste, evo samo danas je bilo nekoliko napada na terenu a na izborni dan očekujemo da situacija bude još gora. Mi nećemo da bilo ko zastrašuje građane nego da slobodno izraze svoju volju, istakao je on.

Zelenović je podsetio i na brojne izborne nepravilnosti na koje se ukazivalo u Šapcu, o čemu postoje dokazi ali i naglasio da policija i tužilaštvo na to nisu reagovali. On dodaje de je zato važno da građani Šapca znaju da imaju podršku iz sveta i da se ne osećaju zastrašeno.

Aktuelni gradonačelnik Šapca pozvao je sugrađane da sutra (subota) iskoriste svoje biračko pravo na 27 biračkih mesta na kojima se ponavljaju izbori, koji su poništeni zbog nepravilnosti, a potom je glasanje bilo odloženo zbog pandemijske situacije.

Poslanici EP: Pozivamo na slobodno glasanje

U pismu koje su građanima Šapca uputili evroparlamentarci navodi se, između ostalog: „Mi, dole potpisani poslanici Evropskog parlamenta, ovu stvar shvatamo vrlo ozbiljno i ponovo pozivamo na slobodno, pošteno i demokratsko ponavljanje izbora u gradu Šapcu! Ne možemo dovoljno da naglasimo važnost slobodnog glasanja bez ikakvog oblika podmićivanja ili spoljnog uticaja“. Pismo su potpisali poslanici Evropskog parlamenta: Klemen Grošelj, Tanja Fajon, Kati Piri, Elena Jončeva, Andreas Šreder, Evin Incir, Viola Von Kramon-Taubadel i Klotilda Armand. Oni pripadaju opozicionim grupama Liberala, Socijalista i Demokrata, Zelenih…

Fajon bez komentara, poštuje izbornu tišinu

Redakcija Danasa zatražila je komentar povodom premijerkinih optužbi da se poslanici EP mešaju u izborni proces u Srbiji i od evroposlanice Tanje Fajon. Od nje smo dobili odgovor da neće komentarisati situaciju i kritike jer „poštuje izbornu tišinu u Srbiji“.

Naprednjaci uzvratili oštrim pisanim izjavama

Osim premijerke Ane Brnabić i više drugih visokih funkcionera Srpske napredne stranke, oglasilo se pisanim izjavama o pismu poslanika EP:

Zelenović: Poslanici EP ohrabruju Šapčane da glasaju; Brnabić: Mešanje u lokalne izbore 2
Foto: BETA/NENAD PETROVIC/DS)

*Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS: Tanja Fajon, Viola fon Kramon i još 6 poslanika Evropskog parlamenta, od njih ukupno 751, odlučili su da se direktno umešaju u lokalne izbore u jednom gradu u Srbiji. Učinili su to svojim otvorenim pismom, u kom podržavaju doskorašnju šabačku vlast, čiji je gradonačelnik Nebojša Zelenović jedan od „lidera“ strukture koja je sebe nazivala SZS.

*Milenko Jovanov, potpredsednik GO SNS: Danas su Tanja Fajon, Viola fon Kramon i još šest poslanika EP, direktno podržali izbornu krađu koju pripremaju Nebojša Zelenović i Dušan Petrović.

*Jadranka Joksimović, internacionalni sekretar SNS: Aktivnosti Tanje Fajon prevazilaze granice njene funkcije u EP, i ako već daje podršku određenim strankama u Srbiji, onda neka se izjašnjava kao predsednica slovenačke stranke Socijaldemokrata, a ne da koristi kontekst EP i svoje funkcije za ovakvo pristrasno postavljanje.

P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari