Zelenović: Izborna volja se menja hapšenjima i “ubeđivanjem” 1Foto: Medija centar

Nebojša Zelenović, predsednik opštine Šabac dobio je zvaničan poziv Saveta Evrope da 6. novembra na sednici Kongresa izvesti Savet Evrope o stanju ljudskih prava i slobode građana u Srbiji, na koji način se ta prava ugrožavaju i to sa posebnim osvrtom na lokalni nivo.

Zelenović će poslanke SE upoznati kako se i na koji način menja izborna volja u Srbiji kroz podmićivanje, pretnje i sistem kapilarnih glasova. Govoriće i o tome kako je Srbija došla u situaciju da od 165 opština u Srbiji u ovom trenutku SNS nije na vlasti u samo šest opština, a d 29 gradova samo u Šapcu naprednjaci nisu na vlasti.

„Mi smo poslednji Mohikanci i jedini pretekli“, rekao je Zelenović na zajedničkoj konferenciji za novinare u Medija centru kojoj su prisustvovali i Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin i Milan Stamatovoć, predsednik opštine Čajetina. Oni su najavili i da će Savez za Srbiju, kome svi pripadaju uskoro izaći sa predlogom seta propisa kojim treba da se uredi izborni proces u Srbiji, kako bi se sprečile raznorazne zloupotrebe na izborima. Predsednik opštine Šabac na primeru izbora za Savete mesne zajednice Majur u okolini Šapca pokazao šta vlast sve čini da bi dobila izbore.

„Veče pred izbore u Majuru Aca Lukas je održao koncert koji je kako je sam rekao poklon SNS meštanima tog mesta. On je i pozvao građane da glasaju za listu SNS Aleksandar Vučić i da izađu na izbore. Dan pred izbore u ulici gde su se održavali izbori bilo je opsadno stanje. Crni džipovi su zakrčili ulice, a tu je bio i jedan od 20 političkih komesara SNS, Zelja“, objasnio je Zelenović.

Dodao da se izborna volja u Srbiji menja na dva načina, a prvi je hapšenjem, a drugi ubeđivanjem odbornika da promene stranu. On je podsetio da je od 2012. godine naovamo uhapšen 113 osoba u 48 lokalnih samouprava, a od toga su 34 bili predsednici opština i gradonačelnici. Optužnica je podignuta protiv samo jedanaest osoba,a samo su tri osuđujuće presude.

„Nakon hapšenja deset osoba je odlučilo da pređe u SNS“, pojasnio je Zelenović i dodao da su pritisci na odbornike da pređu u vladajuću stranku svakodnevni. Prema njegovim rečima najeklatantniji primer pritiska je bio na odbornika u Šapcu Sretena Živanića, koji je više puta bio ubeđivan da promeni stranu, a onda mu se u dvorište pojavio „osuđeni ratni zločinac, bivši general Veselin Šljivančanin „.Čoveku se svet okrenuo, ali stranu nije promenio.

„Posebna služba koja je formirana u Šapcu evidentira sve te slučajeve pritisaka kako bi odbornici promenili stranu i svi ti prikupljeni podaci biće prosleđeni Savetu Evrope“ , objasnio je predsednik opštine Šabac.

Dodao je da vlast konstantno ide na to da ga smeni i da se njime trenutno bavi policija čak iz Novog Sada, kojom upravlja „izvesni naprednjak Malović“. Zelenović kaže da on nema ništa protiv pritisaka i saslušanja, ali da će svaki policajac biti evidentiran i uredno će biti prijavljen SE i Strazburu, EU i svim međunarodnim institucijama .

Zelenović je ubeđen da će sve ono što on bude izrekao u Strazburu proizvesti jednu ozbiljnu reakciju, pogotovo što se sledeći sastanak Komiteta za moritoring SE očekuje početkom februara u Beogradu.

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, rekao je da prošle nedelje uputio pismo Ministarstvu lokalne samouprave u kome je pozvao nadležne da se o problemima lokalne samouprave i pre Strazbura razgovara u zemlji i da se nađu rešenja.

„Prva grupa problema su izborna pravila koja omogućavaju raznorazne zloupotrebe, druga neformalni pritisci koji idu do nasilja i treća grupa problema je mogućnost zloupotrebe institucija. Mi hoćemo da se ti problemi reše i imamo predloge za njihovo rešavanje“ , naveo je Paunović.

Dodao je da i on poput opozicionih kolega trpi pritiske vlasti i da ga nazivaju don Saša, i optužuju da ima tri stana u Beogradu i kuću u Londonu , što naravno nije istina.

I Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, objasnio je da je probleme opštine Čajetrina više puta pokušao da reši kroz institucije, ali da nije uspeo od kada je cunami Vučić zavladao Srbijom .“Umesto da se problemi rešavaju razgovorom, predsednik Srbije i nejgovi istomišljenici me nazivaju prevarantom iz Čajetine, dilerom droge, tvrde da sam osuđivan, iako ništa od toga nije tačno. Četiri puta sam legitimno bio biran na izborima, ali nikada nije bilo ovako da mediji nisu slobodni, da političari nisu slobodni. I sad će neko da nas pita zašto se žalimo Strazburu“, naveo je Stamatović.

Posledice

Upitani šta konkretno očekuju od Saveta Evrope trojica predsednika opozicionih opština u Srbiji naveli su da očekuju da se Strazbur ozbiljno pozabavi stanjem ljudskih prava u Srbiji. Na pitanje kakve konsekvence Srbija može da trpi zbog gaženja ljudskih prava, čulo se da one mogu biti različite,a da je jedna od njih da Srbija kao zemlja na putu pridruživanja SE bude označena kao mesto gde se ugrožavaju prava i slobode građana .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari