Živković: Zašto je tajna da su Vučićev avion pratila i dva MIG-a? 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

“U ponedeljak je poleteo za Kazahstan, a juče se iz Kazahstana vratio Aleksandar Vučić. Avion kojim je leteo je u odlasku i u povratku na teritoriji Srbije bio praćen sa dva aviona vojnog vazduhoplovstva. Mislim da su MIG-ovi u pitanju…

…Zato pitam ministra odbrane zašto se to desilo. Da li je Aleksandar Vučić bio ugrožen u tom letu, pa su ta dva aviona imala funkciju da ga obezbede. Da li je to deo neke vežbe ratnog vazduhoplovstva, ili je to neki interni napredni ciklus koji bi trebalo da postane pravilo”, pitao je na početku sednice Skupštine Srbije Zoran Živković, lider Nove stranke.

On je rekao da je odgovor na to pitanje veoma važan, jer su se u avionu nalazili novinari državne agencije Tanjug koji su snimili tu scenu, taj “prateći svadbeni , ne znam kakav zaštitni let, a onda im je naređeno da to obrišu”.

“Jedan portal je i objavio to, pa je u roku od pet minuta morao da skine to sa svoje stranice. Mene interesuje zašto se ton desilo, pre svega, zašto je bilo uopšte pratnje. Interesuje me i zašto je to tajna. Ako je tajna zašto su onda neki mogli da snime i da objave, pa je onda posle toga to skinuto iz etra”, naveo je Živković.

Poslanici u Skupštini Srbije interesovali su se i za ukidanje bezviznog režima Iranu, izborima nacionalnih saveta nacionalnih manjina i ubistvu predsednika SDP Olivera Ivanovića.

Poslanica Srpske radiklane stranke Vjerica Radeta na sednici je pitala „koja je muka naterala“ Vladu Srbije da ukine bezvizni režim Iranu i rekla da radikali ne veruje u priču koja se pojavila u medijima da se to radi zbog nekontrolisanog ulaska migranta u Srbiju. Ona je pitala koji je to broj migranata koji je ugrozio odnose Srbije i Irana.

I Đorđa Vukadinovića iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija, takođe je interesovalo na osnovu koje analize, procena i istraživanja su ukinute vize Iranu i da li to ima veze sa „iranskim turistima koji masovno dolaze u Beograd i ne vraćaju se u Iran“.

„Da li zbog te poplave turista, u navodnicima, iz Irana, a zapravo migranata i onih koji traže vize i azil na osnovu mogućnosti da Srbija bude jedina zemlja u Evropi u koju mogu da dođu bez viza ili je pak reč o pritiscima iz nekih zapadnih zemalja da se bezvizni režim ukine“, pitao je Vukadinović.

Njega je interesovaloi da li je Ministarstvo prosvete bilo obavešteno o poseti generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga Filološkom fakultetu u Beogradu i da li su je odborili.

Vukadinović je kazao da je generalni sekretar NATO dao neprimeren izjave prilikom te posete poput onih da on zna da u Srbiji imaju loše sećanja na NATO bombardovanje, ali da su to radili kako bi zaštitili civilno stanovništvo i zaustavili režim Slobodan Miloševića i izjave da nema štetnog dejstva po zdravlja bombardovanjem osiromašenim uranijumo.

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica pitao je da li je Ministarstvo unutrašnjih poslova i nadležno tužilaštvo pokrenulo neke mere povodom sramnih i neprimerenih, porostačkih navoda predsednika sindikata Sloga Željka Veselinovića o premijerki Ani Brnabić,a poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov pitala je ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića o manipulacijama koje prate izborni proces nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Ona je pitala šta će ministarstvo učiniti da spreči zloupotrebe SNS i drugih stranaka koje čine vladajuću koaliciju koje organizovano upisuju u posebne biračke spiskove građane koji pripadaju većinskom narodu, a preko noći su postali pripadnici nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari