Vladavina prava

Policajci optuženi za zlostavljanje i mučenje maloletnika 2

Policajci optuženi za zlostavljanje i mučenje maloletnika

U Osnovnom sudu u Nišu počelo je suđenje niškim policajcima Miomiru Petroviću i Miljanu Tatiću, koji su osumnjičeni da su pre tri godine zlostavljali i mučili maloletnike Aleksandra Tasića i Luku Nićiforovića.

Sud pod pritiskom političkih i bankarskih krugova 8

Sud pod pritiskom političkih i bankarskih krugova

Ilija Dević, bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine, obavestio je Visoki savet sudstva da se na Privredni sud u Novom Sadu vrši pritisak iz političkih i bankarskih krugova.

Nastavlja se pogoršanje u svim oblastima 9

Nastavlja se pogoršanje u svim oblastima

Umesto da bude posvećena funkcionisanju institucija, vladavini prava, uspostavljanju društvenog konsenzusa, Vladu Srbije najviše brine da li će opozicija bojkotovati izbore, jer bi to svetu poslalo lošu poruku o stanju demokratije u zemlji.

Koliko su zaštićeni podaci žrtava? 10

Koliko su zaštićeni podaci žrtava?

Nacionalni SOS telefon za žene žrtve nasilja, za koji je izdvojeno 30 miliona dinara, primio je tokom ove godine 934 poziva, što je daleko manje od poziva upućenih Mreži Žene protiv nasilja, kojih je bilo 12.174.

Brisel će kritikovati zastoj u reformama 12

Brisel će kritikovati zastoj u reformama

Stručnjaci za pravna pitanja ne očekuju da će Srbija dobiti „povoljne“ ocene u predstojećem polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o pregledu stanja u poglavljima koja se odnose na izgradnju pravne države.

Podeljeni stavovi oko oštrijih kazni 13

Podeljeni stavovi oko oštrijih kazni

Izmene Krivičnog zakonika, čije su usvajanje obeležile suprotstavljene peticije i neprimereni komentari predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti na račun pojedinih sudija, kroz tri nedelje stupaju na snagu.

Srbija ne veruje RTS-u 14

Srbija ne veruje RTS-u

Gotovo 67 odsto ispitanih građana Srbije veoma malo ili nimalo ne veruje Javnom servisu Radio televizije Srbije (RTS), dok čak 81 procenat nema poverenja u informacije koje plasiraju televizijske stanice u privatnom vlasništvu, pokazalo je istraživanje nemačke fondacije Konrad Adenauer, pod nazivom „Stub demokratije na trusnom području (Javni servisi u jugoistočnoj Evropi)“.

Odnos Ustavnog suda i sudske vlasti 15

Odnos Ustavnog suda i sudske vlasti

Deo nadležnosti Ustavnog suda neposredno se odnosi na rad i odlučivanje redovnih sudova i na status njihovih sudija.