Vladavina prava

Za tri smrti bez odgovornosti nadležnih

Nakon smrti troje štićenika Doma za lica mentalno ometena u razvoju Tutin početkom godine, sprovedena je kontrola rada te ustanove, ali do danas javnosti nije poznato ko u ovom slučaju treba da snosi odgovornost.

Novih 57 miliona partijskim medijima za propagandu

Gradska vlast u Novom Sadu častila je podobne medije sa 57 miliona dinara iz budžeta grada, koliko je podeljeno po konkursu za 71 „projekat“. Konkurs je bio otvoren od 25. marta do 24. aprila, prijavila su se 133 učesnika sa 164 projekta.

Nova „vlada Unije“ na teškim ispitima iz demokratije

Članovi nove Evropske komisije neće imati nimalo lake zadatke, budući da je neophodno unaprediti vladavinu prava u EU, ali nominacija nekih od kandidata za članove EK budi sumnje u iskrenost zvaničnog Brisela da očuva demokratske principe na kojima počiva Unija.

Medijacija i advokatura

U poslednje dve decenije svedoci smo novih trendova u rešavanju sporova u svetu, pa tako u SAD više od 95 odsto sporova nađe svoje rešenje van suda, dok i u Evropi sve veći broj sporova biva rešen vansudskim metodama, gde medijacija, uz arbitražu, ima apsolutni primat.

Zloupotrebe državnog novca za medije preko GONGO organizacija

Oko dve milijarde dinara javnog novca u medijskom sektoru svake godine dodeli se na konkursima uglavnom tabloidima i medijima bliskim vlasti zbog zakonskih propusta koje zloupotrebljavaju udruženja civilnog sektora osnovana uz pomoć vlasti, tzv. GONGO organizacije, pokazalo je istraživanje Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN).

Ugroženo poštovanje demokratskih standarda

U tekućoj godini, koju su obeležili masovni protesti, bojkot parlamenta i najavljivanje bojkota predstojećih izbora, Srbija nije ostvarila uslove za fer izbore, rad Narodne skupštine se dodatno pogoršao, dok su upravljanje, civilno društvo i sloboda izražavanja ostali uglavnom bez napretka.

Srbija i KiM, danas i sutra

„Nikada na papir ne možeš da staviš ono što si zamislio ili mislio… Sve što napišeš je loša, smešna kopija onog što si zamislio.“ (Tomas Bernhard)

Mršavi rezultati, pune fioke

Od osnivanja radne grupe MUP-a koja je istraživala 24 sporne privatizacije, prošlo je tačno sedam godina, a epilog tog gotovo dvogodišnjeg rada pred tužilaštvom i sudovima više je nego skroman.