Vladavina prava

Srpsko-francuski gej parovi i dalje u nemilosti Titovog vremena 2

Srpsko-francuski gej parovi i dalje u nemilosti Titovog vremena

Iako je prošlo skoro sedam godina otkako su vlasti u Francuskoj usvojile zakon po kojem su dozvoljeni istopolni brakovi, srpsko-francuski gej parovi još uvek se nalaze u nemilosti konvencije koju je davne 1971. potpisao tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito, a koja ih onemogućava da sklope brak u Francuskoj.

Matić: Moguće rasvetliti neka ubistva novinara na Kosovu 3

Matić: Moguće rasvetliti neka ubistva novinara na Kosovu

Predsednik Komisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je da je ubeđen da je moguće rasvetliti bar neke slučajeva ubistava i nestanka novinara na Kosovu, napominjući da novinarska profesija mora stalno da na tome insistira.

Srbija u EU tek 2030. godine? 9

Srbija u EU tek 2030. godine?

Proširenje Evropske unije na Balkan bilo je pod znakom pitanja i pre nego što lideri EU nisu uspeli da se prošle godine dogovore o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Medijima nedostaje elementarna profesionalna i ljudska etika 11

Medijima nedostaje elementarna profesionalna i ljudska etika

Bezobzirno izveštavanje nekih medija o izrazito traumatskom iskustvu jednog deteta nije rezultat neznanja ili nesnađenosti, već nedostatak elementarne profesionalne i ljudske etike i empatije, ističe za Danas psihološkinja Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, objašnjavajući kakve sve posledice nosi senzacionalistički pristup medija u slučaju otete devojčice iz okoline Niša.

Brisel protiv disciplinovanja sudija 12

Brisel protiv disciplinovanja sudija

Evropska komisija odlučila je ove sedmice da se obrati Evropskom sudu pravde i zatraži uvođenje „prelaznih mera“, kojima se naređuje poljskoj vladi da obustavi rad Disciplinske komisije za sudije.

Bojan Pajtić: Mi nemamo pravnu državu 13

Bojan Pajtić: Mi nemamo pravnu državu

Podatak da je pravosuđe u Srbiji na pretposlednjem mestu po stepenu poverenja građana, prema istraživanju javnog mnjenja koje je nedavno sproveo Nacionalni demokratski institut, stručnjaci za pravo smatraju realističnim, ističući da postoje brojni problemi u navedenom domenu.

Analiza medijskih projekata: Prolaze samo "meke teme" i propaganda 14

Analiza medijskih projekata: Prolaze samo „meke teme“ i propaganda

Na konkursima za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja postoji trend podrške sadržajima promotivnog i propagandnog karaktera, a navijački pristup i podrška nosiocima vlasti najuočljiviji su u projektima lokalnih televizija, navodi se u nedavno objavljenoj analizi budžetski podržanih medijskih sadržaja na konkursima u 2018. godini.

Sličnosti grčkog i crnogorskog slučaja 15

Sličnosti grčkog i crnogorskog slučaja

Rasprava u crnogorskom parlamentu i usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti (pun naziv: Zakon o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica) uzburkale su strasti i u Crnoj Gori i u regionu.