Vladavina prava

Vanredno stanje u Ustavnom sudu 2

Vanredno stanje u Ustavnom sudu

Tek prestankom vanrednog stanja u Srbiji otpočelo je radno vanredno stanje u Ustavnom sudu. Do tada je ono u pogledu održavanja sednica bilo neradno.

Partijska skupština u Vučićevom zarobljeništvu 8

Partijska skupština u Vučićevom zarobljeništvu

Osim što Aleksandar Vučić ulazi u direktni sukob interesa time što je istovremeno i predsednik države ali i eventualni nosilac liste SNS na predstojećim parlamentarnim izborima, tako skrojena skupština izgubiće osnovnu ulogu, a to je kontrola zakonodavne i izvršne vlasti, i postaće zarobljenik šefa države i sedište prave moći stranke, nalazi su poslednjeg istraživanja koje je samostalno objavio sociolog Zoran Gavrilović, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

RTS - servis vladajuće politike, a ne građana 10

RTS – servis vladajuće politike, a ne građana

Ne postoje reči koje bi sunovrat medijskih sloboda u Srbiji vernije dočarale od prizora zamenika gradonačelnika Beograda koji u studiju Pinka čestita Svetski dan slobode štampe voditeljima jutarnjeg programa.

Pravosudna baza Jug: U vanrednom stanju kršena osnovna ljudska prava 11

Pravosudna baza Jug: U vanrednom stanju kršena osnovna ljudska prava

Neka od fundamentalnih Ustavom zagarantovanih ljudskih prava kršena su u vanrednom stanju u Republici Srbiji usled pandemije kovida 19, saopštila je neformalna koalicija Pravosudna baza Jug, koju predvode Odbor za ljudska prava Niš i Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.

Pravo na privatnost se uvek mora poštovati 12

Pravo na privatnost se uvek mora poštovati

Pandemija kovida 19 već je ubila više od 190.000 ljudi u svetu, od čega je više od polovine onih koji su umrli u protekla dva meseca u Evropi.

Gde je nestao Ustavni sud? 13

Gde je nestao Ustavni sud?

Vanredno stanje, po svojoj prirodi, narušava podelu vlasti, jer egzekutiva neizbežno zadire u domen legislative.

Više od 44 odsto građana ne veruje u zvanične izveštaje o obolelima 14

Više od 44 odsto građana ne veruje u zvanične izveštaje o obolelima

Više od polovine ispitanih građana širom Srbije, njih 57,7 odsto, podržalo je mere koje je u borbi protiv korona virusa preduzela Vlada Srbije, dok njih 29,1 odsto njih smatra da nije bilo potrebno uvoditi vanredno stanje, pokazao je prvi deo istraživanja javnog mnjenja koje je od samog proglašenja epidemije sproveo istraživački tim Nove srpske političke misli (NSPM).

Vladavina prava mora biti u središtu procesa proširenja 15

Vladavina prava mora biti u središtu procesa proširenja

Da bi se osiguralo da reforme u zemljama kandidatima za članstvo u EU budu trajne i održive, potrebno je ojačati i mehanizam uslovljavanja, kako bi se proces pregovora, utemeljen na objektivnim kriterijumima mogao suspendovati u slučaju neispunjavanja uslova.