Vladavina prava

Zastoj u izmenama Ustava vratio Srbiju među "globalno nezadovoljavajuće" 2

Zastoj u izmenama Ustava vratio Srbiju među „globalno nezadovoljavajuće“

Iako je Srbija usvajanjem Zakona o lobiranju i Zakona o sprečavanju korupcije napravila pomak u ispunjavanju preporuka Grupe zemalja protiv korupcije (GREKO), zbog zastoja u sprovođenju većine preporuka napori države u uspostavljanju antikoruptivnih mera ponovo su ocenjeni kao „globalno nezadovoljavajući“, pokazuje juče objavljeni izveštaj o usklađenosti koji je usvojen krajem oktobra na plenarnoj sednici ovog tela Saveta Evrope.

Nada da će nedoumice uskoro biti razjašnjene 3

Nada da će nedoumice uskoro biti razjašnjene

Portparoli Evropske komisije nisu odgovorili na pitanje našeg lista da li će u skorije vreme biti razjašnjeni „mnogi nejasni detalji“ koji se odnose na novu politiku proširenja EU, naročito imajući u vidu države koje su već započele pristupne pregovore, poput Srbije.

Države bi da kontrolišu ženska tela 9

Države bi da kontrolišu ženska tela

Reproduktivna prava su u osnovi ženskih ljudskih prava koja znatan broj evropskih zemalja samo deklarativno podržava, budući da na nivou institucija, a pod uticajem ekstremne desnice i crkve, čini sve da ta prava ograniči.

Dajmel: "Izvesni" gospodin Vučić i "izvesni" gospodin Orban mogu mirno da sede 10

Dajmel: „Izvesni“ gospodin Vučić i „izvesni“ gospodin Orban mogu mirno da sede

EU je i dalje zainteresovana za situaciju u Srbiji, što pokazuju zamerke sadržane u Izveštaju Evropske komisije, naročito u domenu koji se tiče manjkavosti demokratije, ali imajući u vidu unutrašnje razmirice između članica Unije i fokusiranost zvaničnog Brisela na aktuelnu pandemiju, pitanje daljeg proširenja ponovo je „ispod radara“, pa zbog toga često izostaju kritike zbog nesprovođenja reformi u državama kandidatima, ocenjuju stručnjaci za evropsku integraciju.

Odgovor na pritiske - kandidovati više sudija i tužilaca 14

Odgovor na pritiske – kandidovati više sudija i tužilaca

Udruženje javnih tužilaca i zamenika tužilaca Srbije (UTS) saopštilo je 16.10.2020. da svakodnevno dobija informacije o pokušajima uticanja na izbornu volju u postupku izbora kandidata za članove Državnog veća tužilaca (DVT).

Na Pinku i Hepiju skoro 1.700 prekršaja za tri meseca 15

Na Pinku i Hepiju skoro 1.700 prekršaja za tri meseca

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) podnelo je zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka protiv televizija Hepi, Pink, Prva i B92, jer je za samo tri meseca, na te četiri televizije zabeleženo više od 2.000 prekršaja koji se tiču Zakona o oglašavanju.