Vladavina prava

Medijima nedostaje elementarna profesionalna i ljudska etika 2

Medijima nedostaje elementarna profesionalna i ljudska etika

Bezobzirno izveštavanje nekih medija o izrazito traumatskom iskustvu jednog deteta nije rezultat neznanja ili nesnađenosti, već nedostatak elementarne profesionalne i ljudske etike i empatije, ističe za Danas psihološkinja Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra, objašnjavajući kakve sve posledice nosi senzacionalistički pristup medija u slučaju otete devojčice iz okoline Niša.

Brisel protiv disciplinovanja sudija 3

Brisel protiv disciplinovanja sudija

Evropska komisija odlučila je ove sedmice da se obrati Evropskom sudu pravde i zatraži uvođenje „prelaznih mera“, kojima se naređuje poljskoj vladi da obustavi rad Disciplinske komisije za sudije.

Vučić govori i misli umesto državnih funkcionera 9

Vučić govori i misli umesto državnih funkcionera

Predsednik Aleksandar Vučić gotovo je jedini politički akter vlasti koji je zastupljen na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, o kome se u najvećem broju slučajeva, čak 91,1 odsto vremena u kom se pojavljuje, govori pozitivno.

Marović: Za vladavinu prava nisu dovoljna "rešenja na papiru" 10

Marović: Za vladavinu prava nisu dovoljna „rešenja na papiru“

Svi pokušaji revizije metodologije za Zapadni Balkan, odnosno proces pristupanja EU, moraju uzeti u obzir da ni najbolji instrumenti ne mogu obezbijediti rezultate na terenu ako nema veće posvećenosti Unije, na jednoj strani, i opredjeljenja da se suzbiju sve prakse koje podrivaju demokratiju, od strane onih koji sprovode reforme u državama kandidatima za članstvo.

Centar u Zvečanskoj neovlašćeno snimao razgovore 11

Centar u Zvečanskoj neovlašćeno snimao razgovore

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti upozorio je Centar za zaštitu odojčadi, dece i mladih na nepravilnosti u obradi podataka o ličnosti, jer je bez ovlašćenja snimao razgovore osoba koje su pozivale SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja, SOS dečji telefon i Roditeljski telefon.

Surogat materinstvo je svojevrsna prostitucija 12

Surogat materinstvo je svojevrsna prostitucija

Može li prostitucija išta dobro doneti društvu, kakve su njene posledice, šta je surogat materinstvo u svojoj suštini, treba li trans žene prihvatiti kao žene, neke su od gorućih tema o kojima smo razgovarale sa Kajsom Ekis Ekman, švedskom feministkinjom, aktivistkinjom, kritičarkom društva, koja je prošle sedmice gostovala, već treći put, na feminističkom festivalu BeFem u Beogradu i govorila o problemima partnerskih odnosa i tipovima nasilnika.

Vladavina prava EU stavljena na kocku 13

Vladavina prava EU stavljena na kocku

Budućnost Evropske unije, kao projekta zasnovanog na vladavini prava, stavljena je na kocku zbog onoga što se trenutno događa u Poljskoj…

Nasilje i mržnja nad trans i interseks osobama 14

Nasilje i mržnja nad trans i interseks osobama

Dok izveštaj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti godinama gotovo bez promene, na sam vrh postavlja stare, osobe sa invaliditetom, Rome, i pripadnike LGBTIQ populacije, čini se da se nedovoljno govori o specifičnim problemima sa kojima se susreću trans i interseks osobe u Srbiji.

Čak 70 odsto objava sa elementima neetičkog izveštavanja 15

Čak 70 odsto objava sa elementima neetičkog izveštavanja

Polovina analiziranih objava otkrila je identitet žrtve i njene porodice, dok je 45 odsto njih senzacionalistički i stereotipno opisivalo nasilje, žrtvu i nasilnika i sadržalo detaljne opise čina nasilja ili ubistva.