Vladavina prava

I sudije krše zakon

Baza podataka o primanjima i imovini funkcionera koju vodi Agencija za borbu protiv korupcije nije savršena.

Mere zaštite žena nisu delotvorne

Komitet Ujedinjenih nacija za eliminaciju diskriminacije žena (CEDAW) uputio je Srbiji Zaključna zapažanja u kojima ukazuje na brojne probleme i propuste u primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije žena, i daje čitav niz preporuka kako bi oni otklonili.

Predsedniče Vučiću, ne politizujte moj slučaj

Marija Lukić je zatražila od predsednika Aleksandra Vučića da ne politizuje njen slučaj. Kako je navela na Tviteru, spor koji ona kao oštećena vodi protiv Milutina Jeličića pred Osnovnim sudom u Brusu „nema veze s politikom“.

Laura Koveši: Korupcija mora biti poražena

Laura Kodruta Koveši, bivša državna tužiteljka Rumunije, koja je predvodila i Direktorat za borbu protiv korupcije (DNA) u toj državi, dobila je juče najviše glasova članova Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) u „trci“ za izbor prvog evropskog javnog tužioca.

Zakoni se usklađuju sa Ustavom koji nije ni usvojen

Brisanje konkretnih mera za praćenje primene zakona iz novog nacrta Akcionog plana za Poglavlje 23 sporno je iz ugla organizacija civilnog sektora, dok posebno problematično ostaje to što se ovim dokumentom menjaju zakoni kako bi se uskladili sa izmenama Ustava Srbije koje još uvek nisu ni usvojene.

Gradovi odstupili od modela Agencije za borbu protiv korupcije

I godinu i po dana po isteku roka, od ukupno 145 gradova i opština u Srbiji Lokalne antikorupcijske planove (LAP) još uvek nije usvojilo njih 37, odnosno jedna četvrtina, dok lokalna antikorupcijska tela koja treba da prate primenu LAP-ova nije formiralo njih 85, odnosno skoro 60 odsto, rezultat je istraživanja internet portala Medijska kutija.