Vladavina prava

Zloupotrebe državnog novca za medije preko GONGO organizacija

Oko dve milijarde dinara javnog novca u medijskom sektoru svake godine dodeli se na konkursima uglavnom tabloidima i medijima bliskim vlasti zbog zakonskih propusta koje zloupotrebljavaju udruženja civilnog sektora osnovana uz pomoć vlasti, tzv. GONGO organizacije, pokazalo je istraživanje Balkanske istraživačke novinarske mreže (BIRN).

Ugroženo poštovanje demokratskih standarda

U tekućoj godini, koju su obeležili masovni protesti, bojkot parlamenta i najavljivanje bojkota predstojećih izbora, Srbija nije ostvarila uslove za fer izbore, rad Narodne skupštine se dodatno pogoršao, dok su upravljanje, civilno društvo i sloboda izražavanja ostali uglavnom bez napretka.

Stranačka agitacija državnih funkcionera bez sankcija

Iako je to zabranjeno, državni funkcioneri javno i otvoreno agituju za političke stranke, najčešće za one koje su u vrhu vlasti, a takva dela nisu sankcionisana zbog nadmoći partija i izvršne vlasti nad nezavisnim institucijama i pravosuđem.

Kome smeta Inicijativa žena Srbije

Teško da prođe jedna sedmica a da se na društveno-političkoj sceni ne desi neko „žensko pitanje“ bilo u formi političkih poteza i izjava, bilo u vidu napada i omalovažavanja aktivistkinja ženskih organizacija.

Posle Miodraga Majića, na meti hajke je Goran Ilić, neka se pripreme…

Na sajtu „Peščanika“ pročitao sam tekst Sofije Mandić „Okupacija tužilaštva“ i saznao da je izvesni Mario Spasić protiv Gorana Ilića podneo krivičnu i disciplinsku prijavu zato što je u autorskom tekstu za projekt Evropskog pokreta „Promene Ustava na putu do Evropske unije“ napisao da se u Srbiji „dugi niz godina javno tužilaštvo shvata kao zastupnik interesa vlasti a ne zastupnik pravde“…

Tri godine nema optužnice zbog policijskog zlostavljanja maloletnika u vreme Vučićeve posete Nišu

Osnovno javno tužilaštvo u Nišu (OJT) ni posle skoro tri godine nije podiglo optužnicu protiv niških policajaca Miomira Petrovića i Miljana Tatića zbog zlostavljanja i mučenja maloletnika Aleksandra Tasića i Luke Nićiforovića prilikom privođenja zbog toga što su na mostu kod Tvrđave u centru grada skinuli nekoliko zastava Srbije i Mađarske, okačenih povodom održavanja zajedničke sednice njihovih vlada, kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban, saznaje Danas.

U pozadini nauke o jeziku uvek je politika

Predsednica Foruma žena DS u tekstu objavljenom u Danasu pod nazivom „Jezik u službi raskola“ komentariše „Priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika“ Hristine Cvetinčanin Knežević i Jelene Lalatović (čija imena, nažalost, ne pominje u tekstu, pa široj javnost ostaje uskraćena informacija o autorstvu komentarisanog teksta).

Mađarska narušava jedinstvo Evropske unije

Veoma je teško odrediti koja je „najneposlušnija“ od tri problematične članice Evropske unije – Mađarska, Rumunija ili Poljska, kada je reč o vladavini prava, ali važno je reći da je Finska, koja trenutno predsedava EU, zapretila da će usloviti fondove Unije poštovanjem zakona, što znači da novčana sredstva mogu da budu uskraćena državama koje prekrše pravila.

Politika i mediji odgovorni za nepoverenje mladih u EU

Mladi u Srbiji svakodnevno dobijaju poruke od vlasti, putem medija, da su zemlje Evropske unije pretnja za Srbiju – da hoće da ubiju predsednika, otmu Kosovo – posledica toga su rezultati istraživanja koji ukazuju na značajan pad poverenja mladih u Evropsku uniju.