Vladavina prava

Izbori i Ustav koče borbu protiv korupcije

Nedavno objavljeni izveštaj Grupe država za borbu protiv korupcije GREKO, u kojem je istaknuto da Srbija nijednu od 13 preporuka ovog tela nije primenila, otvorio je pitanje posvećenosti sa kojom Srbija pristupa ovom društvenom problemu.

List Danas rekorder u izveštavanju o Savamali

Mediji su u tokom čitave godine izveštavali o „Slučaju Savamala“ prilično neujednačeno i sa očigledno opadajućim interesovanjem iako počinioci rušenja objekata u Hercegovačkoj nisu otkriveni, a odgovornost nije utvrđena.

Zašto sam, iako slepa, tražila da tajno glasam

Otišla sam da tajno glasam, iako svesna da mi tako nešto neće biti omogućeno, jer sam na taj način želela da u javnosti obznanim svoj i revolt mnogih ljudi koji nemaju vid.

Neprihvatljiv predlog izmena Ustava

Vrlo brzo po objavljivanju Radnog teksta amandmana Ministarstva pravde na Ustav RS (22. januara, skraćeno:Radni tekst) Visoki savet sudstva (VSS) je, kao organ koji na osnovu Ustava garantuje i obezbeđuje samostalnost i nezavisnost sudova i sudija, doneo Saopštenje, a 13. februara dokument Mišljenje i sugestije.

Prvo vladavina prava pa nova poglavlja

Ukoliko izveštaj Evropske komisije o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, čije objavljivanje se očekuje u aprilu, bude negativno intoniran u poglavljima 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i rešavanje kosovskog pitanja…

Diskriminisani ali važni za izborne manipulacije

Prema svim zvaničnim podacima, osobe sa invaliditetom su jedna od najranjivijih grupa, koja usled brojnih prepreka u institucijama i okruženju teško ostvaruje čak i najosnovnija građanska prava.

Ukidanje treće grane vlasti

Strategijom je predviđeno da se kroz izmene Ustava izvrši pravosudna reforma tako da se obezbedi potpuna nezavisnost sudstva kroz način izbora sudija, VSS i kroz garancije nezavisnosti sudske vlasti.

Put ustavne reforme

Ministarstvo pravde objavilo je „Radni tekst amandmana na Ustav Republike Srbije“ kao osnovu za javnu raspravu o ustavnim promenama.