Vladavina prava

Izražena diskriminacija, vlast želi sve da kontroliše 2

Izražena diskriminacija, vlast želi sve da kontroliše

Tokom prošle godine diskriminacija u Srbiji je bila veoma izražena, a pogotovo je bio vidljiv težak položaj određenih grupa, poput Roma, osoba sa invaliditetom, žena i beskućnika. Mehanizmi za zaštitu ljudskih prava se sve manje koriste i pod pritiskom su izvršne vlasti. Takođe, namera vlasti je da kontroliše medije, društvene mreže i kablovske emitere.

Rok za uručivanje presude u aferi "Indeks" probijen za 400 dana 8

Rok za uručivanje presude u aferi „Indeks“ probijen za 400 dana

Slađana Bojković, predsednica Višeg suda u Smederevu i predsedavajuća sudskog veća u postupku protiv aktera afere Indeks – najvećeg korupcionaškog skandala u istoriji domaćeg školstva vezanog za prodaju diploma i ispita na kragujevačkom Pravnom fakultetu – potvrdila je za Danas da prvostepeno osuđenim indeksovcima presude nisu uručene ni skoro 15 meseci od izricanja.

Čiji je Telekom 9

Čiji je Telekom

U više navrata predsednica Vlade gospođa Brnabić i potpredsednica Vlade gospođa Mihailović su na televiziji javno isticali da je Telekom državno preduzeće, međutim Vlada dozvoljava da se Telekom ponaša kao privatno preduzeće koje nikome ne odgovora za svoje poslovanje.

Definicija silovanja u zakonu bez naučne potpore 11

Definicija silovanja u zakonu bez naučne potpore

Seksualno nasilje kao jedno od najbrutalnijih oblika nasilja prema ženama u velikom broju slučajeva ostaje nekažnjeno zbog neadekvatne i naučno netačne zakonske definicije ovog krivičnog dela.

Evropa svesna srozavanja demokratije u Srbiji 13

Evropa svesna srozavanja demokratije u Srbiji

Poziv Saveta Evrope srpskim vlastima da podstiču dijalog, sprovedu reforme i unaprede položaj nezavisnih institucija i medija sagovornici Danasa iz opozicije tumače kao još jedan znak da u našoj državi postoji „duboka“ kriza demokratije, odnosno da je reč o „hibridnom režimu“.