Vladavina prava

Bez pomaka u proširivanju prava LGBTI zajednice

Krivična dela motivisana mržnjom prema LGBTI osobama još uvek su bez sudskog epiloga, a pomaka nema ni u zakonodavstvu u pogledu registracije istopolnog partnerstva i drugih prava ove manjinske grupe koja bi morala biti zagarantovana u skladu sa domaćim i međunarodnim ugovorima.

Najveći pritisci na medije kroz finansijske tokove

Pritisci i napadi na novinare, kontrola medija kroz različite finansijske tokove kao i nefunkcionisanje relevantnih nezavisnih institucija koje bi trebalo da primenjuju zakone u ovim oblastima glavni su uzroci ugrožavanja medijskih sloboda…

Žao nam je, operateri će još dugo biti zauzeti

Dok Ministarstvo za rad i socijalna pitanja nevladinim organizacijama uveliko dodeljuje licence neophodne za rad na nacionalnom SOS telefonu, i dalje nisu jasni uslovi za dobijanje ove dozvole, zbog čega pojedina udruženja zahtevaju da se ove procedure povuku.

Dužnost Evrope je da spasi novinare

Brutalna ubistva istraživačkih novinara Dafne Karuane Galicije i Jana Kuciaka služe kao tragični podsetnici da Evropa ostaje rizično mesto za novinare.

Srba Ilić: Država je podržala tajkune

Protiv biznismena Milana Beka i Miroslava Miškovića, tadašnjeg ministra privrede Predraga Bubala i čelnih ljudi u Agenciji za privatizaciju, Srba Ilić, vlasnik američke kompanije Univorld, podneo je 2014. krivičnu prijavu zbog nezakonitog raskida ugovora o kupovini beogradskog Putnika, a svoja saznanja, izveštaj i opsežnu dokumentaciju priložio je i Savet za borbu protiv korupcije.

Država bez evidencije nasilnika

Podatak da je za nepuna četiri meseca u porodičnom nasilju ubijeno 18 žena ukazuje, nažalost, da će tekuću godinu obeležiti još poraznija statistika nego 2017, u kojoj je registrovano 29 žrtava.

Interesi kreiraju zakone i njihovo nakaradno tumačenje

U Srbiji ne funkcioniše pravni sistem i to je osnovni razlog za postojanje liste od 24 sporne privatizacije, ali i za to što pojedini akteri iz afera sa tog spiska nisu sankcionisani, niti je istraga ukazala na anomalije koje bi trebalo ukloniti, tvrde analitičari.

Ko se bori protiv korupcije?

Suština borbe protiv korupcije Republike Srbije je najbolje opisana u sadržini Poglavlja 23 koja se bavi uspostavljanjem vladavinom prava i usaglašavanjem standarda sa onima već dobrano funkcionalnim u Evropskoj uniji, dakle mnogo zakona i još više izmena istih, do sada – na papiru.