Foto: Pexels - Jakob

21. septembar

  • Mokranjčevi dani u Negotinu

Uz slogan „Osu se nebo zvezdama“ po stihu iz Druge rukoveti i Mokranjčev lik predstavljen kroz zvezdano sazvežđe koji čini vizuelni identitet festivala, Negotin je i ovog septembra čitave nedelje bio u znaku muzike. Poslednjeg dana festivala planirano je više događaja uz svečano zatvaranje u Domu kulture u 21 i 30 časova. Tokom dana nastupaće Hor i smifonijski orkestar RTS-a, dečiji horovi iz Negotina, koncerti Karl Orf – Carmina burana i Klasika u 11. Celokupan program je dostupan na zvaničnom sajtu festivala.

  • Otvaranje sezone Beogradske filharmonije

Svečano otvaranje sezone Beogradske filharmonije, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, zakazano je za 21. septembar na Kolarcu u 20 časova.

Foto: Marko Đoković

Filharmonija obeležava 100 godina od prvog izvođenja jedine Bartokove opere „Zamak Plavobradog“, zbog koje će dvoranu Kolarca pretvoriti u modernu opersku scenu. Publika je pozvana da pređe na mračnu stranu u Bartokovom intenzivnom muzičkom trileru u čiju atmosferu će je uvesti čuvena Peta Betovenova simfonija, poznata i kao „Sudbinska“.

22. septembar – Vladimir Tubić Kvintet

Dom omladine Beograda nastavlja koncept upoznavanja publike za savremenom beogradskom džez scenom, koji je započet 2013. godine, kroz serijal besplatnih koncerata “DŽEZ ZA DŽ”. Jednom nedeljno, u redovnom terminu matinea subotom od 13 časova, posetioci će imati priliku da čuju kvalitetne domaće džez izvođače.

Ako još uvek niste čuli za Vladimira Tubića, talentovanog gitaristu poreklom iz Banja Luke, pravo je vreme da se upoznate sa njegovim radom i njegovim prvim instrumentalnim albumom “Half Step Up”, na koncertu u Domu omladine u okviru serijala Džez za DŽ, u subotu od 13 časova.

23. septembar – ArtLink festival – Noć klavira

Manifestacijom „Noć klavira“, biće svečano otvoren ovogodišnji, 5. ArtLink festival mladih talenata, u nedelju, 23. septembra 2018. godine, u 20h, u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine. Na manifestaciji „Noć klavira“ koncerte će održati francuski pijanisti Mišel Dalberto i Žan Pol Gasparian.

„Mišel Dalberto je jedan od najznačajnijih muzičkih umetnika u Francuskoj danas, a Žan Pol Gasparian je svakako jedna od najvećih zvezda u usponu na francuskoj, ali i evropskoj muzičkoj sceni. Dvojica pijanista predstaviće se svojim solističkim programima, ali će svirati i dela za dva klavira i četvororučno.“ – istakla je pijanistkinja Jovanka Višekruna Janković, umetnički direktor i osnivač ArtLink festivala mladih talenata.

25. septembar – HOUR OF PENANCE

Vlasnici sedam studijskih albuma od kojih prošlogodišnji Cast the First Stone i dalje dobija samo najbolje ocene širom sveta, bend suvereno grabi napred i čvrsto drži poziciju jednog od najboljih evropskih death metal bendova novije generacije.

Svoj stil izgradili su po uzoru na staru školu death metala i svemu dalu svoj autentični pečat te izgradili stil koji danas ponosno mogu nazvati svojim ličnim brendom.

Vešto balansirajući između tradicionalnog death metal zvuka i novog modernog brutal i technical detah metala Hour of Penance slobodno mogu da se svrstaju među prave bisere aktuelne svetske scene.

Koncert će biti održan u Novom Sadu, karte su u prodaji.

26. septembar – Besplatan koncert povodom Evropskog dana jezika

Svake godine tačno 26. septembra, u svim krajevima Evrope obeležava se Evropski dan jezika. Ova inicijativa Saveta Evrope koja datira iz 2001. godine posvećena je naglašavanju značaja svih evropskih jezika.

Evropski dan jezika u Srbiji organizuje EUNIC Srbija (mreža evropskih kulturnih centara): deset zemalja (Nemačka, Austrija, Švedska, Rumunija, Grčka, Italija, Španija, Francuska, Holandija, Turska), devet jezika i petnaest organizacija biće ovog puta u centru zbivanja! Događaj podržavaju Savet Evrope i Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Koncert će biti održan u Velikoj sali Doma omladine Beograda sa početkom u 17 časova. Program je dostupan na zvaničnom sajtu DOB.

27. septembar – Koncert Duška Gojkovića i Big benda RTS-a

Foto: Facebook/ Dom omladine

Džez umetnik Duško Gojković sa Big bendom RTS održaće koncert u Domu omladine Beograda u četvrtak, 27. septembra, od 20 časova. Koncert će biti zasnovan na balkanskim ritmovima i melodijama, po čemu je Gojković prepoznatljiv širom sveta, i predstavljaće uzbudljiv povratak kući ovog giganta džez trube, posle duže pauze.