Agonija Fudbalskog kluba Borac iz Čačka 1Foto: STARSPORT

Fudbalski klub Borac iz Čačka je trenutno ni na nebu ni na zemlji.

Mediji bliski vladajućoj stranci navode da će klub istupiti iz Prve lige Srbije i uskoro se ugasiti usled (pre)velikog duga. Iako u Borcu tvrde da su još uvek „živi“ u međuvremenu je FK Provo iz istoimenog naselja u Vladimircima kod Šapca promenio ime u Borac 1926 i registrovao se na istoj adresi na kojoj još uvek zvanično stanuje i ima svoj stadion originalni Borac iz Čačka.

Ako vam sve ovo što se pročitali deluje nejasno i zbunjujuće, niste jedini, pošto stvari praktično nisu jasne do kraja ni jednoj od strana koje učestvuju u fudbalskoj šaradi, a do kurcšlusa je prema saznanjima Danasa ustvari došlo zbog sukoba dve struje unutar Srpske napredne stranke. Činjenice kažu da Borac trenutno duguje preko 32 miliona dinara na ime neisplaćenih zarada igračima i trenerima i da ukoliko uspe da iz „šešira“ nekom magijom izvuče toliki novac moći će da 3. avgusta započne takmičenje u Prvoj ligi Srbije. Nije tajna da je klub iz Čačka prethodnih godina stekao lošu reputaciju zbog nepoštovanja ugovora prema igračima i trenerima i da je zbog toga izgubio 29 sudskih sporova. Osim toga što ne voli da plaća svoje zaposlene, klub godinama unazad ne voli da plaća ni porez, pa je tako dug prema državi narastao na oko 171 milion dinara (1,5 milion evra). Najveći dug navodno je nastao u vreme dok je vlasnik Auto Čačka Milenko Kostić bio glavni finansijer kluba, mada su nezvanično njegove odluke sprovodili mahom drugi odgovorni ljudi u upravi. Epilog svega je da je račun Borca tri godine u blokadi, ali klub nekim čudom (čitaj: političkom voljom) sve to vreme uspeva da izbegne stečajni postupak. Gradske vlasti Čačka uprkos svemu i dalje redovno finansiraju klub, ali kako je račun Borca u blokadi nije jasno na koji je način taj novac kasnije u vidu plata isplaćivan fudbalerima i Radnoj zajednici. Prema nezvaničnim informacijama to se radilo tako što je novac iz gradske uprave uplaćivan umesto klubu na ime takozvanih ćerki firmi koje su povezane s Borcem ili na račune sponzora kluba.

Iako Borac još uvek postoji i uveliko igra pripremne mečeve za novu sezonu u Prvoj ligi Srbije, na njegovoj adresi registrovan je još jedan fudbalski klub, ali ne iz Šumadije već iz Mačve. Nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje zašto je FK Provo iz Vladimiraca u Opštini Šabac promenio 17. jula ime u Borac 1926 i na koji je način uspeo da se sa svoje adrese u Mačvanskom okrugu registruje na istoj adresi kao originalni Borac u Čačku. Đorđe Terzić koji je u ime FK Provo izvršio preregistraciju u Agenciji za privredne registre nije želeo da to objasni za naš list, navodeći samo da on nema nikakvu funkciju u novom klubu. Prema nezvaničnim informacijama Danasa, Terzić je preregistraciju FK Provo izvršio bez prethodne odluke Skupštine tog kluba, zbog čega postoji sumnja da ona s pravnog aspekta nije urađena kako treba, a posebna je tema kako je Agencija za privredne registre uopšte dozvolila upis na adresu na kojoj je Borac.

U Borcu su nam rekli da ni njima nije jasno kako je uopšte pravno moguće da se neko registruje na njihovoj adresi (Gradski bedem 6, Čačak) i da kod njih ni jedan drugi klub nema kancelarije.

– Ja sam od srede zbog porodičnih stvari uzeo slobodno i rekao sam ljudima u klubu da urade šta je najbolje i samo da me obaveste. Tek od nedelje ću moći nešto više da vam kažem pošto ni meni nije sve potpuno jasno šta se zbiva – rekao je za Danas predsednik Borca Predrag Teofilović.

Predsednik Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije Dragomir Lazović naveo je za naš list da ni njemu još uvek nije jasno šta se ustvari zbiva za Borcem iz Čačka.

– Oni se zvanično nisu obratili ni Zajednici klubova ni Fudbalskom savezu i prema sadašnjoj situaciji započeće takmičenje u Prvoj ligi Srbije ukoliko ispune finansijske obaveze. O ostalom znam samo što ovako čujem, a ne znam ništa u vezi sa tim Borcem 1926 i šta se tu zbiva – istakao je Lazović.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica naglasio je da strahuje da će Borac zadesiti ista sudbina kao Jagodinu, po kojoj klub neće isplatiti dugovanja prema igračima, ali će nastaviti da prima novac od budućih transfera najboljih fudbalera.

– Plašimo se da se sve ovo radi samo da igrači ne bi mogli da naplate svoja dugovanja i učinićemo sve što je u našoj moći da zaštitimo fudbalere – zaključio je Poledica.

Gašenje Borca praktično bi najviše odgovaralo onima koji su u klubu napravili višemilionski dug, pošto veruju da bi na taj način mogli da izbegnu odgovornost ukoliko bi gradska vlast počela da se ozbiljnije bavi ovim problemom. Međutim, način na koji je to pokušano da se uradi sugeriše da se u vladajućoj strukturi ozbiljno lome koplja oko sudbine kluba. Prema informacijama do kojih je došao naš list nije isključeno i da u narednom periodu reaguju FIFA i UEFA, te od Fudbalskog saveza Srbije zatraže objašnjenje šta se dešava u Borcu i kako je moguće da se na adresi još uvek postojećeg novog kluba registruje novi bez prethodne saglasnosti.

Čeka se da vrh SNS odluči

Uprava Borca prema nezvaničnim saznanjima Danasa čeka da se narednih dana u vrhu SNS odluči o daljoj sudbini kluba, pošto samo od toga zavisi da li će gradska vlast dati novac za goruće dugove kako bi ekipa mogla da započne sezonu u Prvoj ligi Srbije. Vladajuća stranka je iz straha od moguće reakcije javnosti na gašenje Borca navodno bliža odluci da se klubu ipak pomogne da preživi na svaki način.

Boško Obradović: Neko mora da odgovara

Jedan od lidera Saveza za Srbiju i predsednik Dveri Boško Obradović istakao je za Danas da je u više navrata tražio odgovornost nadležnih.

– Gde su sada i zašto ćute političari na vlasti koji su sve vreme sedeli u FK Borac? Gde su i zašto ćute Aleksandar Maksimović, Radenko Luković, Marko Parezanović, Vladan Milić, Milan Bojović, Milun Todorović, Ostoja Mijailović? Ko će kada FK Borac bude likvidiran ostvariti svoj deo od daljih transfera najuspešnijih igrača? Za Borac su redovno izdvajana sredstva građana Čačka iz budžeta grada i neko će morati da odgovara kako su potrošene te pare – naglasio je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari