Ako ih uspavamo, pobedićemo 1Foto: FoNet AP

Rukometašice Srbije igraju danas protiv Holandije u okviru drugog kola Evropskog prvenstva, a da bi stigle do polufinala potrebno im je sedam bodova, odnosno trijumfi prvo protiv „narandžastih“ a potom i Francuske.

Poraz od Nemačke (19:26) stavio je dodatni pritisak na srpski tim, ali i selektorka i igračice veruju da ništa još uvek nije gotovo, i da Holanđanke imaju potreban recept.

– Na turniru kod njih u gostima u oktobru smo im se približili, izgubili sa dva gola. Znamo kako treba da se igra protiv njih, već smo pričali o tome i imamo rešenje. Pitanje je da li imamo snage da to sprovedemo. Sigurna sam da ćemo imati volju da odigramo maksimalno. Na ovom prvenstvu smo se uverili da svako svakoga može da pobedi – rekla je selektorka Dragica Đurić.

Ona se osvrnula i na prethodnu utakmicu protiv Nemica koja je bila najgore izdanje srpskog tima u Švedskoj.

– Meč sa Nemicama je jedan od onih dana koji treba da se zaboravi što pre, ali ne i ono šta smo i kako uradili. Ništa nije polazila za rukom. Ekipa je pala energetski i fizički, što je normalno za turnirski sistem, ali danas koristimo svaki trenutak da povratimo energiju i samopouzdanje i da se vratimo na onaj nivo igre koji smo prikazali u prve tri utakmice – dodala je selektorka.

Kapitenka Srbije Katarina Krpež Šlezak veruje u svoj tim i mogućnost da se bore za medalju. Holandija je na Svetskom prvenstvu u Danskoj 2015. godine u osmini finala pobedila Srpkinje ubedljivo (36-20), a Krpež Šlezak kaže da ne sme da se ponovi igra od pre godinu dana.

– Nemamo pozitivnih iskustava, ali zato je motivacija još i veća, da probamo da se revanširamo. Nisu nezaustavljive. Možemo da se nosimo ako budemo igrali na nivou koji smo prikazali. Moramo obratiti pažnju na svoju igru, da se skoncentrišemo na odbranu i vraćanje iz napada – istakla je Krpež Šlezak.

Desno krilo Željka Nikolić i golman Marija Čolić smatraju da je za pobedu potrebno da se rivalkama ne dozvoli da nametnu svoj tempo igre.

– Holandija je sjajna ekipa koja igra brz rukomet. Ne smemo da dozvolimo da nas uvuku u taj njihov sistem sa jako puno trčanja. Moramo da se okrenemo odbrani, da igramo što jače, da brzo trčimo nazad iz napada i ne dozvolimo lake golove iz kontre. Ne smemo da promašujemo zicere, kao protiv Nemica, ako želimo da pobedim – rekla je Nikolićeva.

Golman Marija Čolić slično razmišlja i ističe da „narandžaste“ treba uspavati.

– Moramo probati da ih uspavamo, kao što su nama to Slovenke uradile na otvaranju. Sa takvim ekipama ne možemo da trčimo. Ako budemo igrali njihov rukomet, nećemo izdržati. Moramo naći neku drugu soluciju, a to je da ih usporimo. Ako budemo igrali na pun napad – 6 na 6, onda imamo šanse. U svakoj drugoj soluciji, bićemo u problemu – rekla je Čolić.

U prvim mečevima borbe za prolaz u polufinale Holanđanke su savladale Švedsku 33:30 vođene sjajnim golmanom Tes Vester (16 odbrana) i Niki Grot (7 golova) u napadu dok je Francuska je bila bolja od Španije 23:22 golom u poslednjom sekundi utakmice sa preko 20 metara.

Marija Ćolić kaže da je situacija u grupi je takva da je svaki rasplet moguć.

– Francuskinje su dobile Španiju na neverovatan način. Nama igraju dve pobede za polufinale, kao i svima ostalima. Daćemo zadnji atom snage, nema više razloga da se čuvamo. Ako Bog da da pobedimo, onda ćemo probati protiv Francuskinja da, na iskustvo nas koji igramo tamo u toj ligi, dođemo do velikog iznenađenja. Sve u svemu, daćemo sve od sebe – zaključila je Čolić.

Raspored

Danas:

Španija – Nemačka 16:15

Srbija – Holandija 18.30

Švedska – Francuska 20.45

Sreda:

Španija – Holandija 16.15

Švedska – Nemačka 18.30

Srbija – Francuska 20.45

Tabela:

Nemačka 4

Francuska 4

Holandija 4

Švedska 3

Srbija 3

Španija 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari