Arapi ne biraju sport i kupuju na "veliko": I Dejan Savić u Saudijskoj Arabiji 1foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Milijardu dolara su sigurno potrošili u poslednjem prelaznom roku, kada je klupski fudbal u pitanju; postoji indicija i da će sve više ulagati u rukomet i košarku, a poslednjim potezom Saudijska Arabija je pokazala da zapravo ne bira sport već samo sportske „kapitalce“.

Basloslovnim novcem, koji ne može biti opravdan poslovnom politikom jer nije „oplodiv“, Saudijci su od januara 2023. uspeli da u svoj klupski fudbal dovedu vedete poput Kristijana Ronalda, Karima Benzeme, Nejmara, Sadija Manea…

Namereni su da planove kvare evropskim velikanima u svakom narednom prelaznom roku, međutim, usredsredili su se i na drugo kolektive sportove koji su popularni na Starom kontinentu.

Javna je tajna da je samo pitanje vremena kada će Dubai dobiti klub u Evroligi, ali i ABA ligi.

U rukometu su već počeli da ulažu velike sume novca. Zbog para je i Petar Nenadić rešio da napusti vrhunski evropski klupski rukomet i za 600.000 evra po sezoni preseli se u Al Halidži.

Međutim, ne nameravaju da se zaustave na ta tri sporta, naime, basloslovnu ponudu prihvatio je i Dejan Savić, proslavljeni vaterpolo trener i stručnjak koji je na kormilu reprezentacije Srbije ostvarivao vrhunske rezultate.

Srpski stručnjak postao je trener Al Kadisije. Savić će tako nastaviti sa vaterpolo putešestvijem po egzotičnim zemljama i ligama. Nakon napuštanja Crvene zvezde i reprezentacije Srbije, letos je radio na Malti vodeći Slijemu.

U Arabiji će se suočiti sa drugačijim sistemom takmičenja, s obzirom na to da sezona traje od oktobra do juna, a ne kao na Malti, samo tokom leta.

Tačnije, igraće se više takmičenja tokom jedne sezone. Pravila su takva da svaki klub može imati dvojicu inostranih igrača bez pasoša Saudijske Arabije.

Za očekivati je da će vremenom Bliski istok postajati sve interesantniji ne samo evropskim, već i vaterpolistima iz SAD i Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari