Ivana Španović Foto: Fonet/AP

Španović je u poslednjoj seriji imala skok za zlato, ali se desio peh da joj se delimično odlepio broj na leđima i ostavio trag u pesku, pa joj je ostao četvrti rezultat, na samo centimetar od bronze.

Zbog papirnog broja jako lošeg kvaliteta, koji je ostavio trag u pesku, naša šampionka ostala je bez zlatne medalje. Atletski savez se na ovu odluku žalio ali je po mišljenju komisije, žalba odbijena jer, kako navode, to bi dovelo do žalbe Američke federacije koja bi ostala bez medalje u ovoj disciplini, pa je samim tim „lakše“ da se odbije naša žalba“, navodi se na sajtu Atletskog saveza Srbije.

Trener Ivane Španović Goran Obradović, izjavio je da čak ni meriocima nije bilo jasno gde je bio trag.

„Odmah po izlasku rezultata na semaforu videli smo da nešto nije u redu i momentalno smo uložili žalbu prema pravilima glavnom sudiji na disciplini i potom se uputili u sobu gde se radi video merenje. Na tom snimku se ne vidi da je takmičarski broj ostavio trag, već samo da postoji distorizija peska“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „čak ni meriocima nije bilo jasno koja je početna tačka odakle treba izmeriti, jer je ta distorzija toliko minimalna. Međutim, morali su da odrede tačku za koju smo smatrali da je osnova za rezultat i tako smo dobili 6,91 metar“.

Kako je naglasio, potom je usledila žalba vrhovnim sudijama, ali nije imala efekta.

„Oni su posle dugog većanja i pregleda video snimka podržali odluku glavnog sudije sa discipline, iako čak ni oni nisu mogli da potvrde osnovu za polaznu tačku merenja. Odluka je donešena na osnovu pretpostavke“, naveo je trener naše atletičarke.

„Mi ne možemo da prihvatimo da je odluka donesena bez jasnog traga i vidljivog dokaza. Ni na jednom snimku se ne vidi trag takmičarskog broja u pesku. Jednostavno ne postoji otisak. Nažalost, odluka vrhovnih sudija je konačna i na nju više nemamo prava žalbe. Ono što je konstatovano jeste da bi to bio pobednički skok“, izjavio je Obradović.

 Majkl Džonson za BBC: Papirni brojevi i zihernadle nemaju smisla

Rasprava o zihernadlama i papirnim brojevima na Svetskom prvenstvu u atletici i u studiju BBC „To nema smisla“, rekao jedan od legendarnih trkača, Amerikanac Majkl Džonson.

Zbog čega atletičari na Svetskom prvenstvu u ataletici kače brojeve zihernadlama, jedno je od pitanja o kojem se raspravljalo i na britanskom BBC. 

„Uz svu tehnologiju koja se tu nalazi, najbolje i najbrže sportiste imate te brojeve prikačene sa strane i pozadi, koji se vijore na vetru… To jednostavno nema smisla“, rekao je Majkl Džonson, jedan od najvećih atletičara u istoriji ovog sporta.

„Piše im ime napred i pozadi. To je zbog sponzora…. novca“, rekao je Džonson, objašnjavajući zbog čega atletičari moraju da nose brojeve.