(FOTO) Australija na nogama: Stigao Novak Đoković, proterani teniski kralj Melburna 1EPA/Narendra Shrestha

Nivo „borbene gotovosti“ medija i javnosti na Petom kontinentu podignut je na najviši nivo, jer je došao obožavani, pa osuđeni rekordni osvajač uvodnog sezonskog grend slema.

Novak Đoković je 10. januara ove godine sleteo u Melburn, kao mnogo puto pre toga, ubeđen da će mu medicinsko izuzeće izdato od Teniskog saveza Australije, uz znanje i odobrenje odgovarajućih državnih službi, kao strancu samovoljno nevakcinisanom protoiv korona virusa biti dovoljno za branjenje titule na Australijen openu.

Međutim, uskraćeno mu je slobodno napuštanje aerodromske zgrade, ali je njegov advokatski tim pred Federalnim sudom iskoristio proceduralne propuste granične policije i izdejstvovao mu ostanak u zemlji. Da bi posle nekoliko treninga ponovo priveden u imigracioni pritvorski hotel, uz uskraćivanje specijalne dozvole za boravak u državi u kojoj su u tom trenutku na snazi bila stroga antikovid pravila.

U novom sudskom postupku, sa širim političkim kontekstom u vidu domaćih previranja, doživeo je poraz, pa je na zvaničan mig nadležnog ministra u Vladi Australije deportovan uz višegodišnju zabranu ulaska u Australiju, zbog mogućeg podsticanja antivakserskog pokreta među stanovništvom, koje je prethodnim odlukama vlasti dugo držano u samoizolaciji u odnosu na ostatak sveta.

U međuvremenu su se stvari drastično promenile, osvajač devet GS trofeja na Ozi openu je opet na dobrom glasu, a kako su mu ukinute izrečene restrikcije odlučio je da nastavi tamo gde je stao 2021. godine. I već danas sleteo na najomiljeniju mu tenisku destinaciju, jer niko nikada pre njega nije napravio tako velike stvari na Petom kontinentu. Za početak u Adelajd.

„Mislim da je Novak Đoković opet favorit, da će biti teniser koga će svi želeti da pobede. Ovu godinu je završio igrajući najbolji tenis i želeće da izjednači rekord po broju osvojenih grend slem titula koji drži Rafael Nadal. Znam da mu je cilj da bude najbolji svih vremena“, poručio je u današnjem obraćanju medijima direktor Australijan opena, Krejg Tajli.

„Imam poverenje u australijsku publiku. To je publika koja je dobro upućena u sportske prilike, posebno u tenis, obožavaju tenis i vole da gledaju velike i sjajne tenisere. Mislim da će zbog toga navijači i te kako imati poštovanja za njega“, dodao je visoki teniski zvaničnik, upitan o raspoloženju domaćih ljubitelja „belog sporta“ prema vlasniku 21. pobednička grend slem trofeja i jednom od retkih „reketaša“ koji nije hteo da primi neku od vakcina protiv jednog od najzaraznijih virusa u novijoj istoriji čovečanstva, sa milionskim žrtvama širom sveta.

Kakva će mu biti dobrodošlica na terenu ovih dana biće jasno već tokom turnira klase 250 u Adelajdu (2 – 8. januar), što će biti generalna proba za ono što fascinatnog sportistu planetarne težine i popularnosti čeka od 16. do 29. januara u Melburnu. Kada će probati da svrgne Španca Rafaela Nadala i izjednači se sa večitim rivalom u količini skupljenog šampionskog znamenja na takmičenjima gde titula vredi 2.000 ATP bodova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari