Bahatost i nemar ugasili Sinđelić 1

Fudbalski klub Sinđelić iz Niša ugasio se samo tri meseca posle proslave 100. godišnjice postojanja.

Skupština Sinđelića odlučila je u subotu da ugasi klub zbog dugovanja od 30.000 evra prema bivšem igraču Aleksandru Komadini, sa kojim je sklopljen štetni ugovor još u vreme bivšeg rukovodstva na čijem je čelu bio nekadašnji potpredsednik FSS, a sadašnji lokalni odbornik u Skupštini Niša Dragan Đorđević.

Komadina je u Sinđeliću proveo godinu i po dana, a sporan ugovor po kome se klub obavezao da mu isplaćuje mesečnu naknadu u iznosu od 2850 evra, što je natprosečna plata čak i za većinu igrača Superlige, napravljen je u januaru 2012. godine. Sinđelić je inače te sezone ispao iz druge u treću ligu, odnosno iz Prve lige Srbije u Srpsku ligu Istok. Podsetimo i to da je Dragan Đorđević slovio za „desnu ruku“ bivšeg predsednika FSS Tomislava Karadžića, a da je samo godinu dana pre potpisivanja spornog ugovora sa Komadinom bio priveden zbog „zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja službene isprave u privrednoj delatnosti“.

Novinarka Južnih Vesti Milica Jovanović, koja je upućena u dešavanja u Sinđeliću, tvrdi za Danas da je i dalje nejasno kako je fudbaler jednog drugoligaša dobio ugovor koji je daleko iznad prosečne srpske plate.

– Dragan Đorđević mi je najpre tvrdio da nije tačno da je klub dao Komadini takav ugovor, ali se to ipak ispostavilo kao netačno kada smo došli u posed dokumenta koji potvrđuje suprotno. Pisali smo o tome da je novo rukovodstvo od preuzimanja dužnosti pokrilo dugove od oko pet miliona dinara, ali da klub sa godišnjim budžetom od oko četiri miliona sa ovakvim dugom ne može da se izbori. Zašto i kako je Komadina dobio toliko visoki ugovor, to niko ne ume da objasni – objašnjava Jovanović.

Komadina je prema nezvaničnim saznanjima Danasa trebalo da ima mesečnu naknadu od 285 evra, ali je navodno prilikom pravljenja ugovora greškom ili nečijom namerom dodata nula zbog koje sada ispašta niški klub. Enigmu nije uspeo da nam razreši ni sam Aleksandar Komadina, koji je u razgovoru istakao da je u više navrata bivšoj upravi koja je sklopila ugovor nudio kompromis.

– Posle četiri i po godine povlačenja po sudovima konačno je doneta jedina moguća presuda, a to je da je klub dužan da mi isplati platu koju sam zaradio. Pokušavao sam da se dogovorim sa bivšim rukovodstvom na čelu sa Draganom Đorđevićem, ali oni to nisu želeli, pa sam godinu i po dana po odlasku iz kluba odlučio da ih tužim. Bio sam voljan da napravim kompromis i dogovor o isplati na rate, a sada mi je žao što ih nisam odmah tužio nego sam čekao u nadi da može da se mirnim putem dođe do nekog dogovora. Izašao bih u susret i novom rukovodstvu, dao bi im mogućnost da me takođe isplate na rate, ali oni nisu ni probali da me kontaktiraju. Ipak oni meni duguju, a ne ja njima, a preuzeli su obaveze kada su došli klub. Što se tiče visine moje plate, o tome ne bih pričao, postoji ugovor s kojim je na sudu jasno dokazano koliki je dug, i to je to. Ja sam svoj posao pošteno radio i davao sam maksimum na terenu – tvrdi Komadina.

Epilog ovog slučaja je da je Skupština Sinđelića sa 12 glasova „za“ i dva uzdržana odlučila da se klub posle veka postojanja ugasi zbog duga od 30.000 evra. Za štetni ugovor zbog kojeg je došlo do gašenja kluba po starom srpskom običaju verovatno niko neće odgovarati.

Radnički Niš možda spasi Sinđelić

Skupština Sinđelića iz Niša zakazala je novu sednicu za subotu i na njoj bi prema nezvaničnim saznanjima mogla da bude poništena prethodna odluka o istupanju iz Srpske lige Istok i gašenju kluba. Rukovodstvo Radničkog iz Niša navodno je ponudilo pomoć Sinđeliću u servisiranju tekućih dugova kako bi se izbegao bankrot. Za sada je još uvek nejasno na koji bi formalno pravni način Radnički mogao da finansijski pomogne srpskoligašu, ali nema dileme da drugoplasirani tim Superlige, koji poslednjih sezona ima značajnu pomoć države, ima mogućnost da pokrije dugove Sinđelića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari