Bajer petardom do istorijske titule u Nemačkoj, Bajern napokon zbačen sa trona 1EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Bajer trijumfom nad Verderom (5:0) osvojio prvu titulu čekanu skoro 120 godina.

Nikada od osnivanja Bajer nije uspevao da kruniše momentum, bodovnu prednost, odličnu poziciju u domaćem šampionatu.

Do večeras, navijačima je pred očima bila sezona 2001/02 kada su u dvadeset dana „farmaceuti“ izgubili šampionsku trku u Bundesligi, šansu da se domognu trofeja u Kupu Nemačke i na kraju doživeli poraz u finalu Lige šampiona od Reala, kojeg je do „uška“ predvodio Zinedin Zidan onim neverovatnim golom iz voleja.

Imao je i pre te sezone Bajer neverovatnih pehova, kao recimo 1997. kada je ostao na drugom mestu, na dva boda manje od Bajerna ili 2000. u kojoj je ispustio „salataru“ zbog lošije gol razlike, prokockavši pet bodova viška u poslednja tri kola.

Poslednji put kada je ispustio šansu da dođe do istorijske titule bilo je 2011. i od tog trenutka u Leverkuzenu su mogli samo da maštaju o nedosanjanoj želji, sve do večeras.

Nakon jedanest godina strahovlade Bajerna, Bajer je uspeo da svrgne sa šampionskog trona ubedljivo najomraženijeg rivala, koji ih je direktno koštao najmanje četiri titule.

Nakon petarde protiv Verdera u režiji Bonifajsa, Džake i pre svega Virca, kao trostrukog strelca, u Leverkuzenu je moglo da počne veliko slavlje, s obzirom na to da je Bajer na pet kola pre kraja šampionata i matematički obezbedio titulu sa čak 16 bodova prednosti u odnosu na Bajern (79).

Tvorac istorijske generacije Ćabi Alonso završio je večeras na rukama svojih igrača koji su mu tokom sezone bezrezervno verovali.

Sjajnom mladom španskom stručnjaku bilo je potrebno godinu i po dana rada u senirskom fudbalu kako bi implementirao svoje ideje, s obzirom na to da je oktobra 2022. preuzeo Bajer.

Do tada je radio u mlađim kategorijama Real Sosijedada odbijajući ponude da pređe da radi sa seniorima, smatrajući da nije bio spreman.

U odnosu na prošlu sezonu, Alonso je promenio taktiku, uverio svoje izabranike da mogu da igraju uz kontrolu poseda i da na taj način prave razliku na terenu. Menjao je formacije, u zavisnosti od rivala igrao je sa trojicom ili četvoricom u poslednjoj liniji, koristeći fantastične ofanzivne sposobnosti bekova Frimponga i  Grimalda.

Njih dvojica najbolji su asistenti ekipe od starta sezone i jedini koji imaju dabl-dabl učinak. Grimaldo je na 11 golova i 15 asistencija, a omaleni fudbaler iz Holandije na 12 golova i 11 uspešnih dodavanja.

Tokom sezone Bajer se suočavao i sa velikim izazovima, s obzirom na to da su Kosunu i Tabsoba imali obaveza na Afričkom kupu nacija, a reč je o standardnim štoperima.

Takođe, velikih udela u osvajanje „salatare“ imaju i Džaka kao najkreativniji fudbaler Bajera u veznom redu, odnosno Virc, za kojeg će klub morati da pronađe strategiju kako da ga zadrži tokom leta, s obzirom na to da će imati mnogo unosnih ponuda.

U klubu je svima laknulo kada je Alonso nedavno obznanio da će i naredne sezone predvoditi ekipu, s obzirom na to da je imao konkretne ponude Liverpula, odnosno minhenskog Bajerna.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari